Välkommen hit till min blogg



onsdag 26 februari 2014

Jippie vårtecken den 26 februari!!!


Man kan tala om tidig vår i år, eller som en kompis sa till mig igår, vilken kort skidsäsong det blev i år. Hela denna vinter har varit en konstig vinter, här uppe har vi haft lite snö och inte många dagar då det varit kallt. Jag klagar inte för att skotta snö tillhör inte min favorit sysselsättning.

Idag så såg jag att snödropparna är på väg upp, man blir varm i hjärtat då man gör sådana upptäckter i februari samtidigt så vet man ju att bakslag kan komma , det kan komma både mera snö och det kan bli kallt igen ..men just nu LYCKA!!!




Ha det gott!!

måndag 24 februari 2014

Sov du lilla videung än så är det vinter....


Vi har haft en helt underbar dag med 9 grader varmt, solen har tittat fram och man får vårkänslor. Sov du lilla videung än så är det vinter går jag och sjunger idag och tittar för att se om Salix helvetia, Alpvide har fått sina kissar, men de sover så sött än. 


Jag vet ju av erfarenhet att det kan komma både snö och kyla igen, men idag njuter jag.

Följde med kameran droppens väg ner från taket till marken..






Och nu har ”solstolen” tinat fram.Dags att sola snart i vårsolen hoppas jag...




Ha det gott!!

torsdag 20 februari 2014

Blommig fredag-solen!!!!


Dagens tema på blommig fredag är Solen!!  Så här har jag tolkat dagens tema vill du se andras tolkningar så finns de hos Rosor och Bladlöss

Just nu har jag en sådan stor längtan efter solen, visst den visade sig idag och man blir så glad i själen då den gör det..ett hopp om att snart kommer våren och snart kommer det värme föds.
En längtan till att solen åter ska smeka gräset med sina varma strålar


En längtan att åter få se solen lysa igenom bladverk på växterna. Här är det parasollbladet som solen lyser på.


En längtan till att denna sol åter ska visa sig.. Doronicum orientale 'Frühlingspracht' , dubbelblommande vårkrage.


Visst kan solnedgångarna vara magiska nu i vintertid och nästan ta andan av en, men sommarens strålar väntar och längtar jag till ändå …





Missa inte min utlottning som blev liite långdragen eftersom jag skrev fel datum i farten, en vinnare dras den 8 mars, Internationella kvinnodagen.

Måste hälsa nya följare Välkommen hit igen, så kul att ni hittat hit till min blogg och vill följa den, jag tackar för det förtroendet.


Ha det gott!!!

onsdag 19 februari 2014

Thalictrum kiusianum, Dvärgruta


Idag så skymtade jag solen en lite stund, ack så liten stund, just nu har vi haft gråväder länge känns det som och man riktigt längtar till att solen ska åter lysa upp tillvaron. Jag kämpar just nu med att bli rökfri och mot förmodan så går det hyfsat, jag har varit rökfri i över 3 veckor nu, men jag vet ju hur lätt det är att trilla dit igen så jag kämpar varje dag i att stå emot. En dag i taget…det räcker långt det,23 dagar nu.

En som man inte kan stå emot då den blommar är denna lilla skönhet Thalictrum kiusianum, Dvärgruta,och blommar det gör den hela sommaren med en underbar sky av rosa/lila blommar, 


bladverket är skirt blågrönt.



Den ska kunna bli en fin marktäckare så småningom men den växer ut ganska sakta.  


Den blir ca 15 cm hög, trivs i sol – halvskugga. Den ska gå att föröka genom frön men jag har inte plockat några frön av den så jag har inte provat..än.


Den kommer från Kyushu, en stor ö i Japan, även stavat kiushianum,däremot har jag inte hittat någonstans vem som upptäckte den…

Välkommen hit mina nya följare, så kul att ni hittat hit till min blogg och vill följa den, jag tackar för det förtroendet.


Ha det gott!!!

måndag 17 februari 2014

Det gror, det gror


Lyckan är då man har lyckats stirra upp frön, frön från någon växt man suktat över ett tag..

Primula reidii, en vitblommande doftviva

Lycka då man kan ana det där lilla gröna som börjat, knappt synligt för ögat men man ser ändå den där lilla pricken

Rhododendron camtschaticum, Kamtjatka-azalea

Lycka och fascination över hur en del har kvar sitt frö längst upp då det de kommer upp från krukan

Lilium lophophorum, Hjälmlilja kanske en av de läckrast liljor som finns

Codonopsis ovata, Nickklocka 

Lycka och fascination över att se att så små sådder redan har bladen klara då de kommer..

