Välkommen hit till min bloggmåndag 4 februari 2013

En rolig rapport från frösådderna


Jag har i måånga år försökt fröså Gentiana purpurea en önskeväxt som jag sett hos en trädgårdskompis. Dom är inte lätt att få tag i men jag fick tag en för två år sen från Hannelotte Kindlund så jag har en i min trädgård men som man är så måste man ju försöka en gång till att fröså den och den HAR GROTT!!Lycka på hög nivå då man lyckas med det nästa omöjliga. Just det fröet går i hård vintervila jättefort och det brukar vara svårt att väcka dem igen. Jag har använt GA-3 och lät fröet ligga någon timme i lösningen, den grodde efter 12 dagar. Som Hannelotte skrev själv idag på Fb till mig:
”Här några tips för dem som vill försöka: blötlägg fröna ca 10 dagar i GA-3 lösning. De gror då efter ca 10 dagar i rumsvärme. Plantorna måste planteras som unga, eftersom de får en rejäl pålrot. Djup, näringsrik, väldränerad jord gäller. Jag har mina i vandrande skugga. ---- Har man inte GA-3 bör fröna sås så tidigt som möjligt efter skörden, kanske efter att ha legat flera dygn i vatten. Utan GA-3 behöver de rejält med frost och lång tid med låga temperaturer. Oftast gror då bara någon enstaka, medan GA-3 ger generös grodd."

Sen har alla mina 14 sorter Chili grott


Ligularia macrophylla en supersnygg ligularia med stora blad, massa olika sorters Primula, Micranthes pensylvanica, Astragalusar, Codonopsisar , olika gräs, lite Allium och en massa annat…skitkul!!!!


Ha det gott!! 

22 kommentarer:

 1. Spännande med dina sådder!!

  Kram

  SvaraRadera
 2. Kul när det går så bra! Roligt att du visar dem! Nu hoppas jag bara att mina frön ska gro med. Hoppas på fler bilder i vår!
  / Anna

  SvaraRadera
 3. Vad roligt när det lyckas.. Kram Pia

  SvaraRadera
 4. GRATTIS till din Gentiana! Det är alltid kul när det spirar, men förstås extra kul när man har lagt ner så mycket jobb.
  Lycka till vidare med sådderna!
  Ha en fin tisdag! Kram!

  SvaraRadera
 5. Grattis, du är verkligen duktig. Jag sitter här som ett frågetecken????? Vad är GA-3 för något.
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ga-3 är en gibberellin (gibberellic acid, GA3) den bryter både frö- och knoppvila på svåra frön .tex Thalictrum, Viola, Aquilegia .
   Fröplantor behandlade med GA-3 kan blir svagare än frön, som grott på konventionellt sätt. Detta är ett viktigt skäl till varför man inte bör behandla frön i onödan. Man kan inte köpa det i Sverige men går bra att skicka efter från Gardens North.

   Radera
 6. Grattis vad roligt! Du är en fena på frösådder:)).
  Ha en fin dag.
  Kram Maria

  SvaraRadera
 7. Grattis! Vilken lycka :) Förstår din känsla precis:) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 8. Den glädjen kan jag förstå.Man känner hur det bara bubblar inombords när man lyckas med svåra frön.Så jag säger grattis till den bedriften.Kram.

  SvaraRadera
 9. Duktig 'flicka'! Det är jätteroligt att du har fått dem att gro. Den där GA-3 är ett undermedel har jag också erfarit.
  Att få goda råd av Hannelotte är rena tipsvinsten! Roligt att höra att hon är aktiv i FB - där har jag sååå svååårt att komma ihåg att vara med! Undrar hur det har gått med hennes Meconopsis-äng?/Anja

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag var och såg den för två år sen den var jättefin,

   Radera
 10. avundas dig som har tålamod till att ha så många frösådder att sköta. Men jag har faktiskt köpt lite sommarklängväxter i år som jag ska så...jag får börja där...klockranka, och slingerkrasse och så har jag köpt rävsvans för den ser så mysig ut.
  kram mia

  SvaraRadera
 11. Å så roligt för dig! Vilken lycka! Fungerar det medlet på alla frön som egentligen ska sås färska?

  SvaraRadera
 12. Grattis till alla lyckade sådder, förstår din glädje över Gentiana purpurea! Kul med 14 sorters chilepeppar! Snart är du väl lika tokig som mig? :) Ha det gott! :) Mia

  SvaraRadera
 13. Grattis! Vad roligt, alltid en speciell känsla när det lyckas.
  Ha det bäst!
  Kram Hélena

  SvaraRadera
 14. Grattis till alla dina frösådder som är på gång, jag är avis. Ha det bra/Carita

  SvaraRadera
 15. Härligt Berit när svårflörtade frön gror. Toppen.
  GA-3 har jag också använt.
  Jag har beställt en Gentiana purpurea från Norge som jag hoppas få ivår.
  Men hade jag tittat nog i STA listan så hade jag skrivit upp den också ,fast jag hade säkert inte fått frön.

  Ha det gott

  SvaraRadera
 16. Det ser rigtig godt ud med alle de potter og små grønne spirer! Er det vermiculite du bruger i dine potter?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja Jan det är värmekulit jag använder.

   Radera
 17. Jag åker snålskjuts på dina frösådder - genom att titta på dem här. Härligt att du fick dem att gro, dina efterlängtade.
  Ha det så bra. Törnrosa

  SvaraRadera
 18. Det är tur att man är så dålig på att så, jag föredrar plantor helt klart. Men å andra sidan får man ju då inte alltid tag på det man vill ha! Jag önskar jag hade en lika intresserad odlare här i närheten som kunde dra upp lite frön åt sig - och åt mig!!

  SvaraRadera

Till alla som skriver i min blogg. Tack för din kommentar, den värmer!

Om du inte har en egen blogg eller en g-mailadress, klicka i Anonym så kan du skriva en rad ändå.
Berit