Välkommen hit till min bloggsöndag 20 februari 2011

Jeffersonia dubia ,Blå presidentsippa

Jeffersonia dubia ,Blå presidentsippa som den kallas på svenska.

 Den är så vacker från den kommer med sina röda knoppar till den slår ut med sina blåa blommor. Jättefint bladverk också,bladen har en röd kant runt om.  Den vill stå i halvskugga - skugga och blir 15-20 cm hög.

Den röda knoppen på våren

Släktet har fått sitt namn efter USA:s tredje president Thomas Jefferson. När det här släktnamnet sattes var det den amerikanska vitblommiga presidentsippan man tänkte på Jeffersonia diphylla. Det var först långt senare som den här asiatiska arten blev känd i väst och namnsatt. Jeffersonian tillhör berberisfamiljen och är alltså kusin till vår stickiga häckberberis.

Förökning: Färska frön vid frösådd

Ha det gott!!

7 kommentarer:

 1. Åh, det här är en riktig önskeplanta, har försökt att så den flera gånger men det har kanske inte varit färska frö. Ska se om jag kan få tag på en färdig planta på någon marknad. Lyckos dig som har den:))Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 2. Vilken underbart rar växt. Jag älskar vårblommor som som sippor. Denna hade jag aldrig hört talas om, blommar den också på våren?

  SvaraRadera
 3. Ja den är en vårblommande ,blommar ganska kort tid men har ett underbart bladverk.Den blommar samtidigt som sipporna.Kan vara lite svår att få tag på inte så vanlig i trädgårdsandeln. Larz Danielson kan ha den.

  SvaraRadera
 4. Vilken färg. Kul att du lämnade spår hos mig, så att jag hittade hit:)
  Wow vad det gror i dina pyttsar!!Ser härligt ut och gör att jag längtar efter våren ännu mer.
  Ha det gott

  SvaraRadera
 5. Jaa den är så fin!Har jagat den i flera år men fann den till slut på en liten trädgårdsmarknad!O det för en liten slant:-)Jag är så glad för den, så dekorativ i olika stadier!
  Kram från mig!

  SvaraRadera
 6. Supertrevligt med såtips! Skall passa på och så i år efter blomningen!/Anja

  SvaraRadera

Till alla som skriver i min blogg. Tack för din kommentar, den värmer!

Om du inte har en egen blogg eller en g-mailadress, klicka i Anonym så kan du skriva en rad ändå.
Berit