Välkommen hit till min bloggmåndag 29 juli 2013

Belönad…


Efter tre års väntan så slog den ut fullt igår, min egna sådda Boykinia richardsonii. Den var värd att vänta på, för så underbara blommor fast jag gillar bladen på den också så det har inte gjort nått att den inte blommat. Jag har min i halvskugga och på en av mina mest fuktiga platser där den verkar trivas. Den blir ca 30-40 cm hög med blomman. Den kallas Björnbräcka i Alaska som är dens hemvist för att det är björnarnas favoritmat då de dyker upp från vintersömnen. Sett att den även kallas Grizzlybräcka.
Ifjol så gick jag och väntade och väntade på att denna skulle slå ut men frosten hann ta den innan. Men i år så har jag en till som jag placerat lite soligare (halvskugga) än min andra den heter Deinanthe caerulea 'Blue wonder’, Lundsköna. Den blir ca 40 cm hög och sprider sig med underjordiska utlöpare, vilket den gärna får göra. Den har just slagit ut sin första blomma så den kommer ni säkert få se mera på bild. Bladen på denna som står här har farit lite illa i sommar efter planteringen. Min Denianthe bifida, den vita Lundskönan kommer nog inte att blomma i sommar eftersom jag sådde den ifjol.Även rosen ’Morden Sunrise’ har börjat sin blomning . Det är en låg Kanadensisk ros, blir bara ca 50-60  cm hög och doftar.  
Ha det gott!!

15 kommentarer:

 1. Belöningen är stor för den som orkar vänta....!! Tålamod är väl dessutom trädgårdsnördens mellannamn....=)

  Kram Ninni

  SvaraRadera
 2. Du visar alltid så mycket fint som väcker habegär. Lundskönan står på min önskelista, en vacker dag dyker jag på den hoppas jag!

  SvaraRadera
 3. Min deinanthe blomstret for første gang i fjor. Jeg hadde følesen at jeg satt ved siden av knoppen og holdt den i hånden mens vi sammen ventet på at den skulle åpne seg : )

  SvaraRadera
 4. Vilken ljuvlig Bräcka!!! Den som väntar på något gott väntar aldrig för länge eller hur?
  Kram!

  SvaraRadera
 5. Åh vad söt den var den bräckan:) Min lundsköna måste jag flytta i höst eftersom den växer under en stooor strutbräken;( Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 6. Vilken vacker Morden Sunrise. Jag lyckades ta död på min lilla planta, och det beror knappast på vinterkylan.

  SvaraRadera
 7. Du har en hel del spännande växter i den trädgård! Och ett riktigt tålamod. Underbart!

  SvaraRadera
 8. Du har verkligen många fina växter
  som Lundskönan helt underbar
  ha det så bra
  maggan

  SvaraRadera
 9. Vilken fin och spännande blogg! Jag hittade just hit.
  Såg att du har ostronört, Mertensia Maritima. Den letar jag efter med ljus och lykta. Det är inte möjligen så att du har några sticklingar eller fröer att sälja??
  Nu måste jag läsa vidare om alla spännande växter som dessutom klarar sig så långt norr ut!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hör av dig lite senare i höst så kan jag skicka frön till dig av den. Men de är inte mogna än vad jag kan se.

   Radera
  2. Absolut, vad kul och spännande! Fröna lär vara lite tricksiga att fånga när de är lagom mogna har jag förstått.

   Jag såg den fantastiska växten på Skebo Herrgård för ett par år sedan och blev imponerad. Tyvärr har de inte kvar den i år...

   Radera
 10. Så intressant att läsa om dina växter, björnbräcka, vilket fantastiskt namn.
  Bara den inte lockar fram björnarna ur skogen om de får vittring på den ;)
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 11. De där första två rackarna tyckte jag mycket om. Alltså får jag leta frön till bräckan och pröva lyckan med Deinanthe igen. Den grodde inte för mig. Tack för tipsen!

  SvaraRadera
 12. Härligt att du få se resultat av ditt flit! Den blå lundskönan, så som så mycket annat i år, behagar inte blomma (Grr)hos mig. Vilken tur att få se din i alla fall!

  SvaraRadera
 13. Det var då riktiga rariteter du visar för jag har då inte sett såna förut. Bara den gula rosen är igenkännande för mig men jag är ju inte heller så uppdaterad på vilka alla växter som säljs här i nejden. Alldeles vackra är dom ju. Ha det gott.

  SvaraRadera

Till alla som skriver i min blogg. Tack för din kommentar, den värmer!

Om du inte har en egen blogg eller en g-mailadress, klicka i Anonym så kan du skriva en rad ändå.
Berit