Välkommen hit till min bloggtorsdag 20 juni 2013

Reserapport dag 2 del 1: Lindhults, Norrvikens trädgårdar (måånga bilder)

Efter frukosten hos Camilla fortsatte vi vår färd mot Lindhults plantskola, en favoritplantskola som har många ovanliga träd och buskar. Magnus och Eva Carlström frösår, ympar och sticklingsförökar själv en hel del som finns i plantskola.

  Magnus Carlström 

Nästan alla buskar och trädfinns i olika storlekar från små till stora. Tyvärr så läggs denna plantskola ner till hösten eftersom Magnus och Eva inte fick korttids arrende. Magnus ska överta Karl-Evert Flincks arboretum i Bjuv men som han sa själv jag kommer nog att fortsätta att sticklingsföröka för så jag hoppas att han i någon form kommer att hålla på med försäljning också. För denna plantskola är en gulgruva.Här hittades massor jag köpte 10 sticklingar av olika träd, buskar. Det blev 3 olika Rhodedendron, 2 Pieris, 1 Salix, 1 Taxus, 2 Berberis och 1 Azalea från borden bakom häcken där han förvara småplantor.

Av de större träden fick Rhamnus imeretina (Kaukasisk getapeloch en Rönn som jag just nu tappat efternamnet på. Sen fick en del perenner följa med hem också.

Efter vårt besök där for vi till Norrvikens trädgårdar som hade sin första öppna dag för säsongen. Här blev det många ÅÅÅÅ och OHHH från mig. Så helt magiskt att få gå där och se träd som jag aldrig sett i hela mitt liv. Är man uppvuxen i norr så har man inte den floran som finns där och kanske också inte den höjden som finns på många träd och buskar. Sen är den ju anlagd så vackert också med många skiktlinjer.Tyvärr så är ju Norrvikens trädgårdar uppköpt av ett byggföretag och ingen vet vad som ska bli av det numera. Vi såg en utställning av planerade byggnationer och där verkar det som man kommer att bygga på den nuvarande parkeringsplatsen, så om Norrviken kommer att fortsätta vara en öppen trädgård är nog frågan. Jag är mycket glad att jag hann se den.Vad kan man annat än säga ÅÅÅÅ!!Japanska delen av trädgården

Manna-ask (Fraxinus ornus) som har fått stöttor och en superläcker form, inte ett träd för den lilla trädgårdenApträd (Araucaria araucanasom är superstickigt!!
Ha det gott!!!

10 kommentarer:

 1. Underbara bilder från Norrviken! Vi som bara fått kika in genom stängda grindar tackar för att du visar oss foton! Marita o Lars-Ole

  SvaraRadera
 2. Norrviken är helt underbart den Japanska delen gillar jag bäst
  ha det så bra
  maggan

  SvaraRadera
 3. Tack för alla underbara bilder!

  SvaraRadera
 4. Synd på en så vacker park om den nu försvinner;( Vi får hoppas att nuvarande ägare i alla fall spara och underhåller en del av den. Trevliga köp då gjort;) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 5. JAg har varit där en gång och det är så fint. Snudd på skandal att den ska ha så osäker framtid och det just nu när allt rörande trädgård är så populärt. Roligt ändå att se alla dina bilder från trädgården. Glad midsommar!
  Kerstin

  SvaraRadera
 6. Fina bilder Berit! Var firar du midsommar?
  Oavsett var så önskar jag dig en riktig mysig och fin midsommar!/Anja

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kommer att fira midsommar tillsammans med några vänner här i Piteå, liite sliten efter vår resa än:)

   Radera
 7. Vilka ytor ... vilka stora träd ... allt det där kan man bara drömma om. En fin bildvisning!

  SvaraRadera
 8. Så mye flott! Takk for at du deler :)

  SvaraRadera
 9. Hej.
  Tack för att du delar med dig av dina fina bilder och berättar lite om Norrvikens trädgårdar. En liten sak bara. Det är ingen ask, det är en vresbok, Fagus sylvatica Tortuosa. Vår ”gammal tant” som vi kallar henne för är ett par hundra år gammal och är verkligen ett spännande träd.
  Tack för besöket och välkommen åter.
  Hälsningar från trädgårdsmästaren

  SvaraRadera

Till alla som skriver i min blogg. Tack för din kommentar, den värmer!

Om du inte har en egen blogg eller en g-mailadress, klicka i Anonym så kan du skriva en rad ändå.
Berit