Välkommen hit till min bloggtisdag 26 november 2013

Saxifraga virginiensis


Jag har blivit genom åren mer och mer förtjust i saxifragor, kanske mer de storväxta än de små. Många av dem har så fina blad i både form och färg så de behöver inte blomma för att vara vackra. Jag har några höstbräckor som aldrig hinner blomma hos mig. Släktet har omkring 450 arter som huvudsakligen förekommer på Norra halvklotet. I Sverige förekommer 15 arter. Så att börja samla på denna art(nörderi)gör ju att man måste ha en ganska stor trädgård och framförallt många av dem är stenpartiväxter så ett stort stenparti behövs också. Men några finns i min trädgård.

Släktnamnet Saxifraga kommer av latinets saxum (sten) och frangere (bryta, bräcka).  Namnet syftar på att extrakt av bräckor ansågs kunna bota njursten. Det finns inget belägg för detta. Såg att bladen är c-vitaminstarka och smaklösa så kanske ett bra komplement till salladen.

En av kanske de tidigast av min saxifragor är denna, Saxifraga virginiensis. Den har inget svenskt namn enl. SKUD. Jag har lämnat in frön av denna till STA:s frölista.

Den blir ca 15 cm hög och blommar med vita blommor i slutet av maj-juni hos mig. Den har ludna stammar som är naturens finurliga medel mot att inte bli pollinerade av insekter från marken som skulle vara mindre effektivt än flygande insekter.


Den har taggiga blad som blir rödvioletta om den står soligt.Jag har en i halvskugga och en i sol och den har fått de rödtonade bladen som är snyggt.

Den är vildväxande i östra och centrala Amerika.


Ha det gott!!

7 kommentarer:

 1. Håller verkligen med dig, Saxifraga är ett spännande växtsläkte och det finns en Saxifraga för trädgårdens alla olika miljöer.

  En odlingsvärd växt!

  SvaraRadera
 2. Så söt! Det finns verkligen många bräckor som är helt underbara det gäller bara att få upp ögonen för dem:) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 3. Va fin den är!
  Jag har suttit och lusläst STA:S frölista de senaste dagarna och det blir mycket googlande. På många av sökningarna dyker dina inlägg upp - din blogg har blivit rena uppslagsboken för mig! Det uppskattas skall du veta!
  Kram Nora
  P.S. Jag försökte maila till dig för att be om din frölista, men mailen verkar inte ha kommit fram? Kan du maila listan till mig på noralora71@hotmail.com? Om du har några fröer kvar förstås:-) Tack på förhand!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har mailat dig listan:) ha en trevlig läsning av den

   Radera
 4. Snygg! Tyvärr har jag inte den typen av mark som Saxifraga passar på. Försökte i kanten på murrabatten, men dom gick inget bra där heller. Fast där var det nog mer så att dom fick alldeles för stor konkurrens av större och mer vildvuxna saker!

  SvaraRadera
 5. Vilken fin växt, jag förstår att du gillar den.
  Ha det gott!

  SvaraRadera

Till alla som skriver i min blogg. Tack för din kommentar, den värmer!

Om du inte har en egen blogg eller en g-mailadress, klicka i Anonym så kan du skriva en rad ändå.
Berit