Välkommen hit till min blogg



onsdag 30 november 2011

Stjärnrams, Maianthemum stellatum eller Smilacina stellata

Oj vad jag inte gillar då växter byter namn!! Att Stjärnrams bytt namn från Smilacina stellata till Maianthemum stellatum, kommer jag nog aldrig att lära mig. Ett så fint namn och uttalbart namn får ge vika till ett annat som är rena tungvickningen att säga. Men så är det och det beror på att det numera hör till samma släkte som vårt svenska ekorrbär.

Det är fin perenn för skugga, men kan vara lite invasiv så det är bra om man håller den på plats eftersom den har krypande jordstammar. Stjärnrams liknar Getrams, Polygonatum odoratum i växtsättet, men den senare har ensamma eller fåtaliga blommor som sitter i bladvecken, samt blå bär.

Den blir 30-50 cm hög och har vita stjärnformade blommor. Blommar under försommaren och får sedan bär som mognar i rött eller blåviolett.

Arten hör ursprungligen hemma i Nordamerika

Frösådd: Långsam, den behöver minst 12 veckors kyla.

Lite kuriosa. Artnamnet stellata kommer av latinets stella (stjärna) och syftar på blommornas form

Ha det gott!!

måndag 28 november 2011

Inga snöänglar

Inga snöänglar kan man göra än, men igår så kom det lite snöflingor som ligger kvar. Den som kom för en vecka sen har tinat bort men nu har vi åter ljust och fint ute. Jag har idag satt tillbaka min portal som varit nerplockad efter trädfällningen, de har inte hämtat alla björkar än men jag vågar inte chansa längre på att backen inte ska frysa nu.




Sen så har jag också bytt min höstkrans till en lite mera julinspirerad krans på dörren, det blev många hjärtan i år. Både inne och ute.



Ha det gott!!

söndag 27 november 2011

Första advent

En underbar första advent önskar jag er alla!!


Ha det gott!!

fredag 25 november 2011

Blommig fredag – Kalla fötter

Dagens tema är Kalla fötter. Så här har jag tolkat dagens tema vill du se andras tolkningar så finns de hos Roses and stuff.



Kalla fötter fick jag:)

Ha det gott!!

onsdag 23 november 2011

Min första julren är klar.

Jag har ju hållit på och göra julbockar förr i granris men numera gör jag julrenar i granris. Det är ett stickigt och stickigt jobb att göra dem. Men äntligen häromdagen kom jag på lösning på det. Hittade att par gamla tunna skinnhandskar som sitter som gjutna på handen och jag får en känsla för granriset. Jag har alltid haft svårt att jobba med handskar på, även i trädgården, jag vill känna materialet med händerna.


Att göra Julrenar eller bockar är inte svårt om än lite tidskrävande. Man behöver en massa granris, några brädor och grön bindtråd. Mina julrenar är inte så höga utan mäter ca 55 cm utan horn. Jag har måtten så här på brädbitarna:

Huvud 11 cm långt
Halsen 21 cm
Benen 28 cm
Kroppen 30 cm

Kroppen gör jag av en bräda som är ca 10 cm bred och resten av bräder som är smalare.

Så här ser stommarna ut ihop spikade


Då man spikat ihop kroppen är det bara att börja binda granriset runt stommen, jag börjar alltid med huvudet och går sen neråt, benen sist. Man jag vet att många börjar med benen först.Om man kollar på granriset på bägge sidorna så ser man att ena sidan är barren utåt, det är den sidan jag lägger uppåt på julrenen. Lägger man den andra sidan uppåt ser man mera grenar.

 Jag håller ju på inne i huset och gör detta och kan väl tillägga, det blir barrigt och skräpigt inne då man håller på.För man klipper ju en hel del i granriset.

Eftersom jag gör renar så använder jag tallris som krona.

 I år så är ju årsskotten så långa på tallriset så jag måste nog fara och se om jag hittar lite bättre tallris om inte annat lite mindre , jag upplevde att kronan blev för stor. Sen bara ett rött band runt halsen.

Ha det gott!!

tisdag 22 november 2011

Tjuvstart med hyacinter och så har jag gjort en lummerkrans..

Före helgen kunde jag inte motstå längre, jag köpte Hyacinter. Såå snart får jag känna denna underbar doft i huset igen. Vita blev och blir det i år också. Fast i år har väl trenden med den vita julen börjat brytas för man ser mycket vitt och rött ihop i år. Röd rutiga band, vitprickiga röda band och band som är tvinnande med vitt och rött ser man mycket nu. Men jag gjorde min adventsgrupp i silver i år igen. Jag är förtjust i ”fattigmans silver”, nysilver, och har en del skålar och fat av det så jag gjorde en dekoration i en av dem. Naturligtvis med mossa som stomme.


Pepparkakshjärtan kan man använda till mycket:) Här har jag fyllt ett med mossa som en dekoration.

att spreja kottar med silverfärg är en annan billig dekoration


Jag har gjort ett lummerhjärta som jag hängt på min toalettdörr. Jag ska byta bandet till något annat band, helst ett rött med vita prickar tror jag eller ett smårutigt i vitt och rött, får se vad jag får tag i för band.

Opps sned bild!!! får rätta till den sen...

