Välkommen hit till min bloggsöndag 31 januari 2010

Tjejer kan!!!

På våren -09 så blev jag medveten om att jag hade nog sått liite för mycket, och min längtan till ett växthus var stor, jag saknade mitt stora gamla som jag ju fått lämna. Efter ett samtal med Lena från Burträsk ( schyssta lökar)så började jag fundera på att bygga ett nytt växthus, men eftersom jag inte äger marken och inte vill lägga ut så mycket pengar så blev det ett lågprisväxthus men väl fungerande. Och som jag själv har byggt med hjälp av 2 av mina kompisar…tjejer kan!!!Det är inte såå stort , jag skulle ju inte fortsätta så lika mycket som jag gjort...just det ja!! Det har jag ju glömt bort att jag tänkt, så nu har jag sått lika mycket som jag brukade göra förr och har ett mindre växthus...ja det ordnar sig säkert:)
Jag ska ha stenmjöl både i och runt växthuset, all stenmjöl har jag hämtat i hinkar i bilen. Här har ”latmansgrävt”, lagt 2 lager tidningar på gräsmattan och stenmjöl på det. Jag kommer bara att i kanterna ta bort grässvålen.

Fredags kväll kom Lena en av tjejerna i "schyssta lökar" för att hjälpa mig med mitt växthus bygge, hon har ju förr ägt Florum växthus företaget, så viss vana av växthusbygge har hon, jag har ju bara sett på då min bror och exet byggde mitt förra, så det här blir spännande, viss bygg erfarenhet har jag ju men inte husbygge. Jag har faktiskt snickrat möbler.

Vi började med att göra sockeln som växthuset ska stå på av impregnerat virke. För att förankra växthuset så att det inte kommer att blåsa bort vid minsta vindpust, borrade vi sneda borrhål i sockeln där vi sen slog in 40 cm armeringsjärn ner i marken.


Vi gjorde alla ramarna inne i mitt garage för att sen montera fast dom på sockeln. Här är första ramen på plats, Lena håller i första ramen som ska borras fast i sockeln.


Första kvällen fick vi upp alla ramarna, nu har vi satt fast alla ramarna och allt passade. Jag har valt att göra ett högre växthus än brukligt, dels för att jag vet att luften blir bättre då, dels för att kunna sätta in mer hyllplan (mera växter)!!! Första kvällen gick det av bara farten, allt bara flöt på


Men så kom då dag 2 .

Det var mulet och trist väder, regnet hängde tungt hela dagen för att till slut börja. Vi skulle börja göra takstolar, ett bygge som blev mycket svårare än vi trott, dels för att vi inte kunde ställa in sågen som vi ville, vi skulle ha haft en byggsåg istället, sen var det inte lätt att räkna ut vinkel på nocken, men till slut löste vi det också. Vi gjorde även takstolarna i mitt garage och lyfte upp takstolarna på ramarna. Åsa har kommit och hjälpt oss, sen blev hon kvar hela eftermiddagen och kvällen och hjälpt till, vilken tur man har kompisar som kan bygga.Efter vi fått upp takstolarna sätter vi fast stagen på ramarna, ett mellan varje hål, detta gör vi för att växthuset ska bli stadigare. Och för att vi ska ha någonstans att sätta fast plasten som är s.k armerad plast.


Vi sätter först fast plasten på kortsidorna först för att allt regnvatten inte ska kunna regna in. Sen takplasten över den skarven, som blev ett större bekymmer än vi räknat med, eftersom själva växthuset är 2,40 cm högt och det är svårt att nå med häftapparaten. Vi skulle ha satt plasten på takstolarna direkt innan vi lyfte upp dom på taket….efterklokt!!Nu är all plast på ,men dörren och fönstret är inte gjorda, sen ska det klippas bort lite plast men det regnade så vi avbröt jobbet efter att både ha blivit både frusna och blöta.


Eftersom jag inte vågar sätta fönster i taket för jag vet inte om jag får det tätt så blev det ett fönster på kortsidan, den har en automatisk fönsteröppnare.


Nu är även dörren gjord och så har jag gjort hyllor på bägge långsidorna av växthuset. På ena sidan har jag gjort ett sparringsystem av hyllor, som jag kan lyfta bort då tomater och gurkorna behöver mera plats. På den andra sidan har jag byggt en ”fast” hylla. Eftersom jag vet hur jag är med frösådder så behövs det alltid hyllor i mitt växthus.


Plantorna har fått flytta in, jag kan fortfarande känna denna lyckokänsla jag hade då detta växthus var klart. Det var då jag förstod att ”ja ,jag är tillbaka på banan” igen och all min odlingslust kom tillbaka med full styrka.

 

6 kommentarer:

 1. Det blev ju bra. Kul att du dokumenterade det hela.

  SvaraRadera
 2. Häftigt! Tjejer kan :) Och så enkelt - egentligen alltså, jag kan ju inte bygga alls så jag är mycket imponerad men att få till ett fint växthus utan att det kostar skjortan :) Bra jobbat :)

  SvaraRadera
 3. Herregud Berit! Vilket bygge:) är grymt imponerad, har väl inte tummen mitt i handen heller men ett växthus vete katten om jag skulle våga mig på. Så härligt det måste ha känts att få "flytta" in där:)
  Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 4. Jisses vad bra.... Är det byggplast ni använde? Detta tål o funderas på....
  Ha´t himla gôrgôtt
  Nina

  SvaraRadera
 5. ja det är byggplast vi använt..armeradplast.Eftersom jag fick plasten. dotterns svärfar har byggfirma, stenmjölet är gratis, fönsteröppnaren hade jag..så kostade väl växthuset ca 500 kronor att bygga kanske med hyllor.ja det var inte så svårt att göra och det var jättekul!!

  SvaraRadera
 6. Så mange fine bilder på bloggen din. Er ganske ny selv. Jeg liker så godt når noen legger inn bilder fra start til mål (eller mål er det vel sjelden for hageglade). Kommer til å følge deg videre. Mette (over grensen)

  SvaraRadera

Till alla som skriver i min blogg. Tack för din kommentar, den värmer!

Om du inte har en egen blogg eller en g-mailadress, klicka i Anonym så kan du skriva en rad ändå.
Berit