Välkommen hit till min blogg



lördag 31 mars 2012

SNÖ - droppar.

Igår var jag orolig för att mina snödroppar som stod i knopp skulle ta illa upp av den snö vi fick igår. På morgonen var de totalt översnöade men så kom solen och vips stod de där, som innan snön. Det ser lite magiskt ut med all den snö och de som sticker upp från snön.




Ett annat bestånd jag har som inte kommit lika långt, men lika mycket snö har den.



Ha det gott!!


fredag 30 mars 2012

Blommig fredag - Krukplanteringar

Dagens tema på blommig fredag är Krukplanteringar. Så här har jag tolkat dagens tema vill du se andras tolkningar så finns de hos Roses and stuff.

Med sorg gör jag detta sista inlägg för denna säsong av Blommig fredag. Det har varit kul att både grubbla hur man ska tolka teman, leta bilder eller ta nya kort för det. Men till hösten är det ju tillbaka igen, förhoppningsvis. Jag vill tacka dig Katarina för helt underbara teman som du kommit på.

Så den här sista gången så vill jag skoja till det lite…men bara lite. Krukplantering kan man tolka på olika sätt.
Kanske så här??



Eller så här, förra sommarens hit, Törnrosas kjortel i amplar.


Ha det gott!!


onsdag 28 mars 2012

Ett litet rött paket kom inte, men väl två andra.

Vilken lycka det är att gå till brevlådan och upptäcka att det är plantpaket där. Den förmånen har jag haft nu i två dagar, hittat paket med växter där.


Igår så kom det julrosor både mörk-blommande och vita.



och idag kom det Corydalis buschii.


Nu är de planterade och satta under lysrör till jag kan plantera ut dem.

Det är en otrolig givmildhet det finns bland trädgårdsvänner, det är ju inte bara en växt man fått genom åren av forumister och andra trädgårdsvänner.

Jag måste få tacka för alla bra tips om att hålla katter borta från rabatter, alla ska prövas.

Jag vill hälsa alla er nya följare välkommen till min blogg, jättekul att ni hittat hit.

Ha det gott!!!!


måndag 26 mars 2012

Kattskrällen som gräver i rabatterna!!!!!!!!!!!!!!

Först dagens glädjeämne….snart,snart blommar jag:)


Sen dagens sorgliga ämne…katter som gräver i rabatter!!!Grannens katt gräver i mina rabatter, och jag vet snart inte vad jag ska göra för att få den att sluta eller inte göra det. Det är inte kul då man ser att den grävt upp vårlökar eller grävt runt dem . Jag har aldrig haft detta problem förut, och vi har en del katter i området, men då grannen tog över dotterns katt ifjol sommar har jag fått detta problem. Då jag sår lägger jag på kompostgaller så den inte ska kunna gräva där och det blir inget problem då växterna har vuxit sig stora men nu innan alla lökar har kommit upp är det problem.

Gropar finns i rabatten där katten grävt 

Just nu har jag lagt ris och kvistar på en rabatt så den inte ska kunna gräva där, men har ni några tips hur man får bort detta problem????

Ingen vacker syn, men vad gör man inte för att rädda corydalis...
Ha det gott!!


söndag 25 mars 2012

Min trädgårdsmentor på trädgårdstoppen ikväll på TV 8 kl 19.00 !!!

Min mentor Ulla Britt Hellström ska visa sin fantastiska trädgård i Luleå!!!!!!Med hennes kunskap och hennes vilja att dela med sig av både den och växter, gjorde att jag fick mitt brinnande intresse för trädgård. Det var hon som en gång i världen lärde mig att så perenner, att det var inte svårare att så än anueller. Sen att hon bara bodde ca 4 km från mig då jag bodde i Bjursträsk gjorde ju att vi var hos varandra mycket.


Vill du se lite gamla bilder från hennes trädgård finns det här:

Om du inte har TV8 så kan man se det på TV8play!!

Ha det gott!!

