Välkommen hit till min bloggonsdag 17 februari 2010

Hur jag gör då jag sår…

En liten repris i frösåddstider..
I år fick jag inte tag på min vanliga så jord, jag brukar använda Hasselfors s-jord som innehåller perlit vilket gör att då man ska skola om faller jorden lätt isär och rötterna skonas. Men man får ta det man har och i år blev det vanlig ICA såjord som jag blandat in lite värmeculit i. Först så fyller jag en hink med jord. Den är mycket lättare att fylla krukorna med jord då.

Jag bottnar alltid krukan med vanlig jord, sen fyller jag resten med såjord, det är bara för att om frösådderna blir många och jag inte hinner skola om i den takt jag önskar så har dom i alla fall lite näringsrik jord i botten.


Sen då jag fyllt krukorna med jord så vattnar jag med VARMT vatten. Jag har fått lära mig det av min mentor (Ulla- britt Hellström) att man ska göra det och det har jag fortsatt att göra i alla år.
Sen sår jag , min tumregel är väl att jag sår fröet lika djupt som storlek…små frön , ljusgroende, ingen täckning av jord. Märker upp datum när, jag sått och vad jag sått på en lapp med blyerts (tycker det har funkat bäst) som jag sticker ner i krukan, detta har jag oftast gjort före, skrivit på etiketten , så jag behöver bara skriva datum.
Efter jag har sått så sätter jag värmeculit över sådderna, dels för att hålla sådden fuktig och för att undvika rothals röta..


Om det är värmegroende frön jag sått så täcker jag sådderna med plastfolie och sätter jag backarna under lysrör. Glöm inte att ni behöver vädra på folien, jag brukar vända på den en gång om dagen ,men jag stirrar ju upp min frösådder jag:)

Är det frön som behöver kyla för att gro, det kallas stratifiering, så har jag dom inne ETT DYGN, inte mer . Risken finns alltid att nåt frö börjar gro
Om det är frön som ska ut så har innan jag börjat sätta krukorna i backen satt fiberduk som jag sen sveper om alla backens krukor, just för att förhindra råttor och att få andra fröer i,sen ut under snön och har dom där minst 6-8 veckor ,sen tar jag in dom för drivning. Så gör jag men man kan ju låta dom vara kvar till våren också, om man är mindre nyfiken än jag.En del har jag ju i kylskåpet också...
Eftersom det inte alltid är så lätt att veta hur man ska så, finns det bra länkar på nätet att kolla i. Dessa är väl dom jag använder mest då jag letar information om såråd.

http://www.algonet.se/~sta-bod/frosida.htm

https://www.jelitto.com/haupt_en.html

http://tomclothier.hort.net/


Jag skriver alltid upp vad, när och hur jag sått och när det kommer upp. Dels är det ett bra hjälpmedel nästa år du ska så dels så är det en bra koll på vad man sått och vad som inte gick så bra. Jag använder mig av vanlig world och tabeller, men många använder sig av exel .Jag skriver på stickan när det kom upp också för det är inte alltid man för in det samma dag, och det är lätt att glömma bort.


4 kommentarer:

 1. Pedagogiskt och bra! Jag sår gärna men är inte lika noga som du med datummarkering och så. Ibland funkar det, ibland inte. Men persienner har jag också återanvänt, det funkar.
  Hälsn
  Eva

  SvaraRadera
 2. tack för det..då det blir ettårs sådder är jag inte lika noggrann, men just perenner försöker jag vara det, men lyckas väl inte alltid:)kul att du tittade in hos mig /berit

  SvaraRadera
 3. Det där att vattna såkrukan med varmt vatten har jag aldrig hört förut! Det ska jag också börja med! Tack för tipset! / Irene

  SvaraRadera
 4. ja jag tror på det att värma upp jorden lite innan sådd...det har då funkat bra för mig.

  SvaraRadera

Till alla som skriver i min blogg. Tack för din kommentar, den värmer!

Om du inte har en egen blogg eller en g-mailadress, klicka i Anonym så kan du skriva en rad ändå.
Berit