Idag blir det ett repris inlägg eftersom jag just nu har börjat skola om mina plantor och vill visa er hur jag gör då jag skolar om.
Eftersom jag frösår en hel del så är det ju en hel del att skola om också. Faktiskt ett jobb jag gillar att göra, även om det är ganska ”sormigt” med all jord som man har överallt. Tur att man har dammsugare!!
De flesta frösådderna tar jag en och en planta och det är ett pillrigt jobb att skola om vissa sorter eftersom de är så små och ofta har de ju kommit som en mindre gräsmatta också. Men vissa som t.ex. Dianthus, olika gräs, Zigadenus och Allium skolar jag om tussvis.
Jag skriver namnetiketter till alla jag plantera om, det är ett digert jobb och alltid har man skrivit någon för lite. Varför ska de latinska namnen vara så krångliga att skriva??Jag skriver det latinska namnet och det svenska, om det finns något svenskt, och jag skriver med en blyertspenna. Jag är noga med att namna mina krukor direkt för jag vet att minnet kan vara kort.
Det första jag gör är att jag sätter tidningar i botten på mina plantbrätten, sen så sätter jag plastpåsar som jag klipper sönder, detta gör jag för att skydda golvet, eftersom jag ha de flesta direkt på golvet.
Sen så har jag en gammal paltgryta som jag fyller med jord, eftersom det är lättare att fylla krukorna från den.
Jag fyller oftast flera brätten på en gång så det kan bli många krukor som fylls.
Efter jag fyllt alla krukor med jord så vattnar jag jorden ordentligt. Många använder olika redskap för att göra hål i jorden dit frösådden ska sen, men jag använder mitt finger jag.
Jag har en gaffel då jag lyfter upp frösådden, den här gaffeln har jag använt i många år och vad den använts till ursprungligen det vet jag inte.
Men innan jag börjar lyfta upp frösådden, så har jag vattnat upp frösådden, eftersom det är mycket lättare att dela rötterna då utan att de tar skada. Jag använder en gammal plastburk som jag sätter frösådden i.
Jag tar i hjärtbladen då jag lyfter plantan eftersom rötterna är så känsliga och sätter ner en liten planta i varje hål och trycker ihop jorden lite runt plantan.
Här är ett brätte klart att sätta under lysrör .
Ha det gott!!
Ett mycke inspirerande inlägg Berit!Med allt så bra förklarat.Ibland kan det kännas övermäktigt att dra igång.Hur ska man börja o ofta kommer man på saker som behövs mitt i alltihopa.Så detta inlägg tror jag kan hjälpa många!!!
SvaraRaderaHa en härlig dag!
KRAM från mig!
'sormigt'ett nytt uttryck för mig :-)
Ett jätte bra inlägg som ger mig mycket inspiration eftersom jag fortfarande är en riktig nybörjare efter bara tre år i " branschen " hihi.
SvaraRaderaTack
Kram
Hur proffsigt som helst! Värst tycker jag det är me lapparna, för jag har bara frystejp som jag skriver på o klistrar på krukorna. Väldigt oproffsigt av mig :-D
SvaraRaderaI dag har vi rena kortbyxvädret här i Öjebyn så då passar det ju bra att ta itu med omskolning.
SvaraRaderaJag har just flyttat ett drygt hundratal Dactylorhiza maculata och några Platanthera bifolia till nya flaskor.
Kan också berätta att jag har ställt undan ett gäng Gymnadenia conopsea till dig om du vill ha. Jag sådde alldeles för många av dem i höstas.
Hälsningar från grannen
Du gör i stort sätt på samma sätt som jag med den skillnaden att jag inte bryr mig om att det blir skitigt eftersom jag är i stallet:)) Bra att du visar steg för steg det är ju många som kanske sår för första gången. Ha det gott/Monne
SvaraRaderaHej Berit!
SvaraRaderaVilken tydlig och bra beskrivning, ordning och reda. Själv kan jag vara lite lat och bara skriva på brättet :/ Men man är ju inte sämre än att man kan 'försöka' ändra sig :D
Aha...då fick jag användning av min oanvända 'gaffel', bra tips!
Ha en fortsatt fin helg/Stina
Paltgryta, är det en sådan? Hittade en i uthuset här, använder den till......jord!
SvaraRaderaHär är det inget som gror, än. Har nästan tomt inomhus.
/Anette
ja inte vet jag om det är en paltgryta men hemma hos oss användes den till att koka Palt i:)
SvaraRaderaJa grannen det tar jag gärna emot:)))