Välkommen hit till min blogg



söndag 28 februari 2010

Var, var????????????

Ja det kan man fråga sig i dag, efter några veckors snöande. Då jag skottade ner min back med frösådder så var det ju snö och jag kunde ju inte i min vildaste fantasi tro att det skulle komma så här mycket snö efter jag hade skottat ner frösådderna. Mitt stora problem just nu är jag inte märkte ut var jag skottade ner dom, trodde ju att det skulle ha tinat lite . Så just nu får nog den fröbacken vara ett tag till, för att leta den i över 1 meters snödjup känns just nu som ett hopplöst företag!!
någonstans här är backen...

lördag 27 februari 2010

Kaukasisk stjärnflocka, Astrantia maxima

Jag vet att många tycker att stjärnflockor frö sår sig mycket, men jag har inte upplevt att denna gör det ,och även om den skulle göra det ,så skulle den bli förlåten. Jag vet inte om jag har fel nu, men denna har inte samma blad som den vanliga stjärnflockan. Den blommar med rosa blommor i juni-juli, blir ca 40-50 cm hög och gillar sol- halvskugga.


bladen på den

Såtips: den behöver kyla för att gro och är mörkergroende. Mina har grott efter 6 veckor i kylskåpet, sådde 7.1 tog ut dom från kylskåpet 20.2 och dom grodde 25.2

fredag 26 februari 2010

Javisst gör det ont då frön brister..

Ja visst gör det ont när knoppar brister.
Varför skulle annars våren tveka?
Varför skulle all vår heta längtan
bindas i det frusna bitterbleka?
Höljet var ju knoppen hela vintern.
vad är det för nytt, som tär och spränger?
Ja visst gör det ont när knoppar brister,
ont för det som växer
och det som stänger.
Karin Boye

Ja visst för det fantastisk att se hur frön gror. Idag har jag roat mig med att ta kort på frögrodder, mycket fascinerande!! Eftersom jag ”stirrar” upp mina frön så ser man ju också att frön gror olika. En del har ju fröet på huvudet då dom kommer upp

Dianthus myrtinervius



En del har fröet kvar på hjärtbladet länge
Aster alpinus



En del har ju fröet kvar på jorden då dom gror


Andropogon gerardii

En del kommer upp med böjd nacke

Cephalaria uralensis
och en del med en sån kraft så man riktigt ser i krukan hur jorden har höjts

Rheum palmatum


En del ser man nästan inte att dom grott, och man har svårt att förstå att den där lilla godden ska bli en stor blomma .

Gentiana gelida
Så nog förstår man Karins dikt (även om hon nu inte avsåg just frön)då man kollar frösådder och man blir bara mer och mer fascinerad av att detta lilla frö kan växa upp och bli en stor blomma. Naturen är förunderlig!!

torsdag 25 februari 2010

Isrosor


Man får leta efter det vackra vissa dagar, har man som vi ,haft kallt, kallare och kallast i flera veckor så får man se det vackra som vädret bjuder på nu, isrosor .
Mina fönster är fulla av isrosor och visst är vackert då solen lyser på dom!! Men nog hoppas jag att solen ska bli så varmt att den klarar av att smälta min rabatt på fönstret och att Gumman Tö kommer hit och skrämmer bort Kung vinter och Farbror Rimfrost


onsdag 24 februari 2010

Det gror, det gror

Oj vad det gror i mina sådder, det är kul!! Jag stirrar ju upp alla mina sådder jag och ibland går det bra och ibland går det sämre, och ibland behövs det mycket stirrande innan dom små fröna vill gro. Jag tror dom fröna är lite blyga :)

Men visst kommer det att bli trång i ”växtis” och om det kommer att rymmas där är stora frågan nu? Det har grott redan i 48 olika byttor och idag har jag plockat ut mera krukor från kylen, sen så är det ju lite som jag inte sått än. Galen japp! Men oj vad kul jag tycker det är, att åter ha ett växtis, även om det är mycket mindre än det som är kvar i min gamla trädgård, och att kunna fröså igen!!

tisdag 23 februari 2010

Vit gräslök, Allium schoenoprasum 'Album'

Nu då det är så vitt ute kan det behövas en vit blomma som verkligen lyser upp i rabatten.
Den blommar med kritvita blommor i juni-juli, blir ca 30 cm hög, tycker om att stå i sol –halvskugga. Frö sår sig en del och smakar som vanlig gräslök men jag nämns inte ta från den. Frösådderna tar jag reda på :)



måndag 22 februari 2010

Sinnenas atelje

Vilken tur man har som har en sån fin och underbar handelsträdgård som man kan fördriva många timmar i och att den finns i Piteå!! Och bara namnet på den säger ju allt, en atelje för alla sinnen. Idag var jag så less på snö och kyla samt att jag bara längtade efter trädgårdslukt så denna underbara handelsträdgård fick ett besök av mig, sen skulle jag ju hämta mera frön också som jag hade beställt ihop med Anna ,en av ägarna, från Alplines.Och bara få se lite vårblommor..




 Det blev många timmar där eftersom även Angelina, deras trädgårdsmästare, också var där så det blev mycket trädgårdsprat. Det behövde min själ idag, sen så får man så mycket inspiration där också på en massa pyssel som man bara vill och kan göra själv.

Hjärtan av tovad ull

små betonghjärtan


 
Lite nötter på ett fat



söndag 21 februari 2010

Burr,burr..

