Välkommen hit till min blogg



tisdag 25 januari 2011

Parasenecio hastatus (Cacalia hastata ),Spjutkakalia

Ibland så byter ju blommorna latinska namn och det är svårt att lägga det nya namnet till sig upplever jag. Detta är en sådan som jag har svårt att kalla Parasenecio hastatus, den heter Cacalia hastata för mig.

Varför man byter latinska (vetenskapliga) namn beror oftast på 2 saker:

Ett av dem beror på begreppet prioritet som betyder att den botaniker som först beskriver och namnger en nyupptäckt art skall ha äran för detta. Har man då missat att en tidigare botaniker redan har använt samma namn, blir det problem.

Det andra skälet för namnändring beror på den botaniska släktskapen. Ett vetenskapligt (latinskt) namn har en dubbel funktion. Dels namnger det den växtgrupp( t. ex. art) som åsyftas. Dels visar det växtgruppens släktskap med andra växter. Kunskapen om släktskapen är inte perfekt utan utvecklas hela tiden genom den botaniska forskningen. I synnerhet har den nya DNA-tekniken visat att många tidigare antaganden om släktskap inte stämmer. Detta har lett till intensiv verksamhet inom detta forskningsområde

En bra sida om man vill veta vad det latinska namnet betyder är denna http://www.bsis.org/Dokument/latnamn.pdf

Cacalia hastata har bytt latinskt namn till Parasenecio hastatus.

Spjutkakalia är det svenska namn men jag har träffat på att den även kallas Triangelkakalia.





Den blir ca 200 cm hög; men hos mig kanske 1,5 - 1,7 m hög, mycket stadig, har vackra trekantiga blad, blommar med små obetydliga gulvita blommor. Har sett den växa i alla lägen från sol till skugga. Har den själv i vanlig rabatt i sol.

Hasta’tus betyder spjutlik på svenska och visst ser bladen spjutlika ut då dom kommer.


Frösådd: Stratifiering

Ha det gott!!


10 kommentarer:

  1. cool :) den ser ju också ut att ha en lila-aktig stjälk på den övre bilden :)
    jag kommer ihåg att jag läste om det där i biologin, med ändring av namn i och med att DNA-forskningen visat på att en del saker inte är släkt på samma sätt som vi trott förr. det är intressant :)

    vi ses på en timme och 25 minuter :)

    SvaraRadera
  2. Häftig växt! Fick man lära sig något nytt igen:) Ha det gott/Monne

    SvaraRadera
  3. I came across your Blog while trying to find out a plant called cacalia palasenocio hastatue. I never heard of it. A blog friend from Sweden sent me seeds from that plant this week. I am going to try growing in my garden here on Lake Michigan. I am going to follow your Blog now. Thanks so much. He is a follower of my Blog named Hans from Brannberg.

    SvaraRadera
  4. Hej, jag fick frö av denna från STA utan att ha beställt och hamnade på din blogg när jag googlade, hi hi.
    Tror du den gillar min lerjord och var skall jag ha den? Är den invasiv?
    Kram.
    Anette

    SvaraRadera
  5. Prova den där skulle tro att den inte är så kräsen faktiskt...den är inte invasiv men den utökar sig!!Den är stadig och blir hög, kan upplevas som ful på hösten.

    SvaraRadera
  6. 2012! det har hänt igen jag har fått denna växt som frö genom STA utan att jag har beställt den,,,,ser livsfarlig ut.

    SvaraRadera
  7. HELLO BERIT, IS THERE ANY CHANCE TO GET SOME SEEDS OF CACALIA HASTATA? I CAME ACROSS IT IN THE BOTANICAL GARDEN IN HELSINKI AND THINK IT IS A MAGNIFICENT PLANT.
    LOOKING FORWARD TO HEAR FROM YOU.
    STEFFEN

    SvaraRadera
  8. HELLO BERIT, IS THERE ANY CHANCE TO GET SOME SEEDS OF CACALIA HASTATA? I CAME ACROSS IT IN THE BOTANICAL GARDEN IN HELSINKI AND THINK IT IS A MAGNIFICENT PLANT.
    LOOKING FORWARD TO HEAR FROM YOU.
    STEFFEN

    SvaraRadera
  9. HELLO BERIT, IS THERE ANY CHANCE TO GET SOME SEEDS OF CACALIA HASTATA? I CAME ACROSS IT IN THE BOTANICAL GARDEN IN HELSINKI AND THINK IT IS A MAGNIFICENT PLANT.
    LOOKING FORWARD TO HEAR FROM YOU.
    STEFFEN

    SvaraRadera
    Svar
    1. Of course!!Send me a email berit.joh at telia.com change at to @

      Radera

Till alla som skriver i min blogg. Tack för din kommentar, den värmer!

Om du inte har en egen blogg eller en g-mailadress, klicka i Anonym så kan du skriva en rad ändå.
Berit