Välkommen hit till min blogg



lördag 29 juni 2013

Reserapport dag 8 del 1 hemma hos Susanne (Susehn på forumet)

Nu är vi i Wasa och  Aot forumister i Wasa har gjort ett program till oss, nu har även 4 från Piteå anslutit sig och 2 från Skellefteå på vår heldag i Wasa. Dagen var späckad med trädgårdsbesök och mat:)
Första trädgården vi besökte var ute i Wasa skärgård hos Susanne (Susehn på forumet). Tyvärr så började det hällregna just då vi gick ur bilarna så alla fick fly till henne carport. Tack och lov gick regnet över fort och vi kunde vandra runt i hennes fina trädgård. Många av mina kort här blev suddiga, men jag hoppas ni kan hålla till godo ändå.

 

Tyvärr ett dåligt kort på henne


Några av hennes rabatter.






Härligt att sitta här och dricka morgonkaffet.



Såna här klätterstöd blev jag sugen på att göra




Underbart träd som jag tappat namnet på


 

Susanne bjöd på kaffe med både paj och tårta, en underbart god paj fick vi!!  Efter vårat besök hos henne så följde hon med till en plantskola där jag hör och häpnad inte köpte nått!!!Sen guidade hon oss till Marita i Wasa. Tack Susehn för att vi fick komma och se din fina trädgård och hoppas ni hittade konversskor till dottern. 
Ha det gott!!

 

fredag 28 juni 2013

Reserapport dag 6 och 7. På Mustila arboretum och Vakka-tamie plantskola .


Efter en fin färd med färjan över till Finland, med både sol och underbar mat, men kanske bästa av allt ingen sjögång.
Så satte vi vår färd mot Mustila som ligger några mil utanför Helsingfors.

Mustila arboretum började anläggas 1902 av Axel Fredrik Tigerstedt. Så det är ett gammal arboretum som innehåller många träd men kanske mest berömd för sina Rhododendron och Azalea dalar.


Vi gick den lilla stigen på 3 km men det tog tid förman vill ju kolla noga vad som fanns. Tyvärr hade den mesta blomningen av Azaleor och Rhododendron gått över, men de vi såg var vackra.








Vissa ska städa i skogen:)




Vackra stammar hade dessa två
Abies Sibirica, pictagran


Pseudotsuga menziesii Douglasgran 



Hydrangea anomala ssp. petiolaris, Klätterhortensian 




Tror aldrig jag sett en så stor Actinidia kolomikta kameleontbuske, den hade klättrat höögt upp i detta träd.


Efter varit på den rundvandringen med några inköp på deras plantskola, för mig blev det endast en Acer, så bar det iväg mot Åbo där vi skulle övernatta.

Dag 7
Idag skulle vi fara mot Wasa men först skulle vi besöka en plantskola som Marita i Wasa tipsat oss om, som hette Vakka-taimi. Jag hade mailat Vesa (som ägaren heter)före vi kom och frågat om det gick bra, vilket det gjorde. Om han inte är hemma kan man nämligen inte köpa något och det ville vi ju säkert.

Vesa själv


Detta är en mycket udda plantskola som inte har en prislapp på något han säljer, han har alla priser i huvudet.
Detta är nog en av de mest intressanta plantskolor jag varit på. Här fanns allt möjligt spännande och mycket man aldrig hört talas om!!! Vesa visade oss runt och han kan prata svenska, något han inte gör med våra finlandsvänner hörde vi.
Det första vi plockade på oss var 3 olika ormbunkar men då kom Vesa efter ett tag och sa att alla som hade en röd etikett i sig var han egna. Typiskt Ulrika och jag:)
Det står kryptiska siffror på alla etiketter, men det är för att han ska vet när han drog upp fröet och varifrån fröet kommer. De latinska namnen är också förkortade så man får tänka mycket här, men en stooor guldgruva för växtnördar!!!!!Det stod plantor överallt!!!!!





En snygg pion



Här gick vi runt i plantbackar i 3 timmar och kollade, en hel del inköp blev gjorda. Då vi gått första varvet så tittade vi på varandra och sa att vi orkar nog inte gå en runda till:)

Efter besöket hos honom styrde vi kosan till Wasa där vi skulle sammanstråla med 4 andra Piteåbor för alla trädgårdsbesök som vi skulle göra i Wasa och Jacobstad.
Mer om det senare
Ha det gott!!



onsdag 26 juni 2013

Reserapport dag 5. Hemma hos Johan P och färjan.

Vi skulle denna morgon åka in till Stockholm och slussen för att ta färjan över till Finland, nått som Ulrika gruvade för, att köra inne i Stockholm i rusningstrafik. Efter frukost hos Inger R och inpackning av både mera växter och bagage så startade vi vår tripp mot Stockholm. Tack Inger för de växterna!!! Kvällen före hade vi pratat lite om att vi hade tid över och att vi ev. skulle fara in till Zetas. Inger R frågade om inte vi ville se Johan P: s trädgård istället och naturligtvis ville vi det, så hon ringde och frågade om vi fick komma. Som tur var så fick vi det!!


 

Att komma till denna djungel av trädgård var en upplevelse. I denna inte så stora trädgård fanns allt tror jag, underbara träd, vackra perenner, trädgårdsland och det blommade överallt. Tyvärr var det sol den dagen så alla bilder blev inte så bra.











 

Genom Aot:s forum så vet jag ju att Johan har några specialområden som han är mer intresserad av bland annat snödroppar men de hade ju blommat över för länge sen och som han sa själv så var trädgården inne i sitt andra flor.Ett annat intresse han har är ju Pioner och här fanns det många vackra att titta på, ena vackrare än den andra. Som han sa själv: Den och den ska bort för nu har jag tittat färdigt på dem. Han skulle nu gräva upp några för att de skulle få komma och bo på en offentlig plantering så att många skulle kunna njuta av dem.






 

Vaktel höns


Spaljerade äppelträd som häck


Här fanns även roddisar och azaleor




 

Tack Johan för att vi fick besöka dig och för alla växterna vi fick! Sen blev det färd in mot Stockholm och slussen, vi hade god tid på oss om vi skulle köra fel. Men allt gick mycket bra och vi kom rätt med en gång. Det var liite spännande att köra in i färjan:) 




Så nu var vi på väg mot Helsingfors för att först besöka Mustila arboretum, mer om det nästa blogginlägg.

 


Ha det gott!!!