Välkommen hit till min blogg



torsdag 26 september 2013

Blommig fredag – september


Dagens tema på blommig fredag är September. Så här har jag tolkat dagens tema vill du se andras tolkningar så finns de hos Rosor och Bladlöss.
För mig är nog september den stora skördemånaden, både från fröställningar och från växthus och trädgårdsland. Jag har insett att jag är en hamster och gillar att ha måånga frökuvert och då jag har mycket i kylskåp och frys från trädgårdslandet (jag tror nog att det ska bli nödår varje år).

Aralia racemosa, Lundaralias fröställning



Clematis integrifolia, helbladig Clematis fröställning



Dagens tomatskörd



Inlagd squash, inlagda rödbetor och inlagd chili finns i kylskåpet.




Och kanske den månad då man väntar på mycket, att den och den blomman ska hinna slå ut i år, om de och det mognar och om man hinner med att ta in trädgårdsmöblerna innan snön kommer.

Kirengeshoma palmata, vaxklocka



Men sen är ju denna månad den tid då träden sprakar i färg och bjuder oss på en underbar show av färger.





Och den tid då svampen kommer i gräsmattan.



Och vi har inte haft en frostnatt än, underbart!!!


Ha det gott!!!

Bergenia ciliata, Strävbergenia


Vädret är under alla kritik, blåsigt, regn om vart annat och kallt. Men jag knogar på ute med rensning av rabatter och att skörda från trädgårdslandet. Idag fick rödbetorna komma in så ikväll har jag kokat randiga rödbetor och lagt in dem. Imorgon ska jag ta tag i de röda rödbetorna för att göra både rödbetssoppa och inlagda. Man blir rik i kylskåp då man skördar från växthuset och trädgårdslandet.

Vill göra lite reklam för Bergenia, en helt klart underskattad växt. Ja jag vet att många inte gillar den vanliga Hjärtbergenina för de hemska planteringarna som finns/funnits i många trädgårdar. Men det är en underbar bladväxt som får en fin höstfärg också.

En annan som är fin är Bergenia ciliata, Strävbergenia som jag köpt i sommar, just för bladens skull som inte är lika stora som hos Hjärtbergenina . Bladen är ludna och den har röda stjälkar men den är inte vintergrön. Den blommar i maj-juni med ljusrosa blommor och blir ca 30 cm hög. Den förkommer naturligt i Himalaya.






Ha det gott!!!

måndag 23 september 2013

Fynd i rabatten


Jag håller ju på att rensa upp lite rabatter inför hösten och idag så rensade jag upp den som jag kallar syrenrabatten och blev lite snopen att jag missat att denna blommar. 

Så det var dagens glada överraskning att den blommade så fort efter sådd. Den sådde jag ifjol från frön av Konnäsörs ( Göteborgs botaniska fröklubb).Den heter Ainsliaea acerifolia var. subapoda, Lönn-ainsliaea .Jag såg den då jag var på Botaniska för två år sen och blev väldigt förtjust den då, jag har ju en förkärlek till fina blad.
Så här skriver de om den:  Sätter elegant sina lönnlika, mörkgröna blad i prydliga kransar någon decimeter ovan jord. Under sensommaren kommer de lustiga vita blommorna som påminner om slitna badmintonbollar på 3-4 dm stjälkar. En speciell växt med ett orientaliskt uttryck.
Så nu är det bara att vänta till den vuxit till sig och blivit större.






Nu är det väl ingen tvekan längre att Pulsatilla integrifolia, miyakesippa. (kallades förr för Miyakes integrifolia), ska till att blomma nu!!Jag hoppas den ändå orkar blomma till våren.





Men inget fynd var vädret idag, det är ju höstdagjämning idag och nog gick det från sensommar till klar höst över natten.

KÄNNS SOM NÅGON VARIT OCH TJUVAT MIN FINA HÖST!!!!

Idag åkte täckbyxorna på, men jag är en frusen en.


Ha det gott!!

söndag 22 september 2013

En liten höstplantering


Det är för tidigt än för mig att plantera ut ljung, känns så eftersom vi har varmgrader fortfarande, men mina penséer var så dassiga och hade gjort sitt så nått nytt behövde jag på mitt bord på bron. Det blev detta:


Av bara farten så gjorde jag ett hjärta av snöbär för här uppe finns det inga rönnbär i år.


Och mina rostiga löv fick ligga på bordet.


Idag och igår har det regnat äntligen men det märks knappt i rabatterna det är fortfarande ganska torrt i jorden. Jag håller på att rensa i rabatterna nu så jag har lite lättare till våren med all ogräsrensning. Jag brukar alltid kantskära och rensa upp alla rabatter på hösten men jag klipper inte ner något förrän till våren. Funderar på att klippa ner irisarna senare i höst för de är så svåra att klippa på våren. Hur gör ni klipper ni höst eller vår??

Det är vackert med regndroppar på daggkåpa.



Ha det gott!!
  

fredag 20 september 2013

Blommig fredag – Om jag var en blomma.


Dagens tema på blommig fredag är Om jag var en blomma. Så här har jag tolkat dagens tema vill du se andras tolkningar så finns de hos Rosor och Bladlöss

Ja vad vore jag om jag var en blomma?? Eftersom alla människor är unika och alla har en historia att berätta, erfarenheter att dela med sig av och egenskaper som är fullständigt unika för den människan så har jag valt en unik blomma. Det får bli min egen Geum rivale ’Nathalie’ en variegerad Humleblomster,som gestaltar mig idag som den unika människa jag är med fel och brister, olater och later.





Ha det gott!!!

onsdag 18 september 2013

Piteås idéträdgårdar


Vi i Piteå har förmån en att ha en driftig och duktig parkchef, Ulrika Bohman, tillika en kompis till mig. Man blir stolt över allt jobb hon lägger ner till att försköna vår stad. Nu är hon ju inte ensam om detta jobb en av hennes medarbetare är Lena Larsson trädgårdsmästare,Tätortsnära skog i Piteå kommun.

Ett av hennes och Lenas senast projekt är Piteå idéträdgårdar. Som de säger själva:
”Idéträdgårdarna i Stadsparken har vi byggt upp för att ge pitebor och besökare idéer till den egna utemiljön. Genom att visa olika stilar och produkter hoppas vi ge inspiration till den egna täppan och öppna besökarnas ögon för nya möjligheter. Idén till idéträdgårdarna har funnits under några år. Tack vare sponsorer har vi nu fått möjlighet att förverkliga sju trädgårdsrum.

Första rummet heter ”Krukodling”.



”Den barnsliga” Ett trädgårdsrum på barnens villkor.




”Sinnenas vilsamma rum” som min favorit handelsträdgård Sinnenas ateljé skapat .




”Piteås vita”



”Karamell karusell”





”Lilla teatern”


”Nordfjäll” vem som inspirerat till denna är väl ingen tvekan om.



Skylten vid entrén till idéträdgårdarna. Kanske du vill vara med om att sponsra för ett nytt rum??




Ha det gott!!!

tisdag 17 september 2013

Den blommar!!!!!


Lyckan är total, idag slog äntligen min Kirengeshoma palmata, vaxklocka ut. Den har jag ju aldrig fått se blomma för frosten har tagit den varje år, nu har den så fint bladverk så det gör inget men visst har man varit sugen att ha få se blomman på den.Mer sådana här höstar önskas, för denna höst är ljuvlig!!

Nu är den fotad i alla vinklar och vrår.







Ha det gott!!