Välkommen hit till min bloggsöndag 4 november 2012

Rabattkanter av trä


Just trä i olika former är mycket lätt att använda som rabattkanter. Jag använde inte själv så mycket trä i mina rabatter men någon träbit, stock eller gren blir det, då jag gör rabatter. Idag finns det ju att köpa trä rabattkanter på ett vanligt byggvaruhus också. Men annars kan man låta fantasin flöda då man är ute i skog och mark och plocka hem nerfallna kvistar, stubbar eller träd. Det som man måste ha i åtanke då man använder trä som inte är impregnerat är att det ruttnar.

Man kan också använda en trälåda som en del av en rabattkant just för att bryta av torvblock. Det gjorde jag i min gamla trädgård.


Eller som här


Grenar från skogen eller delar av stubbarSlipers eller fyrkantiga stockar kan man både lägga många på varandra eller ensamma.Telefonstolpar kan man både låta ligga ner eller såga av dem och använda dem stående…Här har Eva använt sig av tallar .


Man kan också klyva stolparna och använda så härLiggande brädor på varandraEller som Sinnenas Atelje gjorde …stående sågade brädor.

Eller rullband som finns att köpa lite varstans. Vet att de ruttnar ganska fort .
Hoppas ni fått någon inspiration av detta.

Ha det gott!!!
10 kommentarer:

 1. Oj, här var det många olika varianter jag inte har tänkt på tidigare. Kul att du visar detta!

  SvaraRadera
 2. Det blir fint att bryta olika material mot varandra, kul att se så många olika exempel!

  SvaraRadera
 3. Härligt att få så här mycket inspirerande och fantasifulla idéer. Ska allt knycka några av dem till mina woodland istället för de dyra torvblocken - som ändå koltrastarna gör allt för att hacka sönder. Tack, tack!
  Hej hopp!

  SvaraRadera
 4. Ännu ett inspirerande inlägg om kanter. Fördelen med plank är att dom inte blir så breda, man kan utnyttja varje centimeter av en liten tomt. Nackdelen som du skriver, är att dom må bytas med jämna mellanrum.. och stenen alstrar värme. Men som sagt, det tar så absolut mindre plats, och är snyggt tycker nu jag.
  Ha det fint :)

  SvaraRadera
 5. Tack för dom bilderna .Nu fick man ju lite tips som man kan få andvändning av.MVH

  SvaraRadera
 6. Ja nog är det bryderi med kanterna jag tar vad jag har.
  Sten , trä, plåt eller torvblock.Jag vill ha det så billigt som möjligt:o)

  Många förslag som ger inspiration. Tackar.

  Ha de gott

  SvaraRadera
 7. Fina bilder du bjuder på! Massor av tips!
  Ha det gott! Märta

  SvaraRadera
 8. Her var mye flott, ja! Tre blir jo bare finere og finere ettersom det blir grått og værslitt! Det får mere karakter på en måte! Jeg har brukt pallekrager til mine opphøyde bed, og spesielt til staudesådden. Det går fint å bruke i grønnsakhagen også! Jeg beiser eller maler, så holder det lenger! Tusen takk for et inspirerende innlegg!

  SvaraRadera
 9. Är det mer hållbart med obarkade tallstockar..

  SvaraRadera
 10. Hej Berit! "Hittade" din blogg nu i veckan, (2014-05-12). Jag kollar runt efter förslag på kanter till min nya rabatt. TOPPEN att du har gjort ett sånt bra inlägg om det.
  Ha en skön trädgårdsvår!

  Mari-Anne i Gävle

  SvaraRadera

Till alla som skriver i min blogg. Tack för din kommentar, den värmer!

Om du inte har en egen blogg eller en g-mailadress, klicka i Anonym så kan du skriva en rad ändå.
Berit