Välkommen hit till min blogg



fredag 31 maj 2013

Chloranthus japonicus och annat som blommar

Nu har vi varmt och orken för att göra nått förutom att vattna finns inte. Min visning gick bra och det kom många från Luleå STA också, jättekul!!Att möta andra trädgårdsmänniskor berikar verkligen.

Nu blommar Chloranthus japonicus en perenn som jag fick tag i Finland på Särkän ifjol. Den blir ca 30 cm hög och får sen jättefina blad efter blomningen. Blomman ska dofta. Den vill stå i halvskugga i fuktig jord.



Annat som blommar nu, men med vår högsommarvärme nu med + 26 i skuggan så går blomningen fort nu.

Ranunculus amplexicaulis, Daggranunkel




Ranunculus aconitifolius 'Flore pleno' Stormhattsranunkel 




Ranunculus ficaria ’Collarette ’ Detta är en odlad form av den vanliga  Ranunculus ficaria Svalört den är inte lika invasiv som den vanliga vilda arten.  Den blir ca 10 cm hög och den vissnar ner sen under sommaren, så det är bra om man märker ut var man har den.




Mitella diphylla, vitluva, en av mina absoluta favoriter. Gillar verkligen den spets liknande blomningen, den får fina frökapslar sen också.


Phlox bifidan har slagit ut sina ljus/lavendel blåa blommor.





Ha det gott!!!

onsdag 29 maj 2013

Aurikeltider

Ikväll har jag min första visning för i år och det har varit lite stressigt att hinna med allt innan. Allt är inte klart, men rabatterna är rensade och gräsmattan är klippt. Det får duga för jag orkar inget mer just nu. Min egen gräsklippare är trasig så jag har fått låna mig en så gräsmattan skulle bli klippt före visningen, det var nästan äng. En hel del blommar hos mig just nu och vi har haft ett underbart och varmt väder en längre tid nu så mycket har slagit ut.

Jag har fått låna en systemkamera och det är så kul nu att ta kort, men det tar väl ett tag innan jag lär mig den. Lite kort på Auriklar som blommar för fullt och många är i knopp.

Trädgårdsaurikeln är en hybrid mellan rosenaurikeln, P. x hirsuta och vildaurikeln ,P. auricula och blommar i maj-juni. Bladen är lite köttiga och gröna till grågröna i färgen. Blommans färg varierar beroende på sort och kan vara till exempel rosa, brun, lila, gul, orange, röd eller vit. I mitten av blomman finns ett öga som är täckt av farina, en vit- eller gulaktig, mjöllik beläggning.

’Brookfieldfrån Jürgen Peters



’Merlin Stripe`från Jürgen Peters



’Arudell’ från Rays Perennials


’Winscha’ från Rays Perennials



En till egen frösådd


Namnlös



Namnlös



Ha det gott!!!


tisdag 28 maj 2013

Lite sippor

Äntligen har jag rensat klart första vändan, jag har fortfarande kvar att lägga på lite jord här och där. Så himla skönt att vara klar med den sysslan. Jag ska ha en STA visning på onsdagskvällen för att visa lite vårblomning men vete katten om det inte blir en försommarblomning för oj vad allt slår ut med raketens fart nu. Det som är extra kul denna kväll är att Kjell kommer att sälja blombara nattvioler och några nycklar denna kväll.

Det som inte var kul ikväll var att myggen kommit!!!

Lite olika sippor nu i sista minuten kommer här
Anemone nemorosa  ’Blue eyes’. Fylld vitsippa. Blir upp till 15 cm hög. Blommorna är vita och fyllda med isblå mitt. 



Anemone nemorosa 'Robinsoniana', Den blommar i maj-juni här hos mig med ljust blåa blommor, höjden är ca 15 cm, vill ha lite fuktigt klarar från sol till skugga.



Anemone nemorosa ’Green dream’. Nu har Owe J rett ut lite begrepp om denna och den som har en vit kalufs i sig heter Anemone nemorosa ’Green dream’. Den är också mera rosa tonad.



Anemone nemorosa ’Green fingers’ som bara har en grön kalufs



Anemone nemorosa ’Vestal’  fylld vit vitsippa som är ett underbart smycke i trädgården. Hos mig blommar den i maj blir ca 10 cm hög, blommar mycket längre än vanlig vitsippa. 


Det här är en steril vitsippsklon , en form av vår vilda vitsippa,  Anemone nemorosa 'Virescens', grön vitsippaDen har väl ingen egentlig blomma utan kronblad, pistill och ståndare har omvandlats till gröna, krusiga blad. Den blir ca 10-15 cm hög och vill stå i sol – halvskugga. 


