Välkommen hit till min bloggtisdag 26 januari 2016

Jag -en sann optimist .

Jag är en sann optimist och min önskan i flera år är att äga ett Liriodendron tulipifera ,Tulpanträd efter ha sett det hos Karin i Skara för många år sen, då jag såg det för första gången på riktigt. Dessa så vackra blad kan man ju bara älska.


Karin berättade att en trädgårdsbesökare hade kommit till dem och sagt att någon klippt bladen på ett träd, det var dess blad det var frågan om då. Visst ser det ut som någon varit och klippt dessa blad.


I år sa jag faktiskt före vi for på vårt plantrally i Finland att OM jag hittade ett Tulpanträd skulle jag köpa det, även om jag vet att det är en STOR chansning och att den ska överleva hos mig är hos mig är inte stor men man vet ju inget före man provat. Jag hade tur och hittade det hos Vakka-taimi, den mannen har allt nästan. Det fick naturligtvis följa med hem och hela vägen från Vesa (som han heter, som äger plantskolan )till Inga-Britt (IBS) skrattade jag och tyckte jag var tokig men lycklig att jag äntligen vågade köpa det.. det gav så mycket glädje att få köpa det trädet så det var värt varje öre även om det nu inte överlever hos mig så fick jag njuta och glädjas av det en sommar.
Här står det nu , jag hittar inga bilder på det närmare.


Tulpanträdet var ett av de första trädena som hämtades från den amerikanska kontinenten till Europa trädet som kan växa till en höjd av 50 meter och blommar med stora gula tulpanliknande blommor måste ha varit en oemotståndlig syn för européerna på 1600 -talet. Tulpanträdet är närbesläktat med magnolian.
Bladen är mycket säregna och ser ut som de vore utklippta med sax. Höstfärgen är mättat gulbrun och av stort prydnadsvärde fast jag måste ju säga att mitt visade inte någon fin höstfärg men det gjorde lite överhuvudtaget i min trädgård förra hösten.Jag har sett att det trädet finns i Umeå, men efter denna vinter med – 30 i många dagar och lite snö så står det där och fryser och jag håller alla tummar jag har att jag åter får glädjas över detta fina träd..man kan ju hoppas :)

Ha det gott!!!


 

14 kommentarer:

 1. Ja, vi hagefolk må være de fødte optimister! Jeg har kjøpt mange engelske roser i fjor, og etter denne vinteren vet jeg ikke om noen lever. Men håpet lever :)

  Ha det godt!

  SvaraRadera
 2. Håller tummarna för dig och tulpanträdet. Är det någon som ska lyckas är det du.
  Vid varje besök hos sonen i Visby passar jag på med minst ett besök på botaniska där finns mycket att se bland annat ett mycket stort tulpanträd. Har sett det i blomning också. Gillar bladen mer än blommorna.
  /Anette

  SvaraRadera
 3. Ska hjälpa till med att hålla tummarna.Läckra blad.
  Ha det fint.

  SvaraRadera
 4. Hoppas verkligen att ditt träd klarar första vintern. Jag har också gått omkring med en önskan att få plantera skönheten, har stått bredvid trädet på en plantskola, plockat fram det men i sista stund satte jag tillbaka det. Kanske påverkades jag just den våren av att ha förlorat ett annat vackert träd och jag fegade ut.

  /Gunilla

  SvaraRadera
 5. Man MÅSTE ju pröva :) Hoppas verkligen att din optimism räcker för att det ska överleva och att du får se det grönska ett år till :) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 6. Hoppas verkligen att det klarar denna vinter.
  Ett fantastiskt fint träd.

  Ha det gott

  SvaraRadera
 7. Så klart jag håller upp varenda tumme! Vore jätteroligt om den klarade sig!
  /Anja

  SvaraRadera
 8. Så klart jag håller upp varenda tumme! Vore jätteroligt om den klarade sig!
  /Anja

  SvaraRadera
 9. Jag håller alla tummar och tår för att det överlever! Bra att du vågade testa, hur ska man annars veta om det går?
  Hälsar
  Katarina

  SvaraRadera
 10. Friskt vågat, hälften vunnet, säger man ju. Hoppas hoppas att det inte har varit för kallt för ditt tulpanträd!
  Kram

  SvaraRadera
 11. Vi handlet også et tulipantre for noen år siden, og det er et veldig vakkert tre :-)) Også uten blomster?! Vi bor jo et mye mildere klima enn du gjør, og vi har håp om få se blomster en eller annen gang :-D Vi må jo bare prøve! Ha en flott helg!

  SvaraRadera
 12. Håller tummarna! Jag gillar förhållningssättet. Klart man ska tro och våga pröva... Har inte själv satt något träd. Men jag har legat och gonat mig i solen under ett vilt, blommande tulpanträd i USA en vår-försommardag. Så så småningom kommer det nog hit ett träd.

  Ha det gott! Carina

  SvaraRadera

Till alla som skriver i min blogg. Tack för din kommentar, den värmer!

Om du inte har en egen blogg eller en g-mailadress, klicka i Anonym så kan du skriva en rad ändå.
Berit