Välkommen hit till min bloggtorsdag 12 december 2013

Asyneuma limonifolium


Just nu har jag ett krånglande bredband eller dator, datorn ska få åka till datadoktorn för att kollas vad det felas med den så fort han kan ta emot min dator. Men att lägga upp eller komma ut på nätet kan ta upp till en timma innan den laddas sidan så just nu så surfar jag inte mycket.

Jag har ju ett brett register på vad jag gillar, men jag är ganska förtjust i ”pyttar ”som min trädgårdskompis säger. Detta är en pytt för den blir bara 10 cm hög.

Denna blommade för första gången för mig i sommar jag sådde den 2012. Fröna har jag fått genom ett byte.

Asyneuma limoniifolium heter den enligt SKUD men jag har sett stavningen Asyneuma limonifolium så riktigt säker på stavningen är jag inte. Plantfinder stavar den bara med ett i och jag litar mer på dem. Den har inget svenskt namn.Såg att Spezialplant har den i år och han stavar med bara ett i. Han har börjat lägga ut nya växter på sin sida om du är intresserad av den, han startar inte försäljningen förrän i mellandagarna men kika kan man ju…och tråna.

Den bildar en rosett vid marken och blir ca 10 cm hög. Blommorna är stjärnformade i blått. Hos mig blommade den i juni-juli. Den vill stå i väldränerad jord men det gör den inte hos mig utan jag har den i vanlig rabatt. Vill ha sol – halvskugga.


Den är en släkting till blåklockan och växer vilt i sydöstra Europa och västra Asien.

Sådd: värmegroende


Ha det gott!!!

3 kommentarer:

 1. Vilken liten söting:) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 2. Jättesöt - och jag faller varje gång när jag ser nått sånt här gulligt! Men...det är egentligen inget för mig. Planterar jag den bland mina stora växter så ser jag den inte, dessutom riskerar den att bli bortrensad för jag går ganska hårt fram med rensverktygen på våren. Så jag har bestämt mig, det ska bara bli större växter för mig i framtiden. Ju större desto bättre.....
  TREVLIG LUCIA I MORGON
  Susie

  SvaraRadera
 3. Wow - den åkte direkt in på önskelistan:-) Vilken skönhet!
  Kram!

  SvaraRadera

Till alla som skriver i min blogg. Tack för din kommentar, den värmer!

Om du inte har en egen blogg eller en g-mailadress, klicka i Anonym så kan du skriva en rad ändå.
Berit