Välkommen hit till min bloggfredag 18 april 2014

Blommig fredag-Svart


Dagens tema på blommig fredag är Svart. Så här har jag tolkat dagens tema vill du se andras tolkningar så finns de hos Rosor och Bladlöss.

Jag har inte varit med på blommig fredag på ett tag, tänkte att idag så skulle jag vara det. Jag har just nu en stor sorg i mitt liv , jag vet att många bara tycker men det är ju bara ett husdjur, men Leve var för mig så mycket mer än det, hon var min familjemedlem och det var/är svårt både att vara den som tar beslutet och sen jobbigt att låta det ske att låta hon få somna in så hon slipper ha så ont.Så just nu så är det ganska så mycket svart i mitt liv.

Jag har några svarta blommor i min trädgård och en del kanske mer är mörkvinröda än svarta men har ändå fått svenska namn med svart i sig.

Den första jag kom på är Lilium martagon’Norrland’ ,svart Krollilja ,min härstammar från den trädgård som hade den först i Luleå, jag har fått den av en vän somi sin tur fått den av den som hittade den.Numera kallas just denna klon/art Lilium martagon’Norrland’Den andra jag visar är Fritillaria camschatcensis, svart klocklilja. Har svarta blommor, höjden är ca 50 cm, trivs i sol - halvskugga. Blommar maj- juni, här uppe mer juni. Den vissnar ner efter blomning så det är bra att märka ut var man satt den, bildar nya lökar ganska fort.


Den tredje svarta som jag visar är Veratrum nigrum, Svart Nysrot är en  storväxt perenn,den kan bli upp till 2 meter men är hos mig kanske ca 1,2 m tillräckligt hög för att den ska synas i alla fall. Den blommar med  mörkt purpurröda nästintill svarta stjärnformade blommor i axlika samlingar i juli – augusti.

Och sista svarta för denna gången är denna Pulsatilla pratensis ssp. nigricans, kallas Svartsippa på svenska.
Har hängande mörka violetta blommor, blir ca 20 cm hög . Blommar i juni hos mig och vill stå i sol.
Ha det gott!!!

11 kommentarer:

 1. Så läckra växter! Tack för dem.
  Jag förstår att saknaden är stor. Hoppas du hittar lite glädje och lugn i din vackra trädgård.

  /E

  SvaraRadera
 2. Sorg tar tid så är det bara. Hoppas att trädgården kan ge tröst, dina klockliljor såg väldigt eleganta ut. Trevli fortsättning på påsken!

  SvaraRadera
 3. Underbara svarta växter allihop! Sorgen är jobbigare att leva med men det blir lättare sedan. Ha en härlig påsk/Monne

  SvaraRadera
 4. Wow så många vackra svarta! Sorg är ofta också svart, men när det gått ett tag brukar man se att också den svärtan egentligen är kulört. Vackert skimrande minnen bryter sig ur det mörkaste som ljusare skiftningar. Jag önskar dig en skön påsk och hoppas din svärta snart glimrar igen.

  SvaraRadera
 5. Så sorgligt med din vovve.Men ibland måste man ta ett beslut som gör ont.
  Den svarta klockliljan var en läckerbit.
  Glad Påsk.

  SvaraRadera
 6. Du har så fina vackra växter, Klockliljan och Svartsippan åker direkt på önskelistan.Hoppas på en skön helg, trots din stora sorg och saknad. Kram Marika.

  SvaraRadera
 7. De kommer en nära, de där djuren som för någon annan "bara" är, men som för oss är mycket mer än så. Förstår att saknaden är stor och sorgen svart och tung. Vara i det, jobbigt, jobbigt. Vackra bilder du visar, grönskan och ljuset lyfter det mörka.
  Allt gott!
  /Katarina

  SvaraRadera
 8. Hej, vännen! Beklagar Leve! Alltid fruktansvärt när ett husdjur dör oavsett anledning! Men så till det mer positiva - vad kul att krolliljan fått tillnamnet Norrland! :) Sedan blev jag sugen på svart nysrot igen, har nog några gamla frön någon stans... Undar hur länge de håller sig? De andra var väldigt läckra med! Hoppas att du får en lugn och fin påsk! :) Mia

  SvaraRadera
 9. Beklagar sorgen.

  Ovanligt vackra svarta växter, superläckert!

  Önskar dig en så bra påsk det går.
  /Anette

  SvaraRadera
 10. Stackare, det är inte lätt när man måste ta det extremt svåra beslutet. Och dom som säger "det är ju bara ett husdjur" dom vet inte vad dom pratar om! Det är ju familjemedlemmar.....
  Jag älskar dina svarta växter, jag har faktiskt Veratrum nigrum, Svart Nysrot - men den har aldrig blommat! Vet inte varför.....
  Skickar en varm och medkännande tröstkram!
  Susie

  SvaraRadera
 11. Jag beklagar sorgen, ett husdjur är lika mycket en familjemedlem som människorna. Känner med dig! Otroligt läcker krollilja.

  SvaraRadera

Till alla som skriver i min blogg. Tack för din kommentar, den värmer!

Om du inte har en egen blogg eller en g-mailadress, klicka i Anonym så kan du skriva en rad ändå.
Berit