Välkommen hit till min bloggtorsdag 7 juni 2012

Aldrig har den varit lika pampig som nu!!


Det regnar och regnar och regnar, jag behöver väl inte säga nått mer. Kroppen är jättesliten idag, så idag har det blivit en stilla dag med inget trädgårdsarbete. Jag var på växtmarknad igår och sånt tar på min kropp och så kunde jag ju inte låta bli att kärra lite jord till min lund som snart är klar. Är huvudet dumt får kroppen lida, så är det bara…

Tror aldrig jag sett min Rodgersia podophylla, Bronsrodgersian så pampig och röd som denna nu. Jag har aldrig heller fått blomknopp på den förr. Kan det bero på den hittills blöta och kalla våren???


Den blommar med vita blommor, höjden blir 100-120 cm (med blomman) själva bladen är ca 50-70 cm höga . Trivs i halvskugga men klarar även skugga. Tyvärr så är den frostkänsliga, så ett år då vi fick frost och kalla nätter på försommaren så for den hemskt illa men repade sig sen, men många av bladen var fula hela sommaren.

Detta är väl en av alla bladväxter jag gillar mest, dels för bladformen men kanske framför allt för färgen på bladen. Den är verkligen ett blickfång i rabatten utan att behöva blomma.

Lite kul att veta om den:
Rodgersia som fått sitt namn efter en amerikansk sjöofficer. John Rodgers (1812-1882) var redan en berömd officer och konteramiral när han mellan 1852 och 1858 förde befäl över expeditionen "The U. S. North Pacific Exploring Expedition". Expeditionen besökte bland annat den japanska ön Hokkaido 1858 och där hittades bronsrodgersian. Det var den amerikanske botanisten Asa Gray som placerade växten i ett helt nytt släkte, Rodgersia, som uppkallades efter kapten Rodgers. Senare hittades ytterligare fem arter i Fjärran Östern som fördes till släktet Rodgersia.
Citat:Från POM (Programmet för odlad mångfald)

En annan goding som blommar nu men som inte syns lika mycket är Pulsatilla pratensis ssp. nigricans, kallas Svartsippa på svenska.Den har hängande mörka violetta blommor, blir ca 20 cm hög.
Ha det gott!!!


18 kommentarer:

 1. Vilket fint och pampigt skuggblad, härlig färg. Kram Pia

  SvaraRadera
 2. Vilkan tjusig färg det var på bladen! Intressant fakta var det också, Kram Therese

  SvaraRadera
 3. Åh vilken läcker Pulsatilla! Bronsrodgersian är helt otroligt läcker hos mig också i år, det kan ju bero på allt regn som du säger. Ha det got/Monne

  SvaraRadera
 4. Jättevacker Rodgersia! Där ligger man i lä. Jag hittade ett enda litet förskrämt blad bland allt ogräset idag. Tror den skall få flytta till bättre lokal :)

  SvaraRadera
 5. En bronsfärgad har jag inte sett förut...Men vill ha! Jag har ett par vanliga Rodgersia och den ena av mina har fått en blomknopp i år..har inte sett en blomma på den förut. Dock tycker jag som om bladen inte utvecklas lika mycket!? Kanske energin går till blomman??

  Kram och ha en skön helg!

  SvaraRadera
 6. Vilken snygg Rodgersia du har! Klickade upp den och såg då att den matchar husväggen suveränt bra.
  Visst är det lite tokigt att det måste regna för att vi ska få vila våra stackars onda kroppar lite!
  Vi trädgårdsmänniskor är nog lite småtokiga iallafall!
  Hälsningar Titti

  SvaraRadera
 7. Nu har du lyckats övertala mig. Jag måste skaffa mig en sådan Rodgersia. Jag har varit lite tveksam till var jag ska kunna ha den men nu tror jag att jag vet.... Den är så otroligt snygg. Svartsippan är också fin men den har jag redan och då blir jag mer lugn när jag ser bilden.

  Ha en bra helg, Kerstin

  SvaraRadera
 8. Den Rodgersian är en favorit här också. Vi har den på flera ställen i trädgården, både soligt och skuggigt. En toppenväxt helt enkelt, väldigt känslig för nattfrost på våren bara.
  Ha det jättebra :)

  SvaraRadera
 9. Den är riktigt snygg och ger som du skriver ett fint blickfång.
  Jag har kastanjeblads rodgersian också och den blir lika maffig som bronsrodgersian.

  Riktigt fin är pulsatillan.

  Ha en fin helg
  Gunilla

  SvaraRadera
 10. Intressant att läsa det du skrivit om bronsrodgersian, den är så fin.
  För första gången har faktiskt en sådan överlevt vintern i vår trädgård, trots att sorkarna gnagde på rötterna i höstas.
  Ha det bra.

  SvaraRadera
 11. Den är riktigt fin!

  Fy vad vatten du har, förra inlägget, hoppas det torkar upp snabbt.

  SvaraRadera
 12. Ja visst är den fin!Förökar sig så bra oxå:-)
  KRAM från mig!

  SvaraRadera
 13. Två helt makalöst underbara växter som du visar. Själv skulle jag bli hur glad som helst för dessa. Bronsrodgensian är inga problem att skaffa (hade en för några år sedan som inte gillda läget...;)!), men svartsippan får jag nog börja jaga fröer eller plantor!
  /Anja

  SvaraRadera
 14. Fantastiska färger,både på Rodgersian och svartsippan.
  Trevlig helg /Marika

  SvaraRadera
 15. Rodgersian är pampig. Tråkigt med allt regnande. Vi har haft varannandagsväder men fortfarande kyligt. Hoppas det blir bättresnart.
  Sköt om dig.
  Carita

  SvaraRadera
 16. Väldigt snygga rodgersior (? stavning) du har! Förstår att du är nöjd!

  SvaraRadera

Till alla som skriver i min blogg. Tack för din kommentar, den värmer!

Om du inte har en egen blogg eller en g-mailadress, klicka i Anonym så kan du skriva en rad ändå.
Berit