Välkommen hit till min blogg



fredag 29 juni 2012

Projekt 4 är klart!!!!!


ÅÅ nu är hela min portalrabatt klar, jag har börjat plantera i rabatterna också. Så nöjd är jag, nu väntar jag bara att det ska växa som bara den så jag får ett insynsskydd också. Den är den som jag kallade ”latmansrabatten” som jag gjorde i höstas med att bara lägga tidningar och lägga jord på som jag gjort om. Nu har jag kantskurit runt den fyllt på med mera jord och gjort en rabattkant av stenar. Av en händelse blev den större, längre och bredare då jag gjorde det:)




Så här såg den ut i höstas, med ett svajigt armeringsnät som portal, rena lutande tornet i Öjebyn, hade inte klarat en större blåst.




Det var jag inte nöjd med, så då byggde jag en ny portal i trä istället.



Och nu är jag nöjd!!!

Lite blommor från dagens fotorunda

Ranunculus acris 'Flore Pleno', Trädgårdssmörblomma, fylld.


Galax urceolata, Rödrot varför den kallas rödrot förstår man nu då de nya bladen kommer. Den är vintergrön och blommar med Små vita blommor på täta upprätta ax under försommaren. Min har inte blommat än, den köptes ifjol så kanske, kanske. Den blir ca 30 cm hög.


Måste bara visa en till bild på Corydalis elata x flexuosa ’Craigton blue, Blå Nunneört och Meconopsis betonicifolia, Bergvallmo ihop.


Ha det gott!!


onsdag 27 juni 2012

Trädgårdshjälp


Igår fick jag hjälp i min trädgård av min prins och prinsessa, jag är med dem nu i två veckor tills deras föräldrar går på semester. Så igår så hjälpte de mig i trädgården med att kärra jord, bära jordsäckar, hämta stenmjöl, lasta ut stenmjölshinkarna från bilen, klippa ner kvistar i mindre bitar, rensa i mossdammen och sätta sten runt en mindre rabatt. Mycket värdefullt för mormor!!



Dagens tur med kameran riktade jag mest in mig på bladform och färg…

Filipendula multijuga ´Hjordis´, ett lågt älggräs blir ca 30-40 cm hos mig, blommar med rosa blommor i juli-augusti.


Astilboides tabularis, parasollblad. Den har stora runda blad på håriga stammar, blommar med vita vippor i juni-juli, blir ca 100 cm hög, kräver fuktighetshållande jord i halvskugga – skugga.


Filipendula ulmaria 'Variegata', brokbladig Älggräs. Den blir ca 50-60 cm hög och har ett gul och grönt brokigt bladverk . Den blommar med vita blommor. Kan både stå i sol och halvskugga.


Darmera peltata, sköldbräcka Den är så speciell för den kommer med blomman först och sen kommer bladen som är runda med flikar.. Den kan bli upp till 80 cm men hos mig är den kanske 40 cm. Vill stå i sol – halvskugga i fuktig jord. Den har kraftigt rhizomer som ligger som knölar i markytan.


Triosteum pinnatifidum, Flikfeberrot. Den blommar med obetydliga blommor, men får vita bär på hösten. Bladen är flikiga och håriga. Den vill stå i sol- halvskugga helst i fuktig väldränerad jord.


Geranium renardii, Nätnäva. Den blommar i juni hos mig med vita blommor med mörkpurpur ådring. Jag har den i framkant i en rabatt och den blir ca 25 cm hög. Den vill ha sol men funkar även på halvskuggiga platser.


  Här tillsammans med knylhavre


Achlys triphylla som har underbara blad, blommar med vita små borst liknande blommor .


Deinanthe caerulea, lundsköna. Den är blåblommande och har underbara blad. Blir ca 40 cm hög.


Ha det gott!!


måndag 25 juni 2012

Blått, blått och lite vitt..