Sommartider hej, hej,hej…..nej,nej,nej

Javisst fick vi sommartid i alla fall på klockan i natt, men vi fick också ett snöfall igår så minst sagt påminner det om sommartider ute just nu. Sommartid och ställa om klockan betyder ju att vi ska ställa fram klockan och ett lätt sätt att minnas det, är ju att på våren ska trädgårdsmöblerna fram, men här undrar jag om julsakerna ska fram , för man fick verkligen julaftonskänsla igår då snöflingorna dalade ner från skyn.

Vi brukar säga här uppe att ny snö tar bort gammal snö så vi får hoppas på det…..Vädret är i allafall lovande idag för det. Morgonen börjar med takdropp och så verkar det spricka upp och bli sol.


Snön lyser vit på taken endast tomten är vaken:)



Ha det gott!!


lördag 24 mars 2012

TITTA,TITTA VAD JAG HITTAT!!!!

Igår så hittade jag nått som gav mig både glädjerus och glädjerop. 
Snöklockor i knopp…nu finns det hopp även för mig. Fast jag måste väl erkänna det finns hur mycket snö kvar som helst och detta är en rabatt som jag gjort eftersom jag vet av erfarenhet att där tinar det först på våren, så i den planterade jag mycket vårblommor, bara för att jag skulle kunna njuta tidigt:)


En annan som har bråttom är Löjnatshjärta…

Ha det gott!!




fredag 23 mars 2012

Blommig fredag - Fotogenisk.

Dagens tema på blommig fredag är Fotogenisk. Så här har jag tolkat dagens tema vill du se andras tolkningar så finns de hos Roses and stuff

Fotogenisk = som blir bra på fotografierHmmm… vad ska jag välja?? Jag tycker ju alla blommor blir bra på bilder, men vissa kommer kanske fram mera och man ser mer detaljer på dem. 


En som jag tycker är sådan är Pulsatilla, man ser ludenhet mera . Här är det Pulsatilla ’Rode Klokke’.



Blåsippan intensiva blåfärg och pistiller med all dens budskap om våren är en annan.


Den sista jag valde är faktiskt en rödblommande gullviva som jag fotat i motljus. Jag tycker den gjorde sig bättre på bild än i verklighet.



Ha det gott!!


tisdag 20 mars 2012

Äntligen Vårdagjämning!!!

Tror jag aldrig längtat såå mycket efter denna dag, den dag då dag och natt är ungefär lika långa. Så från och med i morgon så blir dagen längre än natten och solen flyttar sig på flyttar sig solen på stjärnhimlen från det södra till det norra halvklotet, och då börjar sommarhalvåret på det norra halvklotet.
Visst låter det underbart!!!
Denna dag bjuder på ett underbart soligt väder ute och jag hoppas det tinar fort nu för jag är så sugen på att peta i jord igen. Blir liite (mycket) avundsjuk på alla som bor på snöfria platser i vårt avlånga land just nu. Men sen får de ju bli avundsjuka på vår sommarsol dygnet ut, så det jämnar kanske ut sig:)



Snön blir porösare och porösare för varje dag!


Min stenmur tinar sakta fram



Jag är ju fortfarande konvalescent efter mitt fall, får vila mycket annars kommer värken i nacke och huvud som ett brev på posten. Att köra bil är inte att tänka på, tur man har många fina kompisar som både rastar mig och besöker mig.
Häromdagen så fick jag hemleverans av krukor och etiketter, nått jag hade slut på, av vår ordförande på STA (svenska trädgårdsamatörerna). Vi gör en gemensam beställning till Herman Meijer av de vi behöver.
  
En av mina kompisar kom hit och hjälpte mig hänga upp två nya lysrör i taket så nu kan jag fortsätta att skola ut. Jag försöker skola ut lite plantor varje dag som jag bär på en liten bricka till de stora lådorna, sakta, sakta fylls de på med utskolade plantor.


Men samtidigt så gror det mer och mer också. Häromdagen så grodde Anemone fasciculata, fröet har jag köpt på Konnässörsklubben och ska vara från en rosa blommande sådan så nu håller jag tummarna att de blir det.

Ha det gott!!

lördag 17 mars 2012

Idag såg jag dom….