Anemone nemorosa ’Bracteata plena’



Anemone nemorosa ’Kentish pink’ en rosa färgade vitsippa



Anemone X  lipsiensis, svavelsippa



Anemone x lipsiensis ’servanni’ 



Anemone ranunculoides Gulsippa



Ha det gott!!

söndag 26 maj 2013

Två fin, fina primulor och lite till


Jag fortsätter och rensar upp mina rabatter nu är jag i alla fall på sluttampen, skönt!!!

Primula maximowiczii fick jag skickat till mig av en bloggvän. I år så blommar den med sina röda blommor. Den blir ca 25 cm hög, vill stå i halvskugga. 




Primula longipetiolata som har ljusblå fina blommor och underbara blad. Den här har jag sått själv och satte ut den på tre ställen i min trädgård, den har bara överlevt på ett ställe. Tur det så jag fick se den blomma.



Nu har min Adonis brevistyla, Blåadonis börjat blomma, den har en alldeles blå knopp med då blomman slår ut så är den vita men baksidan är ljusblå.




Fritillaria hermonis ssp. amana, Amanus-klocklilja har slagit ut sin klocka. Denna är ny för mig i år. Otroligt vacker inuti också.




Välkommen hit alla mina nya följare, så kul att ni hittat hit!!

Ha det gott!!

fredag 24 maj 2013

ÅÅ den blommar!!!


Jag skrek rakt ut då jag upptäckte att denna blommade, min kompis började skratta för att jag gjorde det, förstår inte det:) Det blir många glädjetjut i min trädgård och i år även mycket förtvivlan också över plantor som farit illa. Här uppe är det nog den regniga hösten som förstör mycket, träd och buskar har inte avmognat som de ska, bland annat så har rosor och spireor farit illa. I perenna så har en del gräs, alunrötter, nejlikor och saxifragor farit väldigt illa och en hel del av dem är utom räddning. Lite trist men så är det ju att ha trädgård, man kan inte rå på väder och vind hur gärna man skulle vilja göra det.

Vad som blommade?? Ja denna en Jeffersonia diphylla vit Presidentsippa, som Magnus Carlström på Lindhults grävde upp åt mig då han hörde jag var på jakt efter en sådan. Den blommade aldrig ifjol men det gör inget för den har så fina blad. Blomman är inte lika vacker som den blåa presidentsippan men vacker ändå.



En annan sötnos är Anemonella thalictroides ,sippruta med vanligtvis vita till svagt rosa blommor. Plantorna blir upp till 20 cm höga och trivs i lundmiljö. 



En som lyser som en sol i min trädgård just nu är Doronicum 'Frühlingspracht' fyllda vårkragen.




Och skönheten här heter Trillium erectum, purpurtreblad. Enda nackdelen med denna är att den har en nickande blomma. Plantorna blir ca 35 cm höga och trivs i humusrik jord med flytande skugga.



Måste visa Corydalis turtschaninovii, Amurnunneört som börjat blomma i lunden upptäckte jag igår.



Ha det gott!!


Ring klocka ring…


Nu har vi börjat få våra ljusa nätter och jag kom in från trädgården halv elva idag. Min tid räcker inte till just nu till att vara in på era bloggar och kommentera så mycket just nu. Det är mycket som ska hinnas fixas innan onsdag då jag har min första visning för i år, har även en på söndag. Min trädgård är en öppen trädgård så har du vägarna förbi och vill titta så är du så välkommen!! Bara jag är hemma, gillar inte att folk är i trädgården då jag inte är hemma och jag inte vet om det.

En massa klockor har börjat slå ut hos mig nu, men de ringer inte:) Kanske tur det, för i så fall skulle de ljuda högt i trädgården.

Fritillaria pallidiflora Blek klocklilja, Har stora ljusgula klockor med gröna nerver. Blir upp till 40 cm hög. Odlas i väldränerat och humusrik jord.



Glaucidium palmatum album, vit Lunddocka. Den blir ca 40 cm hög och vill stå i halvskugga i mullrik jord.



Glaucidium palmatum, Lunddocka den vanliga blå .



Äntligen efter två års väntan slog den ut, min mörka julros, Helleborus orientalis!!Ifjol så frös alla knopparna så jag kunde aldrig se den blomma men i år får jag det. Det kommer säkert mer bilder på den för ingen idag blev så bra.



Pulsatilla vulgaris ’Rode klokke’ En mörkt röd form av backsippa.


Ha det gott!!