Välkommen hit till min blogg



fredag 31 augusti 2012

Saxifraga veitchiana, skogsbräcka .


Idag har det varit en dag i stillhet, det har regnat hela dagen och regn kan ju göra en gode trött. Sen blev det väl liite för mycket grävning igår också, smällar man får ta…och som man vet om att det kommer. Men det är värt det, dessa vilodagar, för jag har ju kul då jag håller på och värken är lättare att bära då.

Idag har även Blommig fredag startat men jag har inte orkat engagera mig i det med den huvudvärk jag haft idag, får ta nya tag nästa fredag. Ska kolla era bidrag imorgon då huvudet kanske är med lite mer än just nu, men det känns kul att åter få klura lite igen på vad man ska visa.

Jag har ”snöat” inne lite på storbladiga saxifragor, många har köpts de sista åren och jag fullkomligt älskar bladen på dem.

En som jag gillar är denna Saxifraga veitchiana, skogsbräcka .


Enligt artikeln i The Rock Garden skulle Saxifraga veitchiana, skogsbräcka  i Flora of China inte längre ses som en egen art utan föras till S stolonifera. I artikeln föreslås att man betraktar den som en kultivar och kallar den för Saxifraga stolonifera 'Veitchiana'. Om det är ett namn som accepterats vet jag inte .
Citat Kenneth K.
Den är revbildande så den är en bra marktäckare i skuggiga lägen blir ca 10-15 cm hög och blommar med vita blommor i juli.



Bladen är röda på undersidan och håriga på översidan.



Hos mig har den inte blommat i år eller så har jag missat det…Inköptes ifjol så den har övervintrat hos mig.
Den växer hos mig i den rabatt som jag kallar ”Lunden”.Den gillar halvskugga skugga i jämnfuktigt torvparti. 

Ha det gott!!


torsdag 30 augusti 2012

En rabatt tar form…


Idag har jag kantsatt min omgjorda/nya rabatt med sten och fyllt på jord, fick lite för lite jord. Tur det finna ny att köpa.

Sen var det bara att börja plantera och flytta växter. Jag har haft en Cercidiphyllum japonicum , Katsura som stått där men eftersom det ibland inträffar takras vår det inget bra ställe att stå på , så nu har den fått flytta till Portalrabatten.
Annat har jag flyttat isär lite (för tätt planterat) och en hosta har fått flytta dit från skuggrabatten eftersom jag befarar att den kommer att bli överväxt där.


Imorgon fortsätter jag att flytta en del från långa rabatten som behöver bo på nytt ställe…
Det är meningen att jag ska sätta stenmjöl utanför stenarna och en kabeltrumma ska dit..kanske:)


Fortsättning följer …

Inula helenium,Ålandsrot


Om man har livlig fantasi, som jag har, så ser man att knoppen räcker ut fingret:)


Crocosmia 'Lucifer’, Montbretia ’Lucifer’ lyser som en stopptecken i rabatten.


Hyssopus officinalis 'Roseus',rosa Isop


Hyssopus officinalis albus,vit isop.


Denna växt fullkomligt älskas av bin och fjärilar. Isopen som ursprungligen kommer från medelhavsområdet är en dekorativ läke- och kryddväxt med stark aromatisk doft. Anses kunna hjälpa bl a mot astma och bronkit. Isop kan också användas som krydda till bl. a lammkött. Den används också som smaksättare i vissa likörer. Isopen fördes till Sverige av munkarna redan under medeltiden. Det hebreiska namnet Ezob och det arabiska namnet Azzaf betyder båda helig planta. Gamla svenska namn är Klosterhysop och Kryddekvast. Blommar juli-september. Trivs bäst på lätt jord i soligt till halvskuggigt läge. Blir ungefär 45 cm hög. En klart underskattad växt.
(Klicka gärna upp bilderna)
Ha det gott!!!


onsdag 29 augusti 2012

Det var en gång …


Det var en gång en uteplats som jag inte var nöjd med. Jag har aldrig gillat trallen som möblerna stått på, har känns som man sitter på estraden, samt att den var fyrkantig.

Så här såg den ut häromdagen(igår)

Sen så ville jag ha bort spireorna som ska/har flyttat till rabatten med så mycket huggen sten. De står där och väntar på att få grävas ner...jag väntar på besked om någon kan ta bort stenen. Annars blir det att plantera på den, lite synd på huggen sten men vad gör man då man inte fixar upp dem själv.

Så nu gör jag om den, trallen ska bort. Tur man har en svärson som är stark som lyfte bort den.
Här får den ligga till jag vet vad jag ska göra med den


Spireorna är uppgrävda och jorden är rensad från rötter och lite marktäckare, Tiarella cordifolia, Spetsmössa och, Vinca minor, Vintergröna som jag krukat till jag vet var jag ska ha dem. 

Just nu ser den ut så här, klart för stensättning och sen på med jord.


Ikväll har jag varit och hämtat sten hos en kompis, så imorgon startar jag med att göra rabatten och flytta växter. Hela växtkarusellen startar då…överallt. Idag har jag grävt upp den spretiga korallkornellen och den ska få bo i min steniga rabatt den också. Där den har stått ska en vitbrokig kornell flyttas som står lite tokigt till nu…ja resten förstår ni…en himla flyttkarusell.

En som blommar Lilium Salomon star’  hårt angripen av liljebaggar har den varit i sommar:(

En annan skönhet som blommar nu är en av mina ny inköpta dagliljor Hemerocallis ’Dancing Summerbird’. Så himla fin så . Blev jättekär i den.

Sen kom det rolig post idag, Anja med bloggen Anjas Hill har skickat en Pulmonaria rubra 'David Ward', en Rödblommande lungört till mig, så nu ska den få en plats i min nya rabatt.Tack Anja för den!!!


Ha det gott i höstrusket!!!

Hemma hos Ulrika Bohman, Öjebyn del 2


Jag fortsätter och visa Ulrikas underbara trädgård.

Det här är hennes ”vita rabatt” och ”bananen” som kallar den andra rabatten, den höga.







”Plutten” kallas denna som hon gjorde förra hösten strax före hon skulle till Kina med hjälp av mig och Kicki.



Hon har Parkslide i denna rabatt men hon har bäddat in den i viraduk som om man har tur kan få från SCA.



Sen hennes stora projekt förra sommaren …”Asien”. Här kan vi tala om sten:)






Här ska ett ”tempel” byggas. Jag vet att det hålls visst på det…








Gången mellan "bananen" och "asien" som leder till växthuset som hon satte upp nu i sommar.


Trädgårdslandet som är frodigt och grönt. Hit dras jag alltid för att provsmaka nått…




Bakom trädgårdslandet så ligger den ”Amerikanska skogen”. Här har hon satt amerikanska björkar och försöker få växter hit som till hör Amerika. Just nu har hon en del svensk björk också som ska huggas ner då de andra har växt upp.Hjon pratar om en skiktskog här…


Hoppas att ni fått lite inspiration 


Ha det gott!!!