Välkommen hit till min bloggfredag 22 juni 2012

En underbar och magisk midsommar önskar jag er!!


Idag är det midsommarafton, den kanske svenskaste dagen på året. Det vi firar är faktiskt att det är årets längsta dag. Sen vänder dagen och det blir mörkare igen för varje dag.

Midsommarnatten är full av magi. Enligt folktron var allt som växte i naturen laddat med övernaturliga krafter under midsommaren. Genom att samla den kraftfulla magin i en blomsterkrans hade man medel för det kommande året. Att spara kransen och lägga den i julbadet var ett sätt att bli frisk och stark under återstoden av vintern.
Att plocka sju sorters blommor ... I det gamla magiska tänkandet var midsommarnatten full av både väsen och diverse krafter, som när som helst kunde gripa in i människornas värld. Men människan kunde också använda sig av dessa krafter genom att samla läkeörter och ett sätt att hålla sig frisk och stark under nästa år var att naken rulla sig i midsommardaggen.
Vid alla betydelsefulla övergångar då ljuset vände var det viktigt att vissa sysslor skulle vara avklarade. Tidpunkten var också bra om man ville se in i framtiden. Så var det vid Mikaeli på hösten, julen om vintern och vid Marie bebådelsedag på våren. Ett sätt att om framtiden som fortfarande lever kvar, är att plocka sju eller nio sorters blommor för att lägga under huvudkudden på midsommarnatten. I drömmen får man då se den man ska leva sitt liv med. 
En annan sed vara att gå till en källa för att dricka brunn, offra ett mynt eller i dess vatten skåda in i framtiden. I förväg hade man rensat källan och smyckat runtom med ett lager granris, som också vara bra att sitta på. Ibland blev det fest och ungdomarna dansade natten lång tills det var dags att gå till kyrkan nästa dag.

Majstång, dansen och lekarnaMajstången var en ny sed som troligen kom till Sverige från Tyskland någon gång i slutet av medeltiden. Att maja betyder att smycka med grönt och har plattyskt ursprung. De tidigaste avbildningarna av majstänger hittar vi i Erik Dahlbergs, Suecia antiqua utgiven på 1600-talet. Majstängerna där liknar inte dagens vanligaste typ med kors och kransar. I stället hänger de stora kransarna runt en påleKälla: Nordiska museet


Så dagens tema på bilderna blir blått och gult.

Trollius x cultorum 'Alabaster' ,trädgårdssmörboll har börjat slå ut


Hyacinthoides, Klockhyacint är lite osäker på vilken sort det är.


Wulfenia carinthiacaPotentilla megalantha, Storblommig fingerörtSå en katt bland hermelinerna, Syringa ’Variegata’, Variegerad syren inte helt blå mer åt lila hållet.
Ha det gott!!!

7 kommentarer:

 1. Trevlig midsommar till dig också. Lite tråkigt att tänka på att det blir mörkare igen. Jag kan tänka mig att ha det så här ljust för jämnan. (nu ligger ju vi västgötar i lä jämfört med er norrlänningar vad gäller ljusa sommarnätter, men ändå!) Vi får väl se hur det blir med magin. Ungarna sitter just nu och ser Harry Potter, det kanske är det närmaste man kommer:)
  //Katarina

  SvaraRadera
 2. Jag hoppas du har en riktigt trevlig midsommarafton.

  SvaraRadera
 3. Syrenen skulle jag vilja ha så fina blad.

  Ha en riktigt fin midsommarkväll.
  Gunilla

  SvaraRadera
 4. Underbara bilder! Ja, nu går det mot mörkare tider men ännu har vi låååååångt till hösten, eller hur:) Ha en trevlig midsommar du med/Monne

  SvaraRadera
 5. Visst är det något speciellt med midsommar. Så många midsommarnätter jag varit ute och njutit av ljuset! Plockat blommor också för den delen, fast det var lääänge sedan ;-)
  Med tanke på att jag numer bor i en Småländsk skog, så törs jag inte vara ute denna natt. Vem vet vilka skrymt som kan dyka upp...

  Kram, Lisa

  SvaraRadera
 6. Trevlig midsommar .

  Trädgårdssmörboll blev jag förtjust i :-)

  Kram

  SvaraRadera
 7. Underbara sägner. Jag plockade sju sorters blommor som jag satte på minneslunden till brorsan min. Han hoppade över sju järsgårdar och plockade sju sorters blommor en midsommarnatt för länge sedan och det ville jag hedra honom för i går. Fina bilder visar do så klart oxå som alltid. Kram Pia

  SvaraRadera

Till alla som skriver i min blogg. Tack för din kommentar, den värmer!

Om du inte har en egen blogg eller en g-mailadress, klicka i Anonym så kan du skriva en rad ändå.
Berit