Att bo i ett gammalt dragigt hus är inte lätt då det är över 20 grader ute och elpriserna är höga. Längtan till vårvintern är stor, att få sitta på isen och pimpla fisk, grilla korv och känna den varma vårsolen i ansiktet igen.





torsdag 18 februari 2010

Praktbetonika,Stachys macrantha

Praktbetonika,Stachys macrantha


Det här är en blomma som man oftast glömmer bort att den finns, men väldig odlingsvärd. Tyvärr är det ju så med dom här gamla växterna att dom faller i glömska för allt det nya som kommer. Och det är en som har gjort det, just för att den varit så vanlig Vi har väl många såna som om nått år kommer att vara svindyra i plantskolorna för dom inte går att få tag i. Praktbetonikan har ett underbart bladverk med sina taggiga kanter, gillar ju sol men funkar även i halvskugga. Blommorna är lila och den blir ca 50 cm hög. Den är härdig i hela landet!!





onsdag 17 februari 2010

Hur jag gör då jag sår…

En liten repris i frösåddstider..
I år fick jag inte tag på min vanliga så jord, jag brukar använda Hasselfors s-jord som innehåller perlit vilket gör att då man ska skola om faller jorden lätt isär och rötterna skonas. Men man får ta det man har och i år blev det vanlig ICA såjord som jag blandat in lite värmeculit i. Först så fyller jag en hink med jord. Den är mycket lättare att fylla krukorna med jord då.

Jag bottnar alltid krukan med vanlig jord, sen fyller jag resten med såjord, det är bara för att om frösådderna blir många och jag inte hinner skola om i den takt jag önskar så har dom i alla fall lite näringsrik jord i botten.


Sen då jag fyllt krukorna med jord så vattnar jag med VARMT vatten. Jag har fått lära mig det av min mentor (Ulla- britt Hellström) att man ska göra det och det har jag fortsatt att göra i alla år.
Sen sår jag , min tumregel är väl att jag sår fröet lika djupt som storlek…små frön , ljusgroende, ingen täckning av jord. Märker upp datum när, jag sått och vad jag sått på en lapp med blyerts (tycker det har funkat bäst) som jag sticker ner i krukan, detta har jag oftast gjort före, skrivit på etiketten , så jag behöver bara skriva datum.
Efter jag har sått så sätter jag värmeculit över sådderna, dels för att hålla sådden fuktig och för att undvika rothals röta..


Om det är värmegroende frön jag sått så täcker jag sådderna med plastfolie och sätter jag backarna under lysrör. Glöm inte att ni behöver vädra på folien, jag brukar vända på den en gång om dagen ,men jag stirrar ju upp min frösådder jag:)

Är det frön som behöver kyla för att gro, det kallas stratifiering, så har jag dom inne ETT DYGN, inte mer . Risken finns alltid att nåt frö börjar gro
Om det är frön som ska ut så har innan jag börjat sätta krukorna i backen satt fiberduk som jag sen sveper om alla backens krukor, just för att förhindra råttor och att få andra fröer i,sen ut under snön och har dom där minst 6-8 veckor ,sen tar jag in dom för drivning. Så gör jag men man kan ju låta dom vara kvar till våren också, om man är mindre nyfiken än jag.En del har jag ju i kylskåpet också...
Eftersom det inte alltid är så lätt att veta hur man ska så, finns det bra länkar på nätet att kolla i. Dessa är väl dom jag använder mest då jag letar information om såråd.

http://www.algonet.se/~sta-bod/frosida.htm

https://www.jelitto.com/haupt_en.html

http://tomclothier.hort.net/


Jag skriver alltid upp vad, när och hur jag sått och när det kommer upp. Dels är det ett bra hjälpmedel nästa år du ska så dels så är det en bra koll på vad man sått och vad som inte gick så bra. Jag använder mig av vanlig world och tabeller, men många använder sig av exel .Jag skriver på stickan när det kom upp också för det är inte alltid man för in det samma dag, och det är lätt att glömma bort.


tisdag 16 februari 2010

Fettisdagen, Semmeldagen !!


Den dag då man får vräka i sig semlor är här. Fast jag måste ju vara ärlig jag har tjuvtränat många gånger redan, jag gillar semlor. Idag tog jag en promenad till min dotter som är hemma med sjuka barn (vattkopper) , dit är det ca 4 kilometer .Och vilken tur man har då man kommer dit så har hon gjort semlor ,så det blev 2 semlor där .MMMMMMMMMMMMM.... VAD GOTT!!


måndag 15 februari 2010

VÅR!!!!!

Just hemkommen från min promenad i detta underbara väder som det bjuds på nu i Piteå. För 3:dje dagen i följd så har solen lyst upp våran himmel, det är kring 0 gradigt och solen värmer i ansiktet!!


Och det har blivit takdropp…





söndag 14 februari 2010

Grönlilja Zigadenus elegans

blommorna är grönvit, höjden på den ca 30-40 cm. härdighet till zon 6 ( men kanske mer) gillar sol-halvskugga. lätt att fröså..men växer sakta!!jag vet inte vilken familj den tillhör men den har gräslöksformade rötter så den är lätt att dela.



En närbild på den vackra blomman




lördag 13 februari 2010

vårkänsla..

Vilken fin dag vi haft idag, rena vårvädret.


Så idag blev det en lång promenad med min hund , Leve , en engelsk cockerspaniel den envisaste av hundraser som finns tror jag. men så kärvänlig också. Kärleken är ömsesidig , jag fick henne av min gamla svägerska då jag just gick genom en mycket jobbig separation, för 3 ,5 år sen .

Visst är hon fin min ,Leve!
Sen har jag idag frösått lite mera .. idag blev det 40 olika perenna sorter av dom värmegroende som hamnade i jord och under lysrör..nu är det vår!!



fredag 12 februari 2010

Oj vad det känns låångt till vår idag…

Men jag har då börjat göra i ordning för dom varm groende frösådderna som ska sås imorgon, men tittat man ut och på tempen så är det inte kul…-20 grader ute och en massa snö.