Välkommen hit till min blogg



söndag 31 januari 2010

Tjejer kan!!!

På våren -09 så blev jag medveten om att jag hade nog sått liite för mycket, och min längtan till ett växthus var stor, jag saknade mitt stora gamla som jag ju fått lämna. Efter ett samtal med Lena från Burträsk ( schyssta lökar)så började jag fundera på att bygga ett nytt växthus, men eftersom jag inte äger marken och inte vill lägga ut så mycket pengar så blev det ett lågprisväxthus men väl fungerande. Och som jag själv har byggt med hjälp av 2 av mina kompisar…tjejer kan!!!Det är inte såå stort , jag skulle ju inte fortsätta så lika mycket som jag gjort...just det ja!! Det har jag ju glömt bort att jag tänkt, så nu har jag sått lika mycket som jag brukade göra förr och har ett mindre växthus...ja det ordnar sig säkert:)
Jag ska ha stenmjöl både i och runt växthuset, all stenmjöl har jag hämtat i hinkar i bilen. Här har ”latmansgrävt”, lagt 2 lager tidningar på gräsmattan och stenmjöl på det. Jag kommer bara att i kanterna ta bort grässvålen.

Fredags kväll kom Lena en av tjejerna i "schyssta lökar" för att hjälpa mig med mitt växthus bygge, hon har ju förr ägt Florum växthus företaget, så viss vana av växthusbygge har hon, jag har ju bara sett på då min bror och exet byggde mitt förra, så det här blir spännande, viss bygg erfarenhet har jag ju men inte husbygge. Jag har faktiskt snickrat möbler.

Vi började med att göra sockeln som växthuset ska stå på av impregnerat virke. För att förankra växthuset så att det inte kommer att blåsa bort vid minsta vindpust, borrade vi sneda borrhål i sockeln där vi sen slog in 40 cm armeringsjärn ner i marken.


Vi gjorde alla ramarna inne i mitt garage för att sen montera fast dom på sockeln. Här är första ramen på plats, Lena håller i första ramen som ska borras fast i sockeln.


Första kvällen fick vi upp alla ramarna, nu har vi satt fast alla ramarna och allt passade. Jag har valt att göra ett högre växthus än brukligt, dels för att jag vet att luften blir bättre då, dels för att kunna sätta in mer hyllplan (mera växter)!!! Första kvällen gick det av bara farten, allt bara flöt på


Men så kom då dag 2 .

Det var mulet och trist väder, regnet hängde tungt hela dagen för att till slut börja. Vi skulle börja göra takstolar, ett bygge som blev mycket svårare än vi trott, dels för att vi inte kunde ställa in sågen som vi ville, vi skulle ha haft en byggsåg istället, sen var det inte lätt att räkna ut vinkel på nocken, men till slut löste vi det också. Vi gjorde även takstolarna i mitt garage och lyfte upp takstolarna på ramarna. Åsa har kommit och hjälpt oss, sen blev hon kvar hela eftermiddagen och kvällen och hjälpt till, vilken tur man har kompisar som kan bygga.



Efter vi fått upp takstolarna sätter vi fast stagen på ramarna, ett mellan varje hål, detta gör vi för att växthuset ska bli stadigare. Och för att vi ska ha någonstans att sätta fast plasten som är s.k armerad plast.


Vi sätter först fast plasten på kortsidorna först för att allt regnvatten inte ska kunna regna in. Sen takplasten över den skarven, som blev ett större bekymmer än vi räknat med, eftersom själva växthuset är 2,40 cm högt och det är svårt att nå med häftapparaten. Vi skulle ha satt plasten på takstolarna direkt innan vi lyfte upp dom på taket….efterklokt!!



Nu är all plast på ,men dörren och fönstret är inte gjorda, sen ska det klippas bort lite plast men det regnade så vi avbröt jobbet efter att både ha blivit både frusna och blöta.


Eftersom jag inte vågar sätta fönster i taket för jag vet inte om jag får det tätt så blev det ett fönster på kortsidan, den har en automatisk fönsteröppnare.


Nu är även dörren gjord och så har jag gjort hyllor på bägge långsidorna av växthuset. På ena sidan har jag gjort ett sparringsystem av hyllor, som jag kan lyfta bort då tomater och gurkorna behöver mera plats. På den andra sidan har jag byggt en ”fast” hylla. Eftersom jag vet hur jag är med frösådder så behövs det alltid hyllor i mitt växthus.


Plantorna har fått flytta in, jag kan fortfarande känna denna lyckokänsla jag hade då detta växthus var klart. Det var då jag förstod att ”ja ,jag är tillbaka på banan” igen och all min odlingslust kom tillbaka med full styrka.

 

Vägen till där jag är i dag.. del 4

Efter uteplatsen blev det rabatten under köksfönstret tur, här har jag kantat med sten och en rostig skärm, hade sån tur att man grävde för fjärrvärme i kvarteret så det var bara att hämta sten där. Ibland ska man ha tur. Eftersom jag vet hur fort gräsmatt kan växa in i rabatter har jag gjort en bred kant av stenmjöl och naturligtvis har jag tidningar under stenmjölet.


