Välkommen hit till min blogg



onsdag 13 januari 2016

Lilium canadense ,Kanadalilja


Det var den första amerikanska lilja som blev känd i Europa, omkring 1620 och namngavs Lilium canadense av Linné 1753.Den har odlats i England sen mitten av 1700-talet så det är ingen nykomling , då odlades främst den gula formen (Lilium  canadense var. flavum), vilket tycks vara den vanligaste i naturen . Den växer naturligt i nordöstra Nordamerika.
Den kan bli upp till 1,5 meter hög så den är en högrest lilja vilket är bra, eftersom klockorna på den är nickade. Klockornas färg kan variera ganska mycket från orange, gul till röd. Sett att man kallar den röda formen Lilium canadense var. Rubrum och den gula formen för Lilium  canadense var. Flavum. Detta finns inte upptaget SKUD och vad jag kan förstå inget vedertaget namn än, även om RHS har dem upptagna med de namnen.
Jag väljer att kalla min röda Lilium canadense red form, en lilja som jag fick tag i somras i Finland hos Vakka-taimi. Jag skrek rakt ut av lycka då jag frågade om han hade den och han sa ja. Nu hoppas jag den kommer att trivas hos mig och blomma även nästa sommar. Lilium canadense kan vara svåra att etablera sig men de trivs i halvskugga och fuktigt





Lilium canadense gul form har jag haft i nått år nu och den verkar trivas där den står. Minns inte var jag fick tag i den men skulle tro i Finland hos Vakka-taimi igen.



Bägge två arterna blommar i juli-augusti hos mig. Jag har inte lyckats få frö av någon av dem än men hoppas det blir nästa sommar.
Ja, jag har liljebaggar!!!Men jag plockar varje morgon och kväll och krafsar i jorden tidigt på våren för att se om det finns några där, de brukar gömma sig runt liljorna. Det har blivit bättre och ifjol hittade jag inte många berodde nog på vintern.


Ha det gott!!







10 kommentarer:

  1. Vilka vackra liljor! Tänk om man ändå kunde slippa dessa marodörer till liljebaggar, då hade jag skaffat ännu mer liljor :) Men man får väl jobba lite extra med utrotning av dem för att kunna få njuta ordentligt :) Ha det gott/Monne

    SvaraRadera
  2. Aah! Vilka underbara blomster!

    Hoppas att den röda varianten överlever i din trädgård men att liljebaggarna fryser ihjäl.

    Ha det gott!

    SvaraRadera
  3. Oj,oj! Jag tror att det ryker en primalier ur min mun av ren haaaa-begär! Guuu så fin! Liljor är en av mina favvon också.
    Ha det bra i kylan!
    /Anja

    SvaraRadera
  4. Vilka fina liljor nu blir det att anteckna.
    Jag blir glad om jag bara hittar en av den sorten.
    Jag strödde ut Myrr tidigt på våren när liljorna började titta upp ur jorden då blev det inga baggar det året.

    Ha det gott

    SvaraRadera
  5. Jag har inte så många liljor men just den röda kanadensiska liljan finns på min önskelista - den är så vacker!

    /Gunilla

    SvaraRadera
  6. Så snygga. Vi skulle inte ha liljor på grund av baggarna men nu har vi en hel del och plockar liljebaggar. Det funkar. Ha en fin helg. Carita

    SvaraRadera
  7. Vilka vackra liljor Berit. :) Jag har inte vågat mig på liljor i trädgården ännu men nu när jag ser dina vackra blir jag verkligen sugen på att testa liljor och hålla tummarna för att hjortar och rådjur inte bli lika förtjusta dem. :)

    Ha en fin helg!♥

    Kram Lotta

    SvaraRadera
  8. Den var fin den röda! Vi har den gula varianten som trivs och har vuxit på sig bra. Hoppas kylan tar kål på baggar och annat gissel!
    Skön söndag!

    SvaraRadera
  9. Det stämmer att den kan vara lite trög att etablera men när den väl är på plats förblir den där även om man flyttar den. Jag planterade den röda på ett ställe ursprungligen. Så småningom tvangs jag flytta den. Även på det nya stället blev det fel och den flyttades en andra gång. På båda ställena finns den fortfarande kvar trots att jag tyckte att jag flyttade hela. Den sprider sig i sidled med rhizomer och jag tror att det är sådan kvarvarande rhizomer som så småningom växer vidare till nya lökar. Lycka till med en utsökt vacker lilja.

    SvaraRadera
  10. Det stämmer att den kan vara lite trög att etablera men när den väl är på plats förblir den där även om man flyttar den. Jag planterade den röda på ett ställe ursprungligen. Så småningom tvangs jag flytta den. Även på det nya stället blev det fel och den flyttades en andra gång. På båda ställena finns den fortfarande kvar trots att jag tyckte att jag flyttade hela. Den sprider sig i sidled med rhizomer och jag tror att det är sådan kvarvarande rhizomer som så småningom växer vidare till nya lökar. Lycka till med en utsökt vacker lilja.

    SvaraRadera

Till alla som skriver i min blogg. Tack för din kommentar, den värmer!

Om du inte har en egen blogg eller en g-mailadress, klicka i Anonym så kan du skriva en rad ändå.
Berit