Idag såg jag dom, svanarna har kommit!!Två stycken flög över mitt hus så nu är våren här!!! Fast man grubblar ju hur de ska klara sig här, för jag har svårt att tro att det finns öppet vatten någonstans. Tyvärr hann jag inte ta kort ..
Idag har jag också börjat se lite mera av den totalt insnöade trädgården om än inte så mycket så glädjer det lilla gröna mycket!!
Vi har haft varmt väder i några dagar och det gör mycket för snön, lite mer försvinner för varje dag. Jag har suttit en stund i dag i solstolen och lapat sol men nått är fel på mig för jag hann bara sätta mig så gick solen i moln:)


En Rhododendron som jag köpte hos Lindhults ifjol verkar ha klarat sig..än

Daphne mezereum ,Tibast. har börjat slå ut...


En Aurikel  som nästan står i snön



 En Primula pulverulenta, våningsviva som har börjat komma med blad.




Vi har haft varmt väder i några dagar och det gör mycket för snön, lite mer försvinner för varje dag. Jag har suttit en stund i dag i solstolen och lapat sol men nått är fel på mig för jag hann bara sätta mig så gick solen i moln:) 

Ha det gott!!

fredag 16 mars 2012

Blommig fredag - Vårtecken

Dagens tema på blommig fredag är Vårtecken. Så här har jag tolkat dagens tema vill du se andras tolkningar så finns de hos Roses andstuff
Här uppe i norr är det svårt att visa någon vårblomma ute just . Vi har fortfarande ett snötäcke som heter duga och visst har det börjat smälta så man kan se lite grönt runt husgrunden och runt vissa träd. Jag har sett och visat utslagen videkisse för två veckor sen. Men i det stora hela ..NÄÄÄ inga vårblommor ute hos mig i alla fall, fast jag hörde igår att det finns utslagna blåsippor i Piteå så långt borta är det inte.

Det säkraste vårtecken som finns här uppe just nu är då man tar ut solstolen i snön för att ligga och lapa sol.


 Nog har vi snö så det räcker. Någon som vill ha???

Lite har det tinat och kan kan se lite grönt i allafall runt träden.


Ha det gott!!

onsdag 14 mars 2012

Houstonia caerulea, Porslinstjärna

Jag gillar ju nästan alla perenner, från ”pyttar” till storväxta. Vissa faller jag handlöst pladask för vid första anblicken, det här en sådan. Den såg jag i ifjol på Gardens North frösida, de visade en bild på en ljusblå matta av denna växt. 

Den heter Houstonia caerulea, Porslinstjärna. Den blir inte hög utan kanske 6 cm men är mattbildande . Den blommar med ljusblåa blommor och blommade hela sommaren hos mig ändå till i november. 

Jag har min i sol – halvskugga . Jag har faktiskt täckt den med löv i år eftersom det är första året jag har den och vet att den kan vara lite känslig mot vinterfukt. Detta kan vara en kortlivad perenn här uppe men den ska tydligen fröså sig så man har den varje är ändå. Återkommer till våren om den överlevt.

En blomma den 2 november

Förökning: Ljus och varmgroende

Ha det gott!!


tisdag 13 mars 2012

Lilium asiatic ’Buzzer’

Jag gillar liljor och liljebaggar gör det också, tyvärr!!!Vi här uppe i norr har numera också fått besvär av dem. Den liljor jag är mest rädd om, har jag myrrat och det har var mycket mindre på den i år än det brukar vara (Ifjol). Så nästa år blir det myrr på alla!!Jag vet inte om jag inbillar mig men, de verkar inte gilla de orientaliska eller är det bara en lyckträff hos mig?


Oftast så är ju liljorna ganska höga och en del riktigt höga men detta är en låg en Lilium asiatic ’Buzzer’  heter den och är hos mig ca 30 cm hög.


Ser att den kan bli 40 cm men det har den då inte blivit hos mig. Den blommar redan i början av juli hos mig i en riktigt klarröd färg. Den vill stå i sol – halvskugga. Eftersom det är en asiatisk lilja så förökar den sig lätt med sidolökar så snart har jag ett fint bestånd av den.


Förökning: Mörker och varmgroende


Ha det gott!!