Välkommen hit till min blogg



onsdag 28 januari 2015

Eomecon chionantha, snövallmo


Denna skönhet fick inte visa sig fullt ut förra hösten, jag gick och väntade och väntade på att äntligen att få se den blomma. Jag köpte den av en vän till mig och de bilder han visat var underbara så då den äntligen kom i knopp så var jag full av förväntan men så kom den där frostnatten som bara inte får komma och inte så tidigt och den frös!!! Den ska normalt blomma tidigare men jag vet inte om vår varma sommar eller att det var en ung planta som gjorde att den kom i knopp så sent. Så nästa år så få jag åter gå och vänta och se den full utslagen.

Den heter Eomecon chionantha, snövallmo som först beskrevs av som först beskrevs av Henry Fletcher Hance som var en botanist och brittisk diplomat, verksam i Kina.
 
 
Den blommar med kritvita blommor som har gula pistiller.

Så här långt hann min och inte en sådan bra bild heller
 
Bladen är läderartade, njurformade och bildar en kraftig tuva som med tiden sprider sig till en ganska effektiv marktäckare.



Den sprider sig med underjordiska utlöpare (rhizomer) så man kanske bör tänka sig för var man planterar den. Blir ca 30-40 cm hög och vill stå i halvskugga - skugga.

Ha det gott!!!

lördag 24 januari 2015

Vintergröna växter och vårspaning….

 
Allt detta prat om vintergröna växter som är så fina då det är vinter och ger trädgården en annan dimension. De där växterna som behåller både barr och löv även på vintern och ska ge trädgården ett liv även på vintern med sina gröna blad och barr.

Ja jag har vintergröna växter men jag ser dem inte!!! För mig som bor i norr med vanligtvis en snörik vinter är det så att de syns inte de där vintergröna växterna, jag får njuta av dem till snön kommer sen är de borta från min syn till snön far bort.
Ser ni ljungen?
 
Att gå runt och vårspana i trädgården nu och kolla om snödroppar kommit upp går inte om jag inte vill pulsa i snön och jag tror knappast man ser nått heller eftersom snön ligger djup än.
 
Vi bor i ett avlångt land och man blir full av avundsjuka då man se alla bilder på julrosor, snödroppar, cyklamen och annat som visas nu.

Ha det gott!!
 


måndag 19 januari 2015

Nu har jag startat trädgårdssäsong 2015


För någon dag sen så sådde jag de första fröna, det blev 45 sorter som nu står i kylskåpet. Det är alltid lika kul första gången man sår för säsongen, våren känns närmare. Dessa kommer att ta ett tag innan de tittar upp men man kan ju tjuvkika ändå på dem, ifall de kommer tidigare efter mitt flitiga stirrande:)
 

Mycket mer ska sås eftersom jag både väntar på frön från STA och Konnäsörs och en hel del annat som jag glömde så denna gång. Sen kommer ju snart jag att så de varmgroende också, så det blir väl som vanligt, alldeles för många sådder och för många krukor inne. Fast jag varje år tänker, att denna säsong ska jag inte så lika mycket, men så kommer nått nytt frö ut på Auktionssidan på Facebook som jag bara måste pröva så. Eller att STA- frölistan eller Konnäsörs frestar med nått nytt och jag faller lätt för de frestelserna.

Så det går väl åt pipan det att inte ha lika många frösådder som jag brukar ha….

Ha det gott!!

onsdag 14 januari 2015

Trädgårdsfest mitt i vintern


Min resa ner till Göteborg hade som mål att delta i Trädgårdsfest mitt i vintern anordnad av Sällskapet Trädgårdsamatörerna (STA) Hallandskretsen. Beskrivningen på denna fest är: När våra trädgårdar tagit vintervila och vi saknar grönskan som mest har du möjlighet att tillfredsställa din växt- och trädgårds­hunger och jag kan bara säga denna fest tillfredsställde min hunger, ökade min kunskap och gav mig många nya vill-ha växter. Framför allt gav den mig så himla mycket med alla möten av andra trädgårdsmänniskor, mycket värme och mååånga skratt. Har du möjlighet att fara ner nästa år på denna fest så gör det!!

Redan fredagkväll började det roliga då jag tillsammans med Fryles och Hermanssons var ut och åt middag. Det blev en sen kväll med mycket surr om allt möjligt, vi träffade på Johan Orre och Tina Graff också.

Snillen spekulerar:)
 

Lördag morgon var det inte upptakt förrän klockan 1 så man hann sova ut. Första föredraget höll Mona Holmberg som hon kallade: Nedslag hos Holmberg & Strindberg .
Mona och Ulf Strindberg har jobbat på Göteborgs botaniska och bland annat gjort
sommarblomsrabatt i Enköping de senaste tio åren. Ansvarig för växtgestaltning av Värdens Park Göteborg. Gjorde Mästerrabatten 2006 och Mona har tillsammans med Rigmor Celander skrivit boken Nordiskt ljus och italiensk hetta. Ett underbart föredrag med många fina tips på fina växtkombinationer och tankar på hur man kan göra.

Nästa föredrag höll Peter Korn som skulle heta Vintervackra växter men han ändrade titeln på sitt föredrag till tror jag Lära av naturen, naturmiljöer och naturlika planteringar.
 

Här blev det en hel del noteringar på växter som jag ska hålla koll på om jag hittar dem. Underbart föredrag med underbara bilder och en del aha.

Sista fördraget denna dag höll Henrik Zetterlund :Växter jag rövat eller gjort och några andra historier. Jisses vilka historier och vilka växter vi fick se…och kul att han själv fått både upptäcka och fått sitt namn på så många växter. Här kan jag väl säga att mitt anteckningsblock blev fyllt med många nya växter som jag vill ha.