Jag fortsätter och gräver nu gör jag om den andra sidan av portalrabatten. Jag har varit och hämtat sten ikväll så imorgon kan jag börja kantsätta sten på den också och fylla upp med jord, himla skönt för detta är sista grävprojektet för i sommar. Jag gjorde en massa förarbete ifjol så jag har bara kantskurit och format om rabatten…sen så insåg jag att jag ville ha en kant runt rabatten.

Dagens kort går i den blåas tema

Meconopsis quintuplinervia, Tidig bergvallmo. Den har bara en blomma än men jag hoppas den utökar sig snabbt.



Primula reidii v. williamsii, doftviva. Idag satt jag näsan i den och den doftar underbart. En liten primula som blir ca 10 -15 cm hög, trodde faktiskt den gått bort men den kommer sent. Helt underbar. Den köpte jag av Hannelotte i fjol.



Meconopsis betonicifolia ,Bergvallmo har börjat vakna och är i knopp.

Hörru , jag vill snacka med dig:)


Corydalis elata x flexuosa ’Craigton blue, Blå Nunneört som växer tillsammans med Bergvallmon .



Dracocephalum grandiflorum, Sibirisk drakblomma som jag älskar blå färgen på sen har den fina blad också.



Camassia leichtlinii, Mörk stjärnhyacint har också börjat visa sin blåa färg.



Sen så tar vi lite vitt…

Primula sieboldii 'Alba', Praktviva som tokblommar i år.



Och en till som tok-blommar är min Malus toringo var. sargentii , bukettapel den är så fylld med blommor att man blir så kär i den.



Ha det gott!!

lördag 23 juni 2012

Tre projekt klara….två eller tre kvar.


Jag har ju en del projekt på gång, därför har min tid inte räckt till.

Mitt första projekt har varit hos min dotters svärmor där jag gjort om två rabatter och lagt ner en stor rabatt. Den ena rabatten var på skuggsidan där jag tog upp en massa gullstav och planterat in lite nytt .

Sen har vi gjort om en hel rabatt och utökat den allt i akt och mening att det ska bli lättare att sköta den. Hon hade stående betongkant som vi tog upp och har i stället lagt den ner så att hon lätt kan köra med gräsklippare runt.Önskemål fanns även på ett litet stenparti som vi gjorde. Sen har vi tömt och lagt igen en rabatt som hon hade vi huset.

Så här såg det ut före jag började härja…



Och idag ser det ut så här..vi blev klar dagen före midsommar.




Då jag inte varit där och grävt så har jag varit hemma och grävt lunden är klar, fattas bara lite plantor där men i stort sett klar. Men all jord är kärrad dit i alla fall nu och jag väntar på att få material till stigen…



Sen har jag gjort klar ena sidan av portalrabatten, den s.k. ”latmansrabatten” som jag gjorde i höstas med att bara lägga tidningar och lägga jord på. Nu har jag kantskurit runt den fyllt på med mera jord och gjort en rabattkant av stenar. Av en händelse blev den större, längre och bredare då jag gjorde det:)

I den har jag plantera en hel del rosor och pioner samt sippor och auriklar.

Nu är det bara kvar den andra sidan av portalen som ska bli likadan få en stenkant och bli bredare. Jag har redan börjat gräva för den…

Sen så är ju tanken att bygga ett vindskygg och solskydd för mina plantor bredvid växthuset. De jag har till försäljning, det brukar vara världens röra där och det är nästan det första man ser när man kommer upp på gården.
Sen har jag ju också planer på att höja upp en rabatt som det oftast står vatten i på våren men om orken räcker dit vet jag inte. Huvudet är alltid fullt med idéer men orken är inte alltid på topp.

Ha det gott!!!

fredag 22 juni 2012

En underbar och magisk midsommar önskar jag er!!


Idag är det midsommarafton, den kanske svenskaste dagen på året. Det vi firar är faktiskt att det är årets längsta dag. Sen vänder dagen och det blir mörkare igen för varje dag.

