Välkommen hit till min blogg



onsdag 30 april 2014

Plantpaket och fyndmarknad


Jag har ju turen att ha många vänner och en av mina vänner håller just nu på att rensa ut sitt föräldrahem där jag blev erbjuden att komma och se om det var nått jag ville ha….klart att det fanns saker där som jag ville ha…dessa fick följa med mig hem



Sen så kom ett paket från Larz Danielsson med några godbitar jag ville ha…bland annat så är jag äntligen ägare av Elmera racemosa en växt jag vet inte hur många gånger jag har frösått och bara fått fel frön, allt har blivit Anagramsbräcka.




Inne ser det ut så här just nu eftersom jag inte vågat öppna växthuset än, jag har ett växthus jag byggt själv och kanske inte det tätaste och tyvärr så är elen för dyr.

I vardagsrummet:


I sovrummet:





Ha en underbar Valborg!!!


måndag 28 april 2014

Vårstädning pågår…


Det har städas och fejas i rabatterna och gräsmattans krattas än.Många härliga dagar ute med vissa avbrott för annat roligt som trädgårdsmässan i Umeå. Att köpa nåt var inte mitt huvudmål på mässan utan mera det att få träffa människor som man inte träffar så ofta annars och att få höra lite föreläsningar.Visst köpte jag nått ..en Hosta First Frost och en Bergenia Eden’s dark margin.

Lite mer har börjat blomma i rabatterna men jag befarar stora massdöden i år vi får väl se lite längre fram som en kompis säger : det är för tidigt att döma ut nått än…men nog ser det illa ut för en del perenner i år.

Nu har Pulsatilla integrifolia, Miyakeasippan börjat slå ut sina blåa klockor


En rosa blåsippa


En blå blåsippa


Även Leucojum vernum Snöklocka. Har börjat slå ut sina klockor på en höjd av 7 cm kanske, vet inte vad som hänt med dem i år men de är korta i rocken i år och de brukar vara högre.


Min Daphne mezereum ’alba’ vit tibast har också börjat slå ut faktiskt första gången den blommar hos mig.



Ha det gott!!

måndag 21 april 2014

Underbart väder…


Denna påsk har bjudit på underbart väder och all snö är borta från min gård så nu rensar jag i rabatter och krattar gräsmatta..så underbart att åter få ha jord under naglarna.
Mycket har vad jag kan se farit väldigt illa i vinter , en vinter med lite snö och mycket is på rabatterna, många Alunrötter, Soldaneller ,Blåsippor, Julrosor och saxifragor har fått stora skador på sina blad…en hel del av mina primulor har ruttnat bort. Men detta var man ju lite förberedd på efter denna konstiga vinter, visst kan det vara liite för tidigt att uttala sig för en del kommer att repa sig men det är trist ändå.

Men lite blommor har jag ändå
En lila blåsippa



Pulsatilla vernalis,Mosippan har slagit ut i dag



Pulsatilla integrifolia, Miyakeasippan ser ut som små ludna kissekatter innan den slagit ut..fast det är nära nu att den gör det.




Dicentra canadensis,Silverhjärta har knopp för första gången sen jag fick den för säkert 5 år sen..ska bli kul att få se den blomma


Dicentra cucullaria,Sjömanshjärta står i knopp.



Daphne mezereum f. alba , vit Tibast står också i knopp för första gången sen jag fick den av Karin i Skara.



Detta kallas nog för död alunrot eller???



Ha det gott!!

fredag 18 april 2014

Blommig fredag-Svart


Dagens tema på blommig fredag är Svart. Så här har jag tolkat dagens tema vill du se andras tolkningar så finns de hos Rosor och Bladlöss.

Jag har inte varit med på blommig fredag på ett tag, tänkte att idag så skulle jag vara det. Jag har just nu en stor sorg i mitt liv , jag vet att många bara tycker men det är ju bara ett husdjur, men Leve var för mig så mycket mer än det, hon var min familjemedlem och det var/är svårt både att vara den som tar beslutet och sen jobbigt att låta det ske att låta hon få somna in så hon slipper ha så ont.Så just nu så är det ganska så mycket svart i mitt liv.

Jag har några svarta blommor i min trädgård och en del kanske mer är mörkvinröda än svarta men har ändå fått svenska namn med svart i sig.

