Välkommen hit till min bloggtorsdag 3 juni 2010

Sorgklocka

Nu har även min sorgklocka börjat blomma egentligen ett konstigt namn på en fin blomma. Men kärt barn har många namn på svenska den kallas också Guldrams, Guldklockelilja, och stor Klockrams Jag har alltid tyckt att sorgklockans skönhet förstärkts av det vackra namnet ,och inte blir man speciellt sorgen då man ser den blomma. Varför den heter så verkar det råda delade meningar om - vissa påstår att det beror på att vårskotten är så mörka, men jag tror snarare att det handlar om klockans bleka och hängande blommor som ser lite ledsna ut. Den heter Uvularia grandiflora på latin och blir ca 30 cm hög, gulblommande och trivs i halvskugga.

just nu har den även vattendroppar på sig så den ser ännu mer sorgsen ut:)


Idag så är det då sorgligt väder ut som inte lockar till nått jobb ute, det regnar och är kallt. Fast det kan vara skönt det med att få en vilodag från trädgårdsjobb, så idag skolas det ute lite mer som grott och skrivs namnetiketter till perenner som jag krukat för försäljning i helgen. Jag ska ju fara på 2 växtmarknader en i Hortlax, Piteå och en till västerbotten Burträsk .Det ska bli kul att fara till Burträsk , det är ju ett tag sen jag var dit nu, någon vecka sen jag var upp och krukade perenner. Jag har många odlingsvänner där, så bara att få träffa dom och snacka trädgård det ska bli kul.


5 kommentarer:

 1. Hej Berit!
  Jag har också en sorgklocka. Jag har trott att den är ledsen för att den ännu inte fått någon egen plats i trädgården, den står fortfarande i planteringskön.
  Ha det gott!
  Christina

  SvaraRadera
 2. Jag tycker också att sorgklockan är vacker. Ibland är det skönt att kunna pyssla med annat än trädgård men det får inte bli dåligt väder för länge;)) Ha det kul på dina växtmarknader och hoppas att du får sålt mycket;)) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 3. Hej! Fin klocka! Ja, idag var det verkligen trist väder... Förövrigt kollade jag upp mästerroten, den används som medicinalväxt än i denna dag. Den är aromatisk och bitter och är därför bra vid bland annat dålig aptit. Kan även användas vid mag-tarm-katarr (fast jag skulle nog välja att lägga till/komplettera med någon till ört samtidigt). Används också vid bronkial katarr. Ansågs förr i världen vara bra mot bland annat fyllerigalenskap!!

  SvaraRadera
 4. hej alla!!
  ja det är en fin perenn men man måste gå nära för att uppleva skönheten. du är inte ensam att ha plantkö, men till veckan har jag tänkt ta i tu med min.
  Jo jag har fått sålt mycket så jag ska inte klaga.
  Emme jag har mästerrot till dig, en stoor planta!!

  SvaraRadera
 5. hej Berit!
  Kul att hitta hit till din hemsida. Letade efter mästerroten och då hamnade jag hos dig :) Har mailat dig men adressen kanske inte var rätt. Testar här också då. Har du möjligtvis en liten planta över? har bytesplantor om det är något speciellt du behöver. Ska dela björnrot snart.Meum athamanticum, den vitblommande. Du kanske redan har den....Håller tummar att du kan avvara en bit. Notsckhan mår bra :) Ha det gott, lia i Älvdalen

  SvaraRadera

Till alla som skriver i min blogg. Tack för din kommentar, den värmer!

Om du inte har en egen blogg eller en g-mailadress, klicka i Anonym så kan du skriva en rad ändå.
Berit