Välkommen hit till min bloggmåndag 12 november 2012

Podophyllum ´Kaleidoscope´


Denna i mitt tycke fina hybrid -fotblad är en nära kusin till vanliga fotblad. Podophyllum ´Kaleidoscope´ var det första erbjudandet från Dan Heims av Terra Nova Plantskolor, Inc. (Tigard, OR)


Denna nya sort härstammar från en korsning mellan Podophyllum hybrid 374 (en opatenterad egen anläggning) som utsädet förälder och Podophyllum hybrid 352 (en opatenterad egen anläggning) som pollen föräldern. Dessa två Podophyllum hybrider är enastående val ur en hybrid svärm i en japansk plantskola, som jag tror kommer från P. difforme, P. delavayi, och P. versipelle. Den nya sorten valdes för dess enastående bladverk och kraft.
Skriver han själv i patentet.

Den blir ca 40 ca hos mig och har otroligt vackra blad. Vill stå i skugga och fuktigt och gillar inte att flyttas, hoppas inte min läser nu detta, för jag flyttade den i sommar till en bättre plats så den syntes mera. Den ska blomma med av vinröd-röda blommor som ger gula köttiga frukter, men blomman är under bladen så man får huka sig för att se den. De blommar när de är ca 3 år gammal och min såg jag hade blommat i sommar men det missade jag utan såg bara frukten sen.


Hela växten är giftig.

Ha det gott!!

12 kommentarer:

 1. Så otroligt vackra blad den har. Podophyllum är häftiga, vilken art eller hybrid de än är, men den här...extra läcker.
  Hej från Törnrosa

  SvaraRadera
 2. spännande släkttavla och fina blad. blomsten är säkert fin den också :)

  SvaraRadera
 3. Vilken söt, jag hoppas mitt vanliga fotblad tar sig efter flytten där den hade en tynande tillvaro!

  Kram ulrika

  SvaraRadera
 4. Så nydelig den var! Jeg har to forskjellige podophyllum, og den ene kan ligne litt på den du viser, den heter 'Spotty Dotty'. Jeg synes de er så flotte med det spesielle bladverket.

  SvaraRadera
 5. Så läcker.

  Den sorten skulle jag gärna ha också.Har du köpt den som planta?

  Ha det gott

  SvaraRadera
  Svar
  1. ja jag har köpt den som planta på Sinnenas Atelje här i Piteå. Kan kolla om de har den till våren och skicka till dig om du vill. Påminn mig bara!!!

   Radera
 6. Intressant läsning som vanligt...väldigt vackra blad!!
  kram

  SvaraRadera
 7. Jag har en 'Spotty Dotty* som är väldigt lik i bladmönstret, dom är lite kul att ha med sin udda mönster.Hälsningar/Carita

  SvaraRadera
 8. Supervackra blad!

  SvaraRadera
 9. Gud Berit jag blir fantastiskt glad för ditt erbjudande.

  Men hur i fridens namn skall jag komma ihåg det:o)

  Jag får sätta upp en lapp på anslagstavlan.

  Ha det gott

  SvaraRadera
 10. Läckra blad på fotbladet, har några olika men kommer inte ihåg vad de heter:( Brukar också missa blommorna:) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 11. Snygg... jag har en sån ser exakt ut som din... Köpte den för 2 år sedan och hade ingen aning om att den blommar ! Ser fram emot det och jag ska verkligen hålla utkik :)

  SvaraRadera

Till alla som skriver i min blogg. Tack för din kommentar, den värmer!

Om du inte har en egen blogg eller en g-mailadress, klicka i Anonym så kan du skriva en rad ändå.
Berit