Välkommen hit till min bloggtisdag 23 oktober 2012

Tristaste och träligaste fröet att rensa?


Ja tristaste och träligaste fröet att rensa måste nog Trifolium ochroleucon, blekklöver eller svavelklöver vara. Eftersom inte alla fröhus är matade utan kanske en femtedel eller till och med mindre, så måste man känna på varje fröhus med fingret om det är matat och det tar tid det. Nu känner man fort om det finns ett frö inne i fröhuset men fingret måste ju känna på varje fröhus ändå. Jag pillar ut alla frön men jag tror inte man behöver det.
Jag har försökt så denna växt hur många gånger som helst men inte fått upp något från de frösådderna så jag har trott den varit knepig att så. Ifjol så hade jag en egen planta att ta frön från, man måste ju prova fröså, och av vana trogen så kände jag med fingret på fröhusen och jag tror det var på andra eller tredje fröhuset som det blev bingo och polletten föll ner varför jag inte haft en lyckad frösådd av den, den var matad av ett frö och det kändes med en gång. Det är inte många fröhus som är matade med frön så förr har jag nog bara haft oturen och kanske att inte folk har vetat heller då det skickat in frö från denna växt att alla frön är inte matade med ett grobart frö.
Fröhusen


Så här ser fröet ut


Och så här ser skräphögen ut just nu och en massa återstår att känna på..

Vacker är den då den blommar i alla fall…


Ha det gott!!!

11 kommentarer:

 1. Aha! Kanske därför inte jag heller lyckats (:D
  Mycket pyssel m fröer.
  Ha en fin vecka!
  Blomkärringen

  SvaraRadera
 2. Själv har jag aldrig tagit frö på just denna men det var ju intressanta att få se hur fröna ska se ut:) Ha det got/Monne

  SvaraRadera
 3. Uhuuuu! Tur att det finns sådana som du som orkar med pillerjobb. Fantastiskt vacker klöver, men åh, nerverna krullar sig bara jag ser fatet med skräp som du fotat.

  SvaraRadera
 4. Vilket jobb! Belöningen blir väl när du får frösådder som spirar så småningom och då är det nog värt det i alla fall:-)
  Ha en fin tisdag!

  SvaraRadera
 5. Man borde inrätta ett frörensningspris där du är förstaprisvinnaren;)))!
  Idag skall jag se om porslinsanemonen fått mogna fröer - äntligen! Jag är dock pessimistisk. Det får inte regna vareviga dag för då ruttnar fröerna ju!
  Ha en underbar tid själv Berit!/Anja

  SvaraRadera
 6. Du är duktig som har tålamod med små fröer, själv tycker jag att lökar och knölar är lättare att handskas med. Eller gärna färdiga träd och buskar, men visst är det något alldeles särskilt med de växter man själv har dragit upp från frö.
  Ha det fint.

  SvaraRadera
 7. Vilket pilljobb! Skönt att inte alla växter har så otillgängliga frön.
  Ha det gott!
  Kram
  Christina

  SvaraRadera
 8. Det var inte många frön som var matade ,så jag förstår att man har tur om det blir någon planta.

  Det blev 1 som jag sådde i våras och den vårdar jag ömt. Jag har planterat den på en bra och skyddad plats så att jag inte rensar bort den. Spännande att få se om den blommar nästa år.


  Ha det gott

  SvaraRadera
 9. Pillra skulle jag kunna, men fröså, nä, där går min ork-gräns. Men skönt att du finns, orkar och är så generös med din tid och dina frön.
  Hej hopp!

  SvaraRadera
 10. Jag är imponerad av din ork att fortsätta. Jag hade nog gett upp med en sådan jobbig sort. Hur som helst bra inlägg, intressant och mycket informativt.

  Ha det gott, Kerstin

  SvaraRadera
 11. Säger som många andra. Tur att det finns sådana som du, som orkar hålla på med frörensning och sådder!
  Ha det gott!

  SvaraRadera

Till alla som skriver i min blogg. Tack för din kommentar, den värmer!

Om du inte har en egen blogg eller en g-mailadress, klicka i Anonym så kan du skriva en rad ändå.
Berit