Sen näst sista projektet denna sommar -08 blev att göra färdigt där flyttat några vinbärsbuskar en hörna mot vägen, som jag tänkt använda som trädgårdsland och odla i pallkragar. Här blev det också stenmjöl runt…ja jag är galen i sten och stenmjöl har varit ett billigt alternativ för mig eftersom jag fått hämta obegränsat mot fika då och då..


Ett annat projekt jag började med denna sommar var ju stenmuren som jag har. En del av den är en gammal stenmur säkert 100 år och är jättefin , jag har städat upp den från kvistar och annat .Men en del av den ca 10-15 meter är stenar som dumpats dit och sen har man hällt jord över, helt överväxt av ogräs och gräs, så detta är ett projekt i sommar, har väl hunnit rensa någon meter men är gode mycket kvar än, här har jag börjat sätta in blommor. Nu är jag gode slut efter mycket grävande denna sommar men som tur är har man kompisar som kommer och hjälper mig. Nu kom Lena från Burträsk ( schyssta lökar) både och hjälpte mig kantskära vid stenmuren och att ränsa bort gräs och ogräs. Det jag ångrar idag är att jag skulle ha sprutat hela muren med Roundup för här har jag problem med åkerfräken. Men, men nu är det för sent och jag håller på att pensla med roundup på dom isället..
den gamla delen av muren är fin

men den "nya" delen var inte kul..

sen så blev det lite planterat detta år men jag hittar ingen bild på detta.

Vägen till där jag är i dag.. del 3

På uteplatsen ska jag ha en massa stenmjöl och lite vattenblänk, 2 mindre rabatter och en massa gräs direkt i gruset…åså så klart en massa jox och rost, annars är det ju inte min trädgård
Det första problemet som dök upp var en stoor sten, som jag inte orkade få upp helt men jag lyckades i alla fall få upp den halvvägs så att den skulle ligga synlig.


Jag lägger 2 lager tidningar under stenmjölet istället för markduk, det är både ett billigare alternativ och effektivare att hålla undan ogräs underifrån, uppifrån kommer det alltid ändå!! Tur man har kompisar som kommer och hjälper en att köra stenmjöl för det är tungt.



Så här blev det då det var klart med allt stenmjöl, rullande av en stoor sten som grannen kom och hjälpte mig med.






Vägen till där jag är i dag.. del 2

Nu har dom nya rabatterna och uteplats börjat ta form. Jag gjorde först klart den långa rabatten mot gångvägen klar för i den skulle ju nästan alla mina perenner från ängen bo och det var akutast eftersom jag hade helt öppet mot gångvägen, visst hade traktorn skottat bort det mest
av gräsmattan men designen och handgräva fick jag göra själv. Denna rabatt är säkert bortåt 20 meter lång så det tog ett tag att göra det…jag har ju tur att ha min trädgård på gammal odlingsmark så jorden är ganska bra…
här har jag gjort den klar..utan plantor


och så lite plantor,buskar och träd och lite rost:)



sen då denna var klar började jag med uteplatsen...

lördag 30 januari 2010

Vägen till där jag är i dag..del 1

Denna trädgård brukade jag för 3,5 år sen, den hade jag haft och byggt upp i 13 års tid, men vid en separation fick jag lämna den.


En del växter fick följa med och fick stå på en äng i 2 somrar innan dom fick flytta hit…




Eftersom jag flyttade hit på hösten -07 så blev det inget grävt , jo en liten rabatt dit jag kunde bara sätta ner det som jag köpt på rea…buskar och träd Men jag funderade i alla fall hur jag ville göra med den stora tomten, den är på 2000 kv. Och den var ju nästan orörd
På våren -08 började jag med min ny trädgård, och som tur var så har min dotters svärfar en traktor och han erbjöd sig att komma och hjälpa mig med att ta bort gräsmatta, för jag hade insett att allt jag ville gräva den här sommaren skulle jag inte orka att göra. Lite före bilder





Och vad en traktor kan göra,,,



fredag 29 januari 2010

Mitt första inlägg på min blogg

Oj, vad det här känns spännande men mycket osäkert att göra, en egen blogg, har ju ingen aning hur man gör.
Hej och välkommen till mig , en trädgårdstokig tjej som odlar i Piteå, Norrbotten i zon 5 ungefär.
Det här är min 3:dje trädgård, fast denna är inte min utan jag hyr bara det hus som jag nu håller på att odla på. Därav mitt blogg namn ,hyrd trädgård, jag har nu hyrt mitt hus i 2,5 år och håller på att anlägga en ny trädgård här , som jag får av min hyresvärd.
Jag hyr en norrbottensgård som är gode stort, kallt och dragigt, men oj vad jag trivs i detta hus. Visst är det ett dyrt boende men jag får ju åter ha jord under naglarna. Då jag flyttade hit så fanns det inget på tomten än stoora björkar, några hagtornsbuskar, en stoor gran, en rönn, en silverpil och några vinbärsbuskar. Sen har jag väl ändrat på mycket, nu finns det både flera rabatter, nya rosor, nya buskar och träd.
Mitt hus då jag flyttade hit...