Midsommarnatten är full av magi. Enligt folktron var allt som växte i naturen laddat med övernaturliga krafter under midsommaren. Genom att samla den kraftfulla magin i en blomsterkrans hade man medel för det kommande året. Att spara kransen och lägga den i julbadet var ett sätt att bli frisk och stark under återstoden av vintern.
Att plocka sju sorters blommor ... I det gamla magiska tänkandet var midsommarnatten full av både väsen och diverse krafter, som när som helst kunde gripa in i människornas värld. Men människan kunde också använda sig av dessa krafter genom att samla läkeörter och ett sätt att hålla sig frisk och stark under nästa år var att naken rulla sig i midsommardaggen.
Vid alla betydelsefulla övergångar då ljuset vände var det viktigt att vissa sysslor skulle vara avklarade. Tidpunkten var också bra om man ville se in i framtiden. Så var det vid Mikaeli på hösten, julen om vintern och vid Marie bebådelsedag på våren. Ett sätt att om framtiden som fortfarande lever kvar, är att plocka sju eller nio sorters blommor för att lägga under huvudkudden på midsommarnatten. I drömmen får man då se den man ska leva sitt liv med. 
En annan sed vara att gå till en källa för att dricka brunn, offra ett mynt eller i dess vatten skåda in i framtiden. I förväg hade man rensat källan och smyckat runtom med ett lager granris, som också vara bra att sitta på. Ibland blev det fest och ungdomarna dansade natten lång tills det var dags att gå till kyrkan nästa dag.

Majstång, dansen och lekarnaMajstången var en ny sed som troligen kom till Sverige från Tyskland någon gång i slutet av medeltiden. Att maja betyder att smycka med grönt och har plattyskt ursprung. De tidigaste avbildningarna av majstänger hittar vi i Erik Dahlbergs, Suecia antiqua utgiven på 1600-talet. Majstängerna där liknar inte dagens vanligaste typ med kors och kransar. I stället hänger de stora kransarna runt en påleKälla: Nordiska museet


Så dagens tema på bilderna blir blått och gult.

Trollius x cultorum 'Alabaster' ,trädgårdssmörboll har börjat slå ut


Hyacinthoides, Klockhyacint är lite osäker på vilken sort det är.


Wulfenia carinthiaca



Potentilla megalantha, Storblommig fingerört



Så en katt bland hermelinerna, Syringa ’Variegata’, Variegerad syren inte helt blå mer åt lila hållet.




Ha det gott!!!

torsdag 21 juni 2012

Regn, regn och regn…


I Piteå hade man fram till den 19 juni fått 126 mm vilket redan nu gör juni 2012 till den näst blötaste junimånaden sedan mätningar påbörjades där 1860. Rekordvärdet från juni 1932 lyder på 156 mm.
Inte underligt att man tycker det bara regnar:(
Äntligen är då alla sommarblommor planterade i krukor och lådor, det har regnat så mycket och ingen värme så lusten för att göra det har varit lika med noll. I år blir det inte många krukor, jag har en tendens att ha mindre och mindre krukor och lådor för varje år.

Lite nya bilder …

Variegerad Collomia debilis, blå bergjuvel som är variegerad. Inte så vanlig.



Dodecatheon dentatum, vit Tolvgudablomma



Tiarella cordifolia 'Spring Symphony', spetsmössa


Maackia amurensis har ett sånt fint bladutspring.


Podophyllum peltatum, amerikanskt fotblad blommar nu.


Jag håller fortfarande på att gräva men två projekt är avklarade. Det största projektet hos min dotters svärmor är äntligen klart men jag har inga bilder på det nu, kommer sen. Där har vi lagt igen en rabatt som var efter husväggen och skapat en ny rabatt på ett annat ställe.
Sen är ”lunden” klar för just nu, det fattas lite plantor där men de finns i planteringskön och i växthuset. Sen ska stigen få lite material också velar just nu på vad jag ska lägga dit.


Ha det gott!!!