Välkommen hit till min bloggmåndag 27 januari 2014

Deinanthe caerulea, Lundsköna.


Det är intressant att leta fakta om växter man har i sin odling, ofta stöter man på nått roligt och intressant.

Deinanthe caerulea upptäcktes först efter sekelskiftet av irländsk läkare och noterade växtjägaren Augustine Henry i Hubei-provinsen, Kina. Första trodde man att den var en lokal variation på den mindre kusin Deinanthe bifida, som växer i Japan , men vid närmare granskning upptäcktes det att vara en art i sig. 

Deinanthe caerulea heter den och jag har köpt min som Deinanthe caerulea ’Blue Wonder’, men har stött på i mina sökningar om information att det är bara ett marknadsföringsnamn, men jag vet inte säkert om detta stämmer eftersom den står både i SKUD och RHS som en egen sort.Den har helt fantastisk ljusblå blomma som är nickande. Hur Daniel Hinkley beskriver den i sin bok "The Explorers Garden’: Liksom blyg sedesamma blommar av så många inom släktet Helleborus, det krävs om man vill beundra den blomman, antingen böja eller knäböja för att verkligen uppskatta dess skönhet.
Och ja, jag har krupit, knäböjt och beundrat denna vackra blomma.

Första året hann den aldrig blomma för mig eftersom frosten tog knoppen då, i år hann den blomma och jag är så tacksam för att jag fick uppleva det. 
Nu har den ju så fina blad också så även om den inte blommar så är den fin.En liten bild på var den står hoppas ni ser den.


Den blir ca 40 cm hög och sprider sig med underjordiska utlöpare, vilket den gärna får göra, vill stå i halvskugga och blommar juli – augusti. Jag har två exemplar av denna växt en står lite soligare till och blommade tidigare.


Ha det gott!!

13 kommentarer:

 1. Fantastiskt fin! Och vilken trevlig blogg du har :) / Ylva

  SvaraRadera
 2. Du den var fin.Och vilken färg.Så där mjukt blå som är så vackert.
  Ha det fint.

  SvaraRadera
 3. Tack för att du "delade" av dig om denna superfina växt, Berit! Fick nu en ny favorit som jag bara måste ha :)! Finns den att köpa här i Norrbotten eller skickade du efter den? Allt gott, Jenny

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag fick tag i denna nere i Göteborg för 3 år sen...Hade jagat den i 2 år före det. Så lyckan var fullständig då jag hittade denna hos Furets plantskola, hade faktiskt ringt före och bokat den:) En fick jag skickad ifjol till av en trädgårdsvän .
   Har inte sett den här uppe men vet att Tuijas växter haft den på sin webbutik och att Larz danielsson har den i sin webbutik nu.

   Radera
 4. Hei! Jeg har sett og sett på denne vakre blomsten. Den blå fargen er ubeskrivelig. Ha det godt! Anne

  SvaraRadera
 5. Jag fick också se blomningen på den första gången i somras. Jag blev så glad att den trivs och den får gärna sprida ut sig. :o)
  Den ser lite exotisk ut.

  Ha det gott

  SvaraRadera
 6. Det är verkligen en underbar blomma/växt och jag fick flytta min som jag hade på kärleksstigen för den växte under en enorm ormbunke så jag hoppas att den har överlevt och kommer på det nya stället till våren :) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 7. Jeg har begge disse som du nevner og synes det er stor forskjell på dem. På bloggen min, om du skroller litt ned i dette innlegget http://rantenhagen.blogspot.no/2013/08/produksjonener-i-full-gang.html så finner du bilde av begge to. Fargen på både blomstene og stilkene, ikke minst, er tydelig forskjellige? Vakre er de begge to :-)

  SvaraRadera
 8. Den är supersöt! Hittade den hos Lars Danielsson i år och hoppas att jag får tag på en planta.

  SvaraRadera
 9. Vi har också den, och har köpt den som 'Blue Wonder'. Vi har haft den några år nu. I början var den långsam men nu har den vuxit till sig och har blommat fint varje år. Ha en skön vecka/Carita

  SvaraRadera
 10. Så fin, så fin. Jag hittade en vit lundsköna i höstas, håller tummarna att den trivs hos mig och vill blomma i år. Visste knappt vad det var jag köpte, men blev helförtjust när jag googlade på den.
  Kram Kristina

  SvaraRadera
 11. Visst är den fin Berit. Håller tummarna på att de snart bildar ett stoooort bestånd i min trädgård. Hos mig skuttar de inte av glädje precis, men ett bestånd ser ut att vilja sprida sig lite. Hur trivs de hos dig? /Anja

  SvaraRadera

Till alla som skriver i min blogg. Tack för din kommentar, den värmer!

Om du inte har en egen blogg eller en g-mailadress, klicka i Anonym så kan du skriva en rad ändå.
Berit