Välkommen hit till min bloggfredag 18 januari 2013

Delar från min trädgård.


Tänkte jag skulle presentera min trädgård och lite rabatter för er. Min trädgård är en ung sådan den är bara 5 år gammal och eftersom det är en lånad sådan, jag hyr ju bara mitt hus, så vet man aldrig hur länge den får vara ”min” trädgård. Det har inte hindrat mig att gräva och drömma vidare på min trädgård. Det jag vet, är att idag har jag den, morgondagen vet jag inget om, men det vet nog ingen vad den har med sig.

Min trädgård innehåller mellan 600-700 olika perenner, många buskar, träd och rosor också. Perenner har det blivit en massa, dels för att jag driver upp en hel del själv men kanske mest för att jag tycker om perenner. En annan aspekt är ju också att det är lättare att ta med sig perenner om man vill det den dagen man ska flytta härifrån. Jag har en hel del träd och buskar också många jag fått av vänner, en del egna inköp naturligtvis, men alla mina vänner vet att jag är lite snål med detta att köpa träd och buskar eftersom jag inte äger marken och de är lite svårt att ta med sig den dagen jag inte kan hyra här längre.

Då man kommer upp på min gård så ser man detta på höger sida om uppfarten. Det är projektet ”Projektet” som jag kallade det förra sommaren då jag höll på med det. Här finns 3 ganska stora rabatter, ”Skogsrabatten med mossdammen”, ”Syrenrabatten”, ”Rönnrabatten” som jag kallar dem, sen har planterat lite i gruset också.
 Min ”sköna” rostiga bilstol som jag hittade i skogen. Den får sällskap av Flikbladig brakved Rhamnus frangula,  hängstarr , Carex pendula och Flaskborstgräs  Hystrix patula


Sen så står denna snygging där som jag fick av Monne (Alens trädgård) då jag var och hälsade på henne förra sommaren under vårt Göteborgsbesök.
Ulmus × hollandica 'Jacqueline Hillier’, en alm. Den har klarat sig bra här så jag hoppas den blir lika fin som Monnes och Görans.


I gruset här har jag en rödbladig berberis Berberis x ottawensis ’Superba’ , ett amerikanskt skogsolvon  Viburnum opulus ssp. trilobum 'Alfredo',  och en gulbladig fläder Sambucus racemosa Sutherland Gold' .


Ha det gott!!! 

10 kommentarer:

 1. När man ser dina härliga bilder från sommaren så suger det lite extra i trädgårdstarmen:) Det är så kul att "min" alm har tagit sig så fint:) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 2. Vad roligt att se de fina bilderna! Jag har Jacqueline Hillier sedan några år och den har överlevt, men kan toppfrysa lite. Den är ju jättefin!Den flikbladiga brakveden har jag varit sugen på några år nu. Berberisen var fin, jag gillar Berberis. De har fina blad och regnar aldrig omkull.

  SvaraRadera
 3. Hoppas du får bo kvar där länge länge så du kan få njuta av din fina trädgård och se träd och buskar växa och bli stora och fina.
  Kram Gunsan.

  SvaraRadera
 4. Hej Berit
  You've achieved a lot in just 5 years, well done.
  Ray

  SvaraRadera
 5. Så mange spennende planter du har i hagen din!

  SvaraRadera
 6. Men å vad fint du har det! Så roligt att få se en lite större bit av trädgården. Herregud vad många perenner du har, jag har nog inte en tjugondel av vad du har. Det vore så otroligt roligt att få se din trädgård IRL. Ha en riktigt härlig helg!

  SvaraRadera
 7. Oj! Vad fint! Jag håller med Bettina om att det är så kul att se översiktsbilder!!

  Vansinnigt snyggt och kul att plantera i grus!

  Ha en härlig helg!

  Kram

  SvaraRadera
 8. Jag känner mig glad och lycklig över att faktiskt fått se din fina trädgård med alla dessa ovanliga växter.
  Trevlig helg.

  SvaraRadera
 9. Hoppas att du kan och vill bo kvar där länge. Plötsligt kanske vi gör en resa upp till Piteå och då kommer jag och besöker dig! Hör förstås av mig först!

  Kram!

  SvaraRadera
 10. Glömde säga att det ser helt fantastiskt ut och att det är spännande med almen. Håller tummarna!
  /Märit

  SvaraRadera

Till alla som skriver i min blogg. Tack för din kommentar, den värmer!

Om du inte har en egen blogg eller en g-mailadress, klicka i Anonym så kan du skriva en rad ändå.
Berit