Välkommen hit till min bloggfredag 13 april 2012

Att ta sticklingar av geranium.

Lotta i Gbg som hon kallar sig på Allt om trädgårds forum påminde häromdagen att nu är det hög tid att börja ta sticklingar av geranium. Eftersom det har jag aldrig själv sysslat med, utan ska pröva själv i år, så tänkte jag att ni kan få se och lära er hur man gör. Jag har ju en Geranium pratense 'Double Jewel' som jag gärna vill föröka och andra också.

Jag har fått Lottas tillåtelse att visa er detta inlägg med bilder.

Det är hög tid att ta sticklingar av sina nävor, Geranium. Naturligtvis gäller inte detta för er som fortfarande har snö, utan ni får vänta lite. Det är mycket bättre att ta sticklingar nu än att vänta till de har vuxit, då blir både moderplantan och sticklingen mer medtagen.Geranium är mycket lätt att ta sticklingar av. Det skiljer sig lite mellan de olika sektionerna, några kan ha mer slingrande rötter. Men t ex Geranium pratensesorter (tex Splish-Splash, Mrs Kendall Clark) och Geranium x oxonianum (tex Katherine Adele, Rose Clair) och andra sorter har naturliga sticklingar som sitter vid basen på plantan, den kan man bryta av eller ännu bättre skära med en liten kniv. Har man rötter på den lilla sticklingen är den i regel idiotsäker. 
 
Bild av Lotta i Gbg
Jag stoppar ner mina i 7cm krukor med vanlig planteringsjord blandat med smågrus som får stå ute lite skyddat från sol. Glöm inte att vattna. Efter 1-2 månader kan man plantera dem i rabatten och de blir snart en stor planta. 
Lotta i Gbg
Bild av Lotta i Gbg


Ha det gott!!

9 kommentarer:

 1. Tack för tipset med att ta sticklingar på nävor. Måste försöka, jag älskar nävor och har många sorter, men vill ju gärna ha fler, så bra att fylla ut hålen i rabatterna med nävor , de väver samman växterna så bra./Titti

  SvaraRadera
 2. Bra tips.En sak som är så bra med att läsa andras bloggar.Alltid är det något nytt som man lär sig.Kram

  SvaraRadera
 3. Tack för tipset! Ska bara skotta bort snön först! Kram Pia

  SvaraRadera
 4. Jaaa, vad bra! Tack för fin beskrivning Berit och Lotta:)). Då kanske jag ska våga mig på min Double Jewel i helgen, men den ser väldigt liten ut än så länge.
  Trevlig helg.
  Kram Maria

  SvaraRadera
 5. Hej Berit!

  Det är alltid lika roligt när folk är generösa och delar med sig av kunskap.
  Själv fick jag ju erfara hur hjälpsamma ni är som brydde er om att vara smakråd åt mig! Tack för det Berit!
  /Anja

  SvaraRadera
 6. Åhh tack, detta måste jag prova!
  Ha en bra helg Kram Ulrika

  SvaraRadera
 7. Tack Berit, jag visste inte att man kunde göra så för att få fler plantor. Jag har sökt delar med rötter bara. Himmel vilket bra tips!

  SvaraRadera
 8. Önskar att jag hade plats! Ska tipsa grannen om detta, vet att hon gillar geranium och hon har ett stort glasrum!
  Önskar dig en skön helg!/Laila

  SvaraRadera
 9. Tack! Både Berit och Lotta som bjussar på sitt kunnande. Nu kan jag kanske få fler plantor av några av mina älsklingar. Och även att ge bort.
  Hej från Törnrosa

  SvaraRadera

Till alla som skriver i min blogg. Tack för din kommentar, den värmer!

Om du inte har en egen blogg eller en g-mailadress, klicka i Anonym så kan du skriva en rad ändå.
Berit