Den första jag kom på är Lilium martagon’Norrland’ ,svart Krollilja ,min härstammar från den trädgård som hade den först i Luleå, jag har fått den av en vän somi sin tur fått den av den som hittade den.Numera kallas just denna klon/art Lilium martagon’Norrland’



Den andra jag visar är Fritillaria camschatcensis, svart klocklilja. Har svarta blommor, höjden är ca 50 cm, trivs i sol - halvskugga. Blommar maj- juni, här uppe mer juni. Den vissnar ner efter blomning så det är bra att märka ut var man satt den, bildar nya lökar ganska fort.


Den tredje svarta som jag visar är Veratrum nigrum, Svart Nysrot är en  storväxt perenn,den kan bli upp till 2 meter men är hos mig kanske ca 1,2 m tillräckligt hög för att den ska synas i alla fall. Den blommar med  mörkt purpurröda nästintill svarta stjärnformade blommor i axlika samlingar i juli – augusti.





Och sista svarta för denna gången är denna Pulsatilla pratensis ssp. nigricans, kallas Svartsippa på svenska.
Har hängande mörka violetta blommor, blir ca 20 cm hög . Blommar i juni hos mig och vill stå i sol.




Ha det gott!!!

tisdag 15 april 2014

Första blåsippan utslagen


Jag håller på att städa i rabatterna, har hunnit några men har mycket kvar än, men kul är  det nu då man får pilla i jord igen och se hur det ser ut efter denna hemska vinter..och tyvärr så har den gått hårt åt på en del växter efter vad jag kan se men det är väl för tidigt att uttala sig än men alunrötter glöm det..någon kan ha klarat sig annars får de flesta börja om från noll igen…en del julrosor har farit illa i bladen men jag vet inte hur det överlevt än…en del blåsippor har farit illa..ja ja listan kan göras låång  men fortfarandes för tidigt att uttala sig om hur de klarat vintern.

Men visst finns det liv också i rabatterna första blåsippan slog ut idag en lila variant



Mosippan blommar snart



Corydalis har startat och blommar snart detta är Corydalis subremota 



Den här Cardaminen satte huvudbry på mig då jag såg dessa böjda nackar komma upp från jorden, minnet är kort och jag funderade läänge på vilken vitsippa jag satt där, tills jag kom på vad det var Cardamine glandulosa. 


Och tyvärr så har jag även hittat denna krabat…liljebagge!!!! Trodde de hade frusit bort denna snöfattiga vinter.




Ha det gott!!

söndag 13 april 2014

Plötsligt händer det…


Nu har det hänt det jag väntat och väntat på, vårens första blomma….snödropparna blommar.

Finns det något ljuvligare än vårens första blomma???





Ha det gott!!

fredag 11 april 2014

Knopp,knopp men ingen blomma…


Snart har all snö försvunnit från min tomt, jag har några helt snöfria rabatter och det har börjat spira lite i dem med grönt men någon fart på vårblomning finns det inte än. Vi har alldeles för kalla dagar och nätter än, och så snöade det liite igår kväll.Man kan bli deprimerad för mindre





Men snödroppen och scillan står i knopp så hopp finns det…




Kungsängsliljorna är på väg upp




Ha det gott!!

lördag 5 april 2014

Tunga beslut…


Ni som följt mig ett tag vet ju att jag har en hund, världens finaste engelska cockerspanielflicka som heter Leve.Nu har hon inte varit så frisk sen oktober månad och tyvärr så blir hon inte bättre.Hon är idag 11 år och 3 månader och jag har fått ha förmånen att ha henne som foderhund nu i över 7 år.




Idag har hon inget hundliv, hon orkar inte gå långa promenader, hon kan inte vara i skogen längre och snosa upp spår efter vilt,hon får inte längre hoppa upp som hon gör som en studsboll och hon går på smärtlindring.Hon har en kraftig inflammation i ryggen och har fått en knöl vid sidan av korsbandet som sväller om hon anstränger sig liite mer..sen har hon fått en annan knöl på ryggen…

I fredags så tog jag beslutet att hon ska få somna in…ett smärtsamt beslut men jag kan inte låta henne lida för att jag vill ha henne kvar…så just nu är det tungt och smärtsamt.

Min kompis och ägare av hunden har lovat fara med henne ,jag kan följa med om jag vill och orkar. Jag har inte tagit något beslut i det än …


Ha det gott!!

onsdag 2 april 2014

A star is born….


Har man inget att följa i trädgård så har man desto mer att följa under lysrören just nu.Jag har köpt denna skönhet i år och tagit lite kort på den…
Från födsel till fullvuxen…Sanguinaria canadensis 'rosea'


En riktig stjärna och den ska bli mer rosa utomhus än inne,men knoppen är rosa.












Ha det gott!!