Välkommen hit till min blogg



lördag 24 maj 2014

Lite blommor och blader i långa rader…


NU blommar det med besked…så kul!!! Sommarvärme och shortsen är på många glasar intagna och jag är bättre i min rygg…
Nu njuter jag…

Sanguinaria canadensis multiplex , fylld Blodört



Sanguinaria canadensis, Blodört



Leibnitzia, anandria hette förr gerbera anandria en växt jag fått omvärdera då den nu blommar för andra året och är riktigt fin. Den är ca 20 cm hög vill stå i sol och väldränerat.


Vitsipporna har så sakta också startat här hos mig

Anemone nemorosa ’Blue eye’ 


Anemone nemorosa ’Green Fingers’



Trillium erectum, Purpurtreblad




Primula vulgaris ’Petticoats’



Blommar gör också pingstliljan



Blomman på Mukdenia rossii ”karasuba”, Lönnbräcka



Ha det gott!!!


tisdag 20 maj 2014

Den första späda grönskan…


Igår slog Dicentra canadensis, silverhjärta ut. För första gången så har jag fått se den blomma, har haft den säkert i 5 år utan att den blommat. Den vissnar ner helt efter blomning och har ett skirare bladverk än sjömanshjärtat som är en släkting till den.




Nu blommar Fritillaria meleagris, Kungsängslilja med sina rutiga klockor.



Corydalis solida ’Frodo’ stor nunneört.



Mertensia alpina



Många av mina primulor har både farit illa och dött i vår snöfattiga och blöta vinter men några har sakta börjat vakna till liv.

Primula maximowiczii som jag trodde hade gått bort, har nu startat sin blomning. Detta är en våningsviva så jag hoppas att jag kanske i år får en andra våning på denna röda viva.



Primula ’Wanda’,Violviva har också börjat nu.



Träden och buskar står med musöron och många har slagit ut, man kan ana en viss grön ton på gräsmattan som är grön på vissa ställen. Jag fullkomligt älskar denna nya underbara späda grönska.


Ha det gott!!


söndag 18 maj 2014

JAAA…nu har det börjat


Det behövde bara lite värme som började lite blomning även i mina rabatter, även om mycket kommer att blomma mycket sparsamt eftersom plantan fått sig en törn denna vinter. I går började jag äntligen flytta ut till växthuset om även det går sakta eftersom min rygg protesterar högt just nu…och mycket tid går åt till att vila den.
Lite bilder från min upptäcktsfärd igår i rabatterna


Dicentra cucullaria, Sjömanshjärta som blivit rosa i år och detta är inte formen ’Pink Punk’ som jag också har, konstigt.



Fritillaria meleagris, Kungsängslilja blommar snart



En primula som jag fått men är namnlös någon som har något förslag på vad det kan vara??




Jeffersonia dubia, Blå presidentsippa blommar, men detta är lite fejk för denna har jag fått av en kompis från Burträsk som ska sälja sitt hus.



Gagea lutea, vårlök blommar med sina små blommor i min stenmur, den vissnar ner sen efter blomning och sprider sig ganska bra. Jag har försökt att ta bort dem där och flytta på dem men gett upp mina försök så nu får den vara kvar.



Scilla forbesii (förr Chionodoxa)Vårstjärna blommar så fint nu
En ljusrosa blåsippa som har så fina blad också



Trollius acaulis Blek smörskål som är ca 7 cm hög just nu och syns inte så mycket. Den ska kunna bli 15 cm hög.



En Primula sp. Har snart slagit ut detta är en jag frösått själv så det blir spännande och se om färgen är lika som ifjol.



Pulmonaria officinalis, Fläcklungört har börjat slå ut sin blommor



Även Geum Triflorum, Fjädernejlikrot har börjat blomma om än sparsamt.



Ha det gott!!

måndag 12 maj 2014

Mycket ser jag …..


 
Men lika mycket ser jag inte i mina rabatter. Tur man har kompisar som kan fylla på ens förråd då, jag har varit till Burträsk och grävt igen. Kom hem med lite nya plantor som jag inte ser i mina rabatter längre, vet inte om de är död eller om de är bara sega , men jag vågar inte chansa på det.

Men denna har börjat blomma Synthyris missourica v. missourica en planta jag beställde från Larz Danielsson (Spezialplant) ifjol. Vet att någon visade den på en blogg och blev så kär då i blåfärgen den har
 

Även den lila bollvivan har börjat…
 

Blir lite fundersam på denna Dicentra cucullaria sjömanshjärta..tycker den är för rosa men den har inte slagit ut än. Den ska vara den vanliga för just den rosa ’Pink Punk’ har jag på ett annat ställe.
 

Även Paeonia obovata, Lackpion står i startgropen och knoppar har den.
 

Den Rheum Palmatum Rubrum rödbladig Flikrabarber - är så fin då solen lyser genom bladen, tycker den är finast då den just kommer med sin röda färg.
 

Idag har jag återigen varit på fyndmarknad hos en kompis och kom hem med denna barnrissla…var den ska stå i min trädgård vet jag inte riktigt än.
 

Ha det gott!!
 

måndag 5 maj 2014

Livstecken från mig…


Min trädgård står och stampar och det gör nog jag också, men jag stampar nog mest av otålighet. Jag vill just nu ha ett stilla regn, sen vill jag ha en värmebölja igen för min trädgård står stilla!!! Mycket befarar jag har gått bort men vi har tjälen kvar i backen än…jag har faktiskt börjat vattna i dag då fåglarna sandbadar i rabatterna tror jag att det är torrt.

Men lite blommar och en del står i knopp…

Primula marginata, Dvärgaurikel har börjat blomma.Den har så fina taggiga blad och speciellt dvärg är den inte hos mig. Den har också en väldigt fin farina.

 

Trillium sessile, Paddtreblad står i knopp. Första gången den kommer att blomma hos mig
 

Min ena vita blåsippa ska snart slå ut sin kjol…även om bladen ser ut så här som det faktiskt gör på nästan alla mina blåsippor så blommar den.
 

 

Cardamine glanduligera, Ungersk tandrot blommar så fint nu i Lunden
 

Och Primula maximowiczii har börjat bilda knopp…en röd primula som är superfin.
 

Ha det gott!!