Välkommen hit till min blogglördag 27 oktober 2012

Peltoboykinia watanabei, flikbladig filigransbräcka


Jag har med åren blivit mer och mer förtjust av skuggväxter så jag skulle behöva mera skuggrabatter så jag ryms allt jag vill ha.

Detta är en helt underbar skuggväxt. Den heter Peltoboykinia watanabei, flikbladig filigransbräcka och blommar med ljusgula blommor. 


Då den kommer upp på våren är bladen alldels röda (hittar ingen bild). Den har underbara blad som är flikiga och glansiga. Den blir ca 50 cm hög men är nog ca 40 cm här hos mig. Den vill stå i halvskugga i fuktiga, väldränerade jordar.


Sällsynt förekommande på Japans två sydligare öar Shikoku och Kyushu.

Frösådd: Så den kallt och täck så lite som möjligt. Fröerna gror när det blir varmt till våren. Inga konstigheter förutom att fröerna behöver ljus för att gro.

Ha det gott!!

6 kommentarer:

 1. Läcker! Jag "dras" också mer och mer åt skuggväxter och skuggrabatter. Jag har en del av trädgården där det är skugga, men där är det också brant och knappt någon jord så det behövs mycket arbete innan jag kan göra skuggrabatter där. Jag funderar på att göra våtbäddar där - det blir något att fundera på under vintern:-)
  Ha en fin söndag i vinterkylan!

  SvaraRadera
 2. Men ååååååååå, jag har en del av tomten i skugg och halvskugga och håller på att grubbla mig tokig i vad jag ska ha där. Den här växten var ju så underbart vacker! Den är liksom inte too much på något sätt, och det gillar jag. Ska försöka hitta frön!

  SvaraRadera
 3. Jag älskar ochså skuggväxter. Det finns så ofanligt mycket mer än ormbunkar. Jag önskar dig en skön söndag! Zinnia

  SvaraRadera
 4. Riktigt fin växt
  Gillar skuggväxter också, rabatterna börjar bli lite fulla de som står i skugga. Jag får nog öka ute lite :o)
  Jag känner igen namnet undra om jag har sått den i vintras nu måste jag kolla.

  Ha det gott

  SvaraRadera
 5. Vilken liten raring. Och att det börjar i rött gör ju att jag känner ett starkt behov av att ha en även jag. Men det får bli senare. Ha det gott! Anna

  SvaraRadera

 6. Intressant Berit att ta del av dina erfarenheter gällande denna bräcka-

  har själv sått den och fått upp mängder men varit orolig för dess över-vintring-om jag nu kommer så långt.(dom är ju bara mycket små ännu).Jag bor i zon 6 och det verkar ju som att dina plantor klarat sig i zon 5.
  Läste nyss att de behöver frostfritt för att bli långlivade men det hoppas jag inte stämmer.Den är mycket vacker och åtråvärd.Tack för att du skrivit och fotat den!!Hälsningar från en namne( Berit)

  SvaraRadera

Till alla som skriver i min blogg. Tack för din kommentar, den värmer!

Om du inte har en egen blogg eller en g-mailadress, klicka i Anonym så kan du skriva en rad ändå.
Berit