 Jag har låtit "fjunten" vara kvar och inte bindit den så hårt.

Det är enkelt att binda i lummer och stommen gjorde jag av najtråd.

Så här såg stommen ut innan jag började binda lummer runt

 Då jag binder med lummer använder jag grön bindtråd.

Ha det gott!!

måndag 21 november 2011

Första snön!!!

Igår kväll kom den, den första snön. Visst blir det ljusare ute då den ligger på backen, men jag gillar inte att skotta och jag tycker inte om kyla!!!!!Snötäcket är bara kanske 1-2 cm så man slipper då skotta idag iallafall.




Visst blir det ljusare ute men lite snö i gräset.

Ha det gott!!

fredag 18 november 2011

Blommig fredag - På min önskelista

Dagens tema är På min önskelista. Så här har jag tolkat dagens tema vill du se andras tolkningar så finns de hos Roses and stuff.

Ja det finns mycket som är på min önskelista om man får önska vad man vill. Det här är min önskelista till
”tomten”.

1. Kanske först någon zon lägre än min zon 5. Så jag kan odla de där träden och buskarna jag vill ha

 Som te.x den här Liriodendron tulipifera,Tulpanträdet


2. Sol och varmt varje dag, helst vindstilla.

Precis så här, då ljuset strilar in i trädgården, luften står stilla och man bara njuter av den svenska sommaren


3. Ett stilla regn på nätterna.

Inte så här då himlen har öppnat sig och det bara forsar ut vatten.


4. Att jag får tag på Deinanthe bifida, lundsköna.

Jag fick inte tag i den denna sommar, försökte överallt, men skam den som ger sig:)


5. Att jag får tag på Primula alpicola var. Violacea

Den såg jag hos Hannelotte och blev djupt  förälskad


6. Att allt som jag planterat i sommar ska överleva

7. Att det ska växa så det knakar i mina rabatter.


Visst vill jag ha mera pengar, bli friskare och starkare och fred på jorden också, men jag vet ju att man inte kan få allt. Men önska får man alltid.

Ha det gott!!

torsdag 17 november 2011

Att göra en krans.

Att göra kransar är kul och finns många sätt att göra stommen på. Ibland använder jag galvtråd eller najtråd, men oftast så använder jag detta sätt att göra stommen till kransen på.

Man tar två tidningar och rullar ihop till en rulle, sen tejpar man så den inte åker upp.


Numera så lindar jag plastfolie runt rullen innan jag sticker in ena sidan i hålet i den andra tidningen.


Jag tejpar i skarven ordentligt och efter det så lägger jag plastfolie runt skarven också, så att hela tidningsstommen är täckt med folie


Dels för att det är lättare då att linda folien då och så går det mindre plastfolie då. Plastfolie använder man så att inte tidningen ska bli blöta. Då jag är nöjd över storlek och form så börjar jag linda mossa på.

 Just att forma den till färdig form gör jag då jag håller på att linda den, jag lindar minst 3 varv med tråden.


 Då jag använder grönmossa så använder jag grön bindtråd, då jag binder med vitmossa (lav) så använder jag silverfärgad tråd. Sen sätter fantasin inga gränser på vad du vill dekorera med

Den besvärligaste proceduren är faktiskt att rengöra vitmossan från barr och skräp. Jag klipper även bort lite från rötterna, allt det bruna, så att mossan ska upplevas vitare. Just vitmossa är super att använda inne eftersom man bara behöver spreja lite på den så blir den mjuk igen om den torkat. Jag tog fram en krans i vitmossa idag som jag gjorde ifjol och bara sprejade med vatten på den och nu är den som ny igen.

Det här är två kransar jag gjort

Den ena är i grönmossa

som jag dekorerade så här

Den andra är i vitmossa


vars dekoration ser ut så här lite närmare

Ha det gott!!

onsdag 16 november 2011

Min frånvaro...

Min frånvaro både här och i era bloggar beror på att jag sitter här, vid mitt pysselbord. Det brukar jag ta in till köket då jag håller på att pyssla.

Här har jag rensat vitmossa för att binda en krans med den.



Jag och två andra kompisar har anmält oss till en julmarknad så nu sitter jag och gör kransar för fulla muggar, kort kommer snart på dem. Idag har jag också sågat till ämnen till 3 julrenar/bockar ska väl sågas mera men jag fick slut virke till dem. Även adventslådor är gjorda av trä, de är målade av en kompis men vi har inte skrivit på dem än. Kanske imorgon??? Så det är full rulle och orken har inte funnits att varken blogga eller vara in på era…men den kommer väl.
Ikväll hade vi en fantastisk himmel, fortfarande har vi ingen snö och det gillar jag.


Ha det gott!!

 

måndag 14 november 2011

Min frölista är uppdaterad!!

Jag har ikväll lagt in lite mer frön på min frölista.
Klicka på bilden så kommer du dit!


Ha det gott!!!


lördag 12 november 2011

Jag vill ju …

Ja jag vill ju blomma men så kom där frosten och tog min blomma . Men jag är gode envis i alla fall så blir det bara en dag med sol igen så börjar jag om.

Undrar om det är så dessa blommor funderar????



en som verkligen glödde igår är min Smällspirea ,Physocararpus opulifolius 'Mindia'då solen lyste på den


Ha det gott!!