Välkommen hit till min bloggmåndag 14 februari 2011

Alla hjärtans dag

Med att fira Alla hjärtans dag är jag lite kluven till, jag tycker ju att varje dag ska vara alla hjärtans dag, att vi varje dag ska tänka och värna om varandra. Att det inte ska behöva vara ett kommersiellt jippo för att vi ska vara kärleksfulla mot varandra.

Alla hjärtans dag, även kallad Valentindagen, firas enligt legenderna den 14 februari till minne av helgonet Sankt Valentin, som denna dag lät lida martyrdöden. Hans brott var den starka tro på kärleken som ledde till att han trots kejsarens förbud lät viga unga älskande.
Det sägs att Valentin innan sin halshuggning lyckades smuggla ut ett kort till sin förälskelse, dottern till fångvaktaren, undertecknad ”Din Valentin” och därmed myntade sedvänjan att ge varandra kort.

Enligt sägnerna ska Sankt Valentin inte bara ligga bakom traditionen med alla hjärtans dagkort, utan även vara upphovsman till givandet av blommor på denna kärlekens dag – han sägs ha uppskattat att plocka blommor för att sedan ge till kärlekspar.

Alla hjärtans dag med sitt kärlekstema uppmärksammades och trappades upp och mer och mer under 1800-talet, då det i USA blev populärt med valentinkort med olika vackra utsmyckningar. I Sverige började vi dock inte fira denna dag förrän under 1950-talet, och det var först på 90-talet som högtiden hamnade i almanackan och vi på allvar började fira Valentindagen.

Dicentra 'Burning Heart', Fänrikshjärta
Ha det gott!!

8 kommentarer:

 1. Jag håller med om att de här kommersiella jippona kunde vi vara utan. Tänk så ont det gör för alla som sitter ensamma såna här dagar! Bättre om vi visar varandra varje dag att vi tycker om varandra....
  Kram Helen

  SvaraRadera
 2. Jag tycker precis som du, vad gäller det kommersiella jippot! Här i bloggvärlden får man ju massor av virtuella kramar, vilken dag det än är. Jag tycker om den positiva andan, det finns förstås de som har dåliga erfarenheter också. Men bäst är väl ändå kramar in natura utan särskild orsak!
  Ha det gott!
  Kram
  Christina

  SvaraRadera
 3. Jo, jag tycker ju som dig också. Det börjar bli mer och mer så att får man ingen uppmärksamhet den här dagen så blir många nästan besvikna. Det förstoras upp så. Men visst blir man ju glad om man får en blomma eller nåt annat. Men det går ju bra ändå:-))Och på andra dagar.. Kram

  SvaraRadera
 4. Står med korv i form och potatismos här, en vanlig dag, utan något extra..igår var det mors dag och mor var på köket.. nej dom komersiella jippon klarar vi oss utan, men glömmar min man 6 april ligger han illa till ( bröllopsdagen;). Vilken härlig färg på ditt fänrikshjärta,jag har bara några blassa rosa..
  Ha det fint :)

  SvaraRadera
 5. Ja inga jippon behövs det håller jag med om!
  Alla är värda nått lite extra alla dagar om så bara ett leende :-)
  Hjärtliga KRAMAR från mig!

  SvaraRadera
 6. hej Berit

  Kikar in för att önska dig en fin Alla Hjärtans kväll.

  Dicentran Burning Heart köpte jag ifjol och råttorna åt upp rötterna så jag får köpa en ny.

  Ha det gott
  Gunilla

  SvaraRadera
 7. Vi firar inte heller alla hjärtans, men det var ett fint fänrikshjärta du har :-)

  SvaraRadera
 8. ja varje dag borde man möta människor med ett leende:)
  Det som är finast med det hjärtat är att det har så fint bladverk...

  SvaraRadera

Till alla som skriver i min blogg. Tack för din kommentar, den värmer!

Om du inte har en egen blogg eller en g-mailadress, klicka i Anonym så kan du skriva en rad ändå.
Berit