Potentilla pulvinaris, en liten fingerört med underbart silvrigt bladverk som bara blir 10 cm hög.

Kanske mindre lycka då man ser skogen från en växt man frösått alldeles för tätt..

Primula denticulata alba, vit bollviva


Nu är det dags för mig att börja skola om en hel del växter..och börja rigga upp mera lysrör i huset. Det blir klart mindre plats för mig men oj vilken lycka det är att få följa såddernas växtkraft.
Ha det gott!!


torsdag 13 februari 2014

Blommig fredag- Rött och Rosa


Dagens tema på blommig fredag är Rött och Rosa. Så här har jag tolkat dagens tema vill du se andras tolkningar så finns de hos Rosor och Bladlöss

Idag är det Alla hjärtans dag och att fira Alla hjärtans dag är jag lite kluven till, jag tycker ju att varje dag ska vara alla hjärtans dag, att vi varje dag ska tänka och värna om varandra. Att det inte ska behöva vara ett kommersiellt jippo för att vi ska vara kärleksfulla mot varandra.

Låt oss låta denna dag bli en dag då vi kan sprida vår kärlek till alla människor som finns på denna jord oavsett kön, hudfärg eller religion. Må vi idag och alla dagar sprida kärlek till allt levande som finns på denna jord.

Dicentra cucullaria ’Pink punk’, ett rosa blommande Sjömanshjärta



Dicentra ’Göteborg’, Fänrikshjärta



Dicentra 'Burning Heart’ , Fänrikshjärta



Lamprocapnos spectabilisLöjtnantshjärta



Ha det gott!!!


måndag 10 februari 2014

Vita pärlhyacinter…


Vita pärlhyacinter har jag inne på mitt köksbord nu, ser ju att de i den södra delen av vårt avlånga land kan börja njuta av vårblommor ute nu, men jag som bor här uppe får njuta av vårfägring inne än så länge.

Ett steg närmare för varje kort, förhoppningsvis också ett steg närmare den vår vi längtar så mycket efter.







Vi har i alla fall varmrader ute och snön, den lilla vi har, försvinner i rask takt.

Missa inte min utlottning som blev liite långdragen eftersom jag skrev fel datum i farten, en vinnare dras den 8 mars, Internationella kvinnodagen.



Ha det gott!!!

torsdag 6 februari 2014

Blommig fredag- Å andra sidan


Dagens tema på blommig fredag är Å andra sidan Så här har jag tolkat dagens tema vill du se andras tolkningar så finns de hos Rosor och Bladlöss

Just Anemone tomentosa Serenade' Silvrig höstanemon är en sådan växt som är Å ena sidan och Å andra sidan..

Jag kan inte bestämma mig vilken sida som är vackrast, kanske Å andra sidan.






Eller kanske Å ena sidan





Ha det gott!!

onsdag 5 februari 2014

Pausfågel….


Ibland så försvinner bara inspirationen att blogga så där med en gång och man grubblar vad i fridens namn ska jag skriva om, och man hittar ingen inspiration….men sakta så återvänder den och lusten kommer tillbaka.

Jag har väl hållit på med en föreläsning några dagar både för att uppdatera mig själv och sätta in några nya bilder. Föreläsningen hade jag i söndags i Råneå, jätte trevligt och någon gammal bekant träffade jag också. Tack för att jag fick komma. Det är alltid kul att få åka och föreläsa för man träffar alltid nytt folk och man får nya möten som berikar.

Men igår kom äntligen Konnäsörs fröna från Göteborgs botaniska, de har varit hett efterlängtade. 


Jag hade ju inte beställt såå många arter i år eftersom jag budar hem en hel del fina frön här på Facebook: Auktioner för trädgårdsintresserade


Igår budade jag både hem Lilium rosthornii, Clintonia borealis, Caulophyllum thalictroides. (Azurbär) och Medeola virginiana. Himla roligt för just Caulophyllum thalictroides ville jag verkligen ha…

Jag har fått låna ett bra objektiv för att fota lite av mina fåglar som kommer på besök runt fågelmaten. De är gode skygga än men ett och annat kort blir det…





Ha det gott!!