Sen så skulle vi gå hem ett gäng till Fästningens vandrarhem och nu hade stormen ”Egon” börjat bli kännbar. Full motvind och svårt att ta sig fram. Sen efter en förfest skulle vi ta oss till restaurangen och då fick vi gå i kedja för att ta oss fram. En helt underbar kväll blev det, med många möten och många samtal.

Nästa dag så hade vinden avtagit även om det blåste bra ändå. Denna dag inleddes av Owe Jaktlund : Mina drömmars trädgård.

Och ja Owe många av dina drömmar är mina också, underbara bilder på hans trädgård och naturligtvis blev det en hel del uppskrivet i blocken på växter jag vill ha.

Efter Owe blev det Karin Berglunds tur att inta scenen han pratade om En trädgård – vad ska man ha den till? Hon pratade lyriskt om just lukter och visade poetiska bilder från olika trädgårdar. Under hennes föredrag blev jag lite stressad eftersom Monika Hermansson visade att alla tåg var inställda från Varberg och jag hade en tid att passa då mitt flyg skulle gå, jag vågade inte chansa på att det skulle gå ersättningsbussar. Som tur var så erbjöd sig Marianne och Conny Assarsson att köra mig till Landvetter och flyget..tänk vilka underbara människor det finns !!!Vill även rikta ett tack till Fryles och Hermansson som tog hand om mig denna underbara helg, ni är helt fantastiska!!

En helt makalöst rolig helg med många minnen som jag kommer att bära nära mitt hjärta. Om jag kommer att åka nästa år?? Om bara min hälsa och plånbok är med mig så JAAAA.

Ha det gott!!

tisdag 13 januari 2015

Vilken underbar helg del 1


Jag flög ner i fredags till Göteborg där Kenneth K hämtade mig på flyget och sen begav vi oss till Göteborgs botaniska. Då vi far dit börjar det dala snöflingor, inte det man önskar då man ska dit och flanera. Jag hade ju hoppats på att få se lite tjuvstartande vårblommor efter ha sett många bilder av det på facebook.
 

Men jag ville också se växthusen och lökhusen eftersom jag aldrig varit där. Jag hade ju förmånen att vandra med Kenneth som jobbar ibland som guide där och även skrivit en bok som heter: En vandring i Botaniska - Guide till Göteborgs botaniska trädgård. Så jag fick även vara i de bakre regionerna i förökningavdelningen, alpinväxthusen och de vetenskapliga odlingarna för lök- och knölväxter. Fick  även pratstund med Henrik Zetterlund och Johan Nilsson.




 

Det var underbart att gå där bland blommande krokusar, dionysia och annat som jag aldrig sett i mitt liv. . Tyvärr så immade kameran igen så jag kunde inte ta kort överallt men allt finns i mitt hjärta
 
 
Visst vill man bara klappa dessa kuddar

 
 

 

Narcissus romieuxii ssp rifanus
 
 
Xanthorrhoea preissii, australiskt grästräd     
  
Lithops levande stenar
 
Conophytum obcordellum subsp. Stenandrum
 
Ranunculus sprunerianus den hade superfina blad så den ska letas
 
Bukiniczia cabulica, en vill- ha växt
 
Vad denna raritet heter vet jag inte :)
 

Efter vi varit där så for vi ut till Kenneths stuga och såg på allt nytt han gjort sen jag var dit sist, en hel del har han hunnit med, men med snöfall och regn så fick kameran stanna i bilen.

Sen körde Kenneth mig till Varberg där jag skulle delta i Trädgårdsfest mitt i vintern, mer om det imorgon

Ha det gott!!!

onsdag 7 januari 2015

Scrophularia macrantha.


 
Vissa växter har man aldrig sett och aldrig hört talas om, detta är en sådan växt som jag inte visste något om. Det var en som visade den på Allt om trägårds forum för ca 3 år sen och jag tyckte då att den var underbar. Då hösten kom så erbjöd hon mig frön av den och naturligtvis så tackad jag ja…nått jag inte ångrar för den blir bara finare och finare för varje år.

Den heter Scrophularia macrantha, den har inget svenskt namn. Det är en flenörtsväxtart som beskrevs av Edward Lee Greene och Stiefelhagen. Scrophularia macrantha ingår i släktet flenörter, och familjen flenörtsväxter. Är en sällsynt vildblomma från de södra bergen i New Mexico och Arizona.
 

Blommar med rörformade röda blommor, kallas Redbirds-in-a-Tree i Amerika och det förstår man då man kollar blomman nära.
 
Den blommar hos mig i Juli- frosten tar den. Har fina sågtandade blad också. Blir ca 40 -60 cm hög och vill stå i sol.

 
Pollineras av kolibrier, men det finns någon insekt i Sverige som kan göra det också, eftersom jag får frön av den.

Ha det gott!!

fredag 2 januari 2015

Geranium × oxonianum 'Ekeberg'


Jag hade förmånen denna sommar att få besöka Lotta Bernlers trädgård, hon är väl mer känd som Lotta i Gbg på Allt om trädgårds forum. Att få vandra i hennes trädgård var en underbar upplevelse och få ta del av hennes enorma kunskap om växter. Detta är en växt som uppstått i hennes trädgård som hon anser vara odlingsvärd.

Den heter Geranium × oxonianum 'Ekeberg' och är en kronnäva. Kronnäva, är korsning mellan G. endressii och G. versicolor.

Den har ljust rosa blommar utan lila stick i färgen och lite pärlemorskimrande. Hos mig har en blommat hela sommaren och blommade till frosten tog den. Är en starkväxande näva och det är lätt att ta rotsticklingar av den i april. Den blir ca 40 cm hög och kan stå i sol – halvskugga.
 
Ha så gott!!