Välkommen hit till min bloggfredag 2 januari 2015

Geranium × oxonianum 'Ekeberg'


Jag hade förmånen denna sommar att få besöka Lotta Bernlers trädgård, hon är väl mer känd som Lotta i Gbg på Allt om trädgårds forum. Att få vandra i hennes trädgård var en underbar upplevelse och få ta del av hennes enorma kunskap om växter. Detta är en växt som uppstått i hennes trädgård som hon anser vara odlingsvärd.

Den heter Geranium × oxonianum 'Ekeberg' och är en kronnäva. Kronnäva, är korsning mellan G. endressii och G. versicolor.

Den har ljust rosa blommar utan lila stick i färgen och lite pärlemorskimrande. Hos mig har en blommat hela sommaren och blommade till frosten tog den. Är en starkväxande näva och det är lätt att ta rotsticklingar av den i april. Den blir ca 40 cm hög och kan stå i sol – halvskugga.
 
Ha så gott!!
 

11 kommentarer:

 1. En som jag också fått del av, tyvärr försvunnen.
  Allt gott till i det nya året!
  /Anette

  SvaraRadera
 2. Ja, Lottas trädgård är härlig att gå runt i :) Även jag har haft en planta 'Ekeberg' men den ser inte ut att vilja bo hos mig för även den andra plantan valde att "gå hädan" :( Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 3. Man måste tydligen bo i "permafrosten" för att få tummen ur och besöka Lottas trädgård. Jag som bor "nästan granne" med henne har inte fått till det ,-(!
  Nåja. Ett nytt år med nya möjligheter kanske innebär ett besök hos henne :-)!

  /Anja

  SvaraRadera
 4. Åh, va roligt att få besöka Lotta. Jag har lyssnat på föredrag om Iris som hon har hållit och skulle gärna se alla hennes Irisar:-)
  Vilken fin Näva, förstår att du gillar den. Visst är det något speciellt med växter som dessutom har en historia och påminner om en trädgårdsvän?
  Hoppas du har en fin helg!
  Kram Nora

  SvaraRadera
 5. Söt! Tack för tipsen om kobrakallasådd:)

  SvaraRadera
 6. Åh vilken söt liten näva! Jättefina bilder och tack för tipset...
  Ha en härlig lördag!
  Varm kram,
  Titti

  SvaraRadera
 7. Älskar nävor och den här var bedårande söt !
  Ha det så gott !
  Kram/Isa

  SvaraRadera
 8. En väldigt fin näva med sin milda framtoning.

  SvaraRadera
 9. Denna lilla ljuvliga näva vill man ju ha i stort antal i sin trädgård. Kommer den finns till försäljning någonstans montro.

  SvaraRadera
 10. Söt näva, verkar inte bli så stor. Jag har förstått att hon är kunnig , jag har lyssnat på hennes föredrag om iris två gånger. Fast jag tror att du kan lika mycket, det går att använda din blogg som uppslagsverk för udda växter. Ha det fint. Carita

  SvaraRadera
 11. Hej Berit! Vilken tur att du skrev om din Göteborgsresa på AoT, så jag kunde se detta inlägg! Vad kul att du gillar Ekeberg! Hoppas att den klarar sig hos dig, min upplevelse är inte att den är kinkig, snarare tvärtom, så lite synd att den gått ut hos er andra (det åtgärdar jag när ni vill Anette och Monne!)
  Det var väldigt trevligt att ha dig och Ulrika på besök i trädgården, det är alltid extra roligt när besöken är så kunniga och intresserade som ni./Lotta

  SvaraRadera

Till alla som skriver i min blogg. Tack för din kommentar, den värmer!

Om du inte har en egen blogg eller en g-mailadress, klicka i Anonym så kan du skriva en rad ändå.
Berit