Välkommen hit till min blogglördag 11 januari 2014

Jeffersonia diphylla, vit presidentsippa


Idag har vi kallt -13 och det har utlovats snö, men himlen är just nu blå, men det kan mulna åt fort. Jag vet inte vad jag ska tycka om snö, gillar ju inte att skotta den men jag tror min trädgård behöver ett skyddande snötäcke nu. Kylan gillar jag INTE!!

Idag så får bilder av Jeffersonia diphylla, vit presidentsippa stilla min längtan efter våren. Den här fick jag tag på hos Lindhults för snart 3 år sen. Han, Magnus Carlström, gick och grävde upp en åt mig då han hörde att jag jagade den.

Släktet Jeffersonia fick sitt namn för att hedra Thomas Jefferson (amerikansk president)av sin vän och kollega botanisten William Bartram. Bara en annan art av den finns i världen Jeffersonia dubia, som finns i Japan. HÄR kan du läsa om den.Den har underbara blad som är djupt tvådelade, ser nästan ut som fjärilsvingar. Dessa blad är vackra hela sommaren och denna växt kanske mest används som bladväxt eftersom blomning är kort och blomman är känslig för både blåst och regn, kronbladen ramlar av. Den blommar med en vit blomma i maj hos mig. Blir ca 20 cm hög och vill stå i halvskugga. Får en fin frökapsel på hösten. Detta är en blomma som måste sås av färska frön så jag lät bara fröna trilla ut kapseln och hoppas nu att någon har grott till våren. Jag gör så med de färskgroende fröna låter de vara kvar på plantan för att så sig runt plantan.Den har sin ursprungliga växtplats i bördiga skogar i Ontario och Tennessee. 

Kuriosa: Hela växten användes förr av Indianerna som ett kramplösande, urindrivande, kräkmedel, slemlösande och användes också som ett grötomslag för sår och inflammation. Har också används även som ett kräkmedel i stora doser, och som slemlösande i små doser. Idag används inte denna växt till något medicinskt bruk.


Ha det gott!!

10 kommentarer:

 1. Så vacker blomma, vit som porslin.
  Jag håller tummarna för att snön kommer till dig snart!!
  Kram Maria

  SvaraRadera
 2. Ja, Jeffersonia er vakre blomster. Jeg har begge to her, og de sprer seg med frø. De vokser ikke fort, men det gjør ikke noe bare de klarer seg.

  Ha en fin helg!

  SvaraRadera
 3. Så vakker. Det er morsomt med spesielle blomster som ikke finnes overalt, og som man vet historien til.
  Ha en riktig god helg

  SvaraRadera
 4. Denna har jag också i trädgården. Köpte en av Jonny Andresen hösten 2012, men den blommade inte första sommaren. Nu håller jag tummarna för att jag får se en blomma i år. Bladen är, precis som du säger, helt underbara!
  Hoppas du har en fin helg trots kylan!
  Kram!

  SvaraRadera
 5. Så härligt att få se dina annorlunda växter. Man lär sig ständigt nya saker. Jag tackar dig för din upplysning av min text. Färgen hängde med av gammal vana när jag ändrade mallen till julheadern.Tack än en gång och ha det så gott.

  SvaraRadera
 6. Jag är också väldigt glad åt J.d.!!

  SvaraRadera
 7. Vi är olika...jag får bara mer vårlängtan av din fina bild! Båda arterna har jag fått i gåva och grävt ner men sedan inte återsett. Jag trodde de var för köldkänsliga för zon 3, men om de trivs hos dig...får göra ett nytt försök :)

  SvaraRadera
 8. En härlig växt med sina fina blad! Kan tillägga att OM man kommer på tanken att dela den bör det nog göras genom att försiktigt frigöra skott i ytterkant av ruggen UTAN att lyfta den. Delade min fina rugge på vanligt sätt och det gillade den inte nåt vidare. I efterhand - kunde ju läst innan - förstog jag att de helst vill få vara ifred. Frösår mina ur familjen 'Berberidaceae' på samma sätt som du :-)

  SvaraRadera
 9. Visserligen är bladen vackra, men den eleganta blomningen går inte av för hackor. Ståtligt! Tack för att du delar med dig av många (iaf för mig) ovanliga växter här.

  Trevlig söndag!
  Kram Tamara

  SvaraRadera
 10. Den växten har jag frösått för flera år sedan den har vuxit sig riktigt stor men jag har inte sett några blommor ännu.

  Ha en riktigt fin start på veckan som kommer.

  SvaraRadera

Till alla som skriver i min blogg. Tack för din kommentar, den värmer!

Om du inte har en egen blogg eller en g-mailadress, klicka i Anonym så kan du skriva en rad ändå.
Berit