Välkommen hit till min bloggtorsdag 25 oktober 2012

Mertensia maritima OstronörtJag gillar Mertensia maritima, Ostronörten för att den dels väller ut som ett vattenfall och för att den har så fina gråa blad. 


Den blommar i juli-augusti. Blomman är klockformig och först ljusröd men med tiden blå.


Den självsår sig lite men inte så den blir till något besvär. Den trivs i sol/halvskugga.
Den är lite besvärlig att plocka frön från bara antingen så är de inte klara eller så har det trillat ut, jag la en tidning under så de fick ramla på den då jag plockade frön i år. Det är en lättsådd perenn som inte behöver någon kylperiod för att gro och inom 2-3 veckor efter sådd brukar de första groddarna titta upp.


Artnamnet maritima kommer av latinets mare (hav) och syftar på att den växer vid havet. Svenska namnet ostronört konstruerades av A. G. Nathorst som i Svenska Växtnamn. 3 (Arkiv för Botanik 2. 1903) skriver att "jag här föreslagit Ostronört, på grund af bladens ostronliknande smak"

Utbredning. Ostronört är sällsynt och förekommer bara på steniga havsstränder från Bohuslän till norra Halland. Första fynduppgift är från Kålön, Kville socken i Bohuslän där den upptäcktes av Lars Montin, fyndet publicerades av Retzius 1779 (Nyman 1867)

Ostronört har minskat mycket kraftigt de senaste 10-20 åren. Arten är arktisk och vanlig vid Norges ishavskust och på Island. Så långt söderut som längs södra Sveriges kust är den mycket känslig för torra somrar och milda vintrar. Utöver klimatförändringar hotas den också av fårbete och oljespill på stränderna. Ostronört bedöms som akut hotad (CT) i Rödlistan 2010. Ingår i serien Åtgärdsprogram för bevarande av hotade arter.

Ha det gott!!

6 kommentarer:

 1. Denna var ny för mig. Jag växte upp nära de steniga havsstränderna i Bohuslän ( vid havet 1,5 mil norr om norska gränsen vid Svinesund) men har aldrig sett den vad jag kan minnas.

  Vacker är den hur som helst!

  Du tipsar om så många ovanliga växter och det är jag jätteglad för. Det är kul att lära sig och din blogg är ju rena läroboken. Flera av växterna du skriver om hamnar på min "önskelista". Det är bra att ha en sån lista när man är på växtmarknader eller läser frölistor:-)

  Ha en fin torsdag! Kram!

  SvaraRadera
 2. Just Mertensia maritima har jag inte men jag har haft en annan Mertensia men den var som ett ogräs så den har jag grävt bort, Det här såg ju lite snällare ut;) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 3. Den gillar jag också. För att inte missa fröerna så la jag fiberduk under. Då missade jag inte fröerna!
  Ha en fin kväll!

  SvaraRadera
 4. Jättevacker med de grå bladen och rödaktiga stänglarna. Så roligt att du berättar så mycket om växterna.

  SvaraRadera
 5. Väldigt fin, jag är svag för gråsilvriga växter...

  SvaraRadera
 6. Hej
  Har du möjligtvis fröer till salu?
  mvh
  Christina

  SvaraRadera

Till alla som skriver i min blogg. Tack för din kommentar, den värmer!

Om du inte har en egen blogg eller en g-mailadress, klicka i Anonym så kan du skriva en rad ändå.
Berit