Välkommen hit till min bloggtorsdag 26 september 2013

Bergenia ciliata, Strävbergenia


Vädret är under alla kritik, blåsigt, regn om vart annat och kallt. Men jag knogar på ute med rensning av rabatter och att skörda från trädgårdslandet. Idag fick rödbetorna komma in så ikväll har jag kokat randiga rödbetor och lagt in dem. Imorgon ska jag ta tag i de röda rödbetorna för att göra både rödbetssoppa och inlagda. Man blir rik i kylskåp då man skördar från växthuset och trädgårdslandet.

Vill göra lite reklam för Bergenia, en helt klart underskattad växt. Ja jag vet att många inte gillar den vanliga Hjärtbergenina för de hemska planteringarna som finns/funnits i många trädgårdar. Men det är en underbar bladväxt som får en fin höstfärg också.

En annan som är fin är Bergenia ciliata, Strävbergenia som jag köpt i sommar, just för bladens skull som inte är lika stora som hos Hjärtbergenina . Bladen är ludna och den har röda stjälkar men den är inte vintergrön. Den blommar i maj-juni med ljusrosa blommor och blir ca 30 cm hög. Den förkommer naturligt i Himalaya.


Ha det gott!!!

5 kommentarer:

 1. Här har du en som gillar Bergenia:) Tycker att det är en fantastisk växt:) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 2. Här är en som varit väldigt avogt inställd till Bergenia men är Bergenia- fantast idag!

  SvaraRadera
 3. Vilken nyhet för mig.
  Det är ju egentligen en riktig toppenväxt. otroligt tålig behöver ingen omsorg.
  Tusen Tack för de extra småpaketen jag blir så glad.

  Här är det riktigt höstrusk idag blåser och isiga vindar. Plus 5 grader. Jag får ta på mig långkalsongerna när jag går ut.
  Vi är hemma i villan. Här behöver jag inte jobba i trädgården :o)
  I morgon Fredag så skall vi åka och se på en show med Peter Jöback. i Örnsköldsvik det blir toppen.

  Ha det gott

  SvaraRadera
 4. Min mormor brukade alltid säga att för mycket skämmer allt . Så var det säkert tidigare med Bergenia men i lagom mängder är den alldeles ypperlig . I år köpte jag Bergenia cordifolia 'Herbstblüte' som ska kunna blomma om på hösten . Vi får väl se om den gör det också här uppe i norr eller om det gäller enbart Tyskland .
  Hälsn Greta i österbotten

  SvaraRadera

Till alla som skriver i min blogg. Tack för din kommentar, den värmer!

Om du inte har en egen blogg eller en g-mailadress, klicka i Anonym så kan du skriva en rad ändå.
Berit