Välkommen hit till min bloggmåndag 18 februari 2013

Imponerande föreläsning i Umeå igår!!!


Igår var jag till Umeå dels för att köra Kjell dit, men även för att lyssna på hans och Larz Danielssons föreläsningar. Det var Umeå Sta som anordnat en dags föreläsningar i

Orkidéer i trädgården – Kjell Olsson lär oss odling av orkidéer, från frö till planta samt anläggning av orkidékärr.

Larz Danielson presenterar släktet Cypripedium och dess arter.

Dessutom höll Larz ett föredrag om Alpiner – hur lyckas man skapa livsmiljöer i våra trädgårdar? 

Att få lyssna till Kjell var väldigt imponerande, att få ta del av en lite del av hans kunskap om att frö så Orkidéer är otroligt spännande och fascinerande. Han är en av de tre i Sverige som kan konsten att så Orkidéer från frö och han bor i Öjebyn, granne med mig. Han har skrivit här på min blogg hur han gör då han sår Orkidéer men att få lyssna till hans föreläsning gör att man blir mer imponerad. Detta är en stor vetenskap och nått jag aldrig kommer att ge mig in på och man förstår varför en Orkidéer kostar så mycket idag. Jag vet ju att Kjell har en del hybrider på gång han har ett samarbete med Larz som han får fröna av och sår dessa bland annat, en som han har stora förväntningar på är den som Larz kallar ’Hammarstrands Belgien blue’ skämtsamt. Men en hybrid som verkar vara storväxt, hur den ser ut då den blommar kanske vi får se snart, för den har inte blommat än.

En bild på plantan av ’Hammarstrands Belgien blue’ som jag fick ifjol. Jag hoppas bara den överlevt ute i pallkragen denna våta höst vi hade.


Du kan läsa här hur han gör vid frösådderna.

Han hade även burkar med frösådda Orkidéer och Nycklar till försäljning, det var strykande åtgång på dem. En del hamnade i mitt kylskåp också.
En bild från hans barnkammare

 Och hans labb


Larz Danielsson höll en förläsning om olika rena arter av Orkidéer men tog även upp en och annan hybrid. Visst föll man för någon bild där också. För oj så vackra de är.
Sen höll även Larz en förläsning om alpiner och hur man försöker skapa livsmiljöer för dem. Han har ett spännande projekt på gång hemma som han visade lite bilder från.

Tyvärr hade jag glömt sätta in minneskortet i kameran så några bilder från denna trevliga dag har jag inte…

Ha det gott!!

6 kommentarer:

 1. Hade ingen aning om man kunde fröså orkidéer....jag har bara fått bebisar på "vanligt" sätt, dvs de har gjort en ny liten planta på stängeln....
  Intressant.

  SvaraRadera
 2. Låter oerhört intressant men tusan så komplicerat! Inget för oss vanliga dödliga:) Tur att det finns någon som kan och vill odla och föröka sådana skönheter:) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 3. Måste ha varit alldeles underbart att lyssna på dessa herrar! Att få dessutom med sig hem lite smått måste kännas helt fantastiskt./Anja

  SvaraRadera
 4. Jeg har kjøpt noen Cypripedium og Dactylorhiza, men frøsåing av disse har jeg regnet å være for eksperter. Kjekt at det finnes noen som mestrer kunsten, og at de raust deler sin kunnskap. Når man skjønner hvor mye arbeid som ligger bak, kan man forstå at disse plantene koster litt. Men de er flotte, så sannelig er de verdt prisen.

  SvaraRadera
 5. Det er veldig spennende og fascinerende å høre på folk som er opptatt av det de holder på med. Det gir en skikkelig opptur. Så hyggelig at du har lagt deg som følger av bloggen min. Hjertelig velkommen! Hilsen Anne

  SvaraRadera
 6. Ja, det var en spännande och inspirerade dag i Umeå.
  Har stor respekt för Kjells kunskap över att kunna driva upp Orkidéer från frö till planta.
  Ryktet går fort och jag misstänker att det inte kommer att dröja så länge innan någon fler trädgårdsförening är intresserad av att få ta del av hans kunskap.
  Han får då en bra möjlighet att både sälja 'barnburkar' till hugade köpare samt få en slant för föreläsningen. Ett trevligt extraknäck.
  Hälsa och Tacka honom.

  Att lyssna på Larz är alltid inspirerande. Man får se och lära sig mycket om spännande växter i olika miljöer.
  Man så är han ofta anlitad som föreläsare hos olika föreningar i hela Sverige.

  SvaraRadera

Till alla som skriver i min blogg. Tack för din kommentar, den värmer!

Om du inte har en egen blogg eller en g-mailadress, klicka i Anonym så kan du skriva en rad ändå.
Berit