Välkommen hit till min bloggmåndag 23 september 2013

Fynd i rabatten


Jag håller ju på att rensa upp lite rabatter inför hösten och idag så rensade jag upp den som jag kallar syrenrabatten och blev lite snopen att jag missat att denna blommar. 

Så det var dagens glada överraskning att den blommade så fort efter sådd. Den sådde jag ifjol från frön av Konnäsörs ( Göteborgs botaniska fröklubb).Den heter Ainsliaea acerifolia var. subapoda, Lönn-ainsliaea .Jag såg den då jag var på Botaniska för två år sen och blev väldigt förtjust den då, jag har ju en förkärlek till fina blad.
Så här skriver de om den:  Sätter elegant sina lönnlika, mörkgröna blad i prydliga kransar någon decimeter ovan jord. Under sensommaren kommer de lustiga vita blommorna som påminner om slitna badmintonbollar på 3-4 dm stjälkar. En speciell växt med ett orientaliskt uttryck.
Så nu är det bara att vänta till den vuxit till sig och blivit större.


Nu är det väl ingen tvekan längre att Pulsatilla integrifolia, miyakesippa. (kallades förr för Miyakes integrifolia), ska till att blomma nu!!Jag hoppas den ändå orkar blomma till våren.

Men inget fynd var vädret idag, det är ju höstdagjämning idag och nog gick det från sensommar till klar höst över natten.

KÄNNS SOM NÅGON VARIT OCH TJUVAT MIN FINA HÖST!!!!

Idag åkte täckbyxorna på, men jag är en frusen en.


Ha det gott!!

8 kommentarer:

 1. Så fin din Lønn-ainsliaea er. Jeg har aldri sett den planten før. Det er spennende å oppdage nye hageplanter:)
  Det ser helt klart ut som at Pulsatillaen din vil blomstre igjen før våren. Det er noen slike ivrige vårplanter hos meg også.
  Ha en flott ny høstuke:)

  SvaraRadera
 2. Kul att se den i blom. Köpte också frön - vem kan motstå såna beskrivningar. Men min har inte blommat ännu. Har du den i vanlig jord? Jag har nog tryckt ner mina i en torvbädd... Lite glad var jag allt för höstrusket igår - halva huset fick en mycket välbehövlig städning :-)

  Ha det gott! /Carina

  SvaraRadera
 3. Vädret har blivit betydligt svalare,och idag blåser det som attan.Men vi har ju haft en underbar sommar.
  Kram.

  SvaraRadera
 4. Här i Ösmo fick vi äntligen lite regn förra vecka, ca 30 mm. Det var välkommet för det är så torrt.

  Jag har också kantskurit rabatterna och rensat bort ogräs men låter allt övrigt vara kvar till våren. Irisarna brukar jag klippa ned till hälften - vilket i och för sig inte gör det lättare till våren men det ser lite prydligare ut på något sätt.

  SvaraRadera
 5. To lekre planter : ) Helt enig i det : )

  SvaraRadera
 6. Vi har också fått lite höstkänning, men några termobrallor kommer inte på här i första taget TROTS att jag är väldans känslig för kyla. Men det gäller bara inomhus, där vill jag ha +22,5-23 grader för att trivas. Ute kan jag sitta stilla och pyssla med mina växter och tycka det är jätteskönt, tills jag upptäcker att det bara är 13-14 grader. Då som först börjar jag frysa.....

  SvaraRadera
 7. Höstdagjämning? Det hade jag missat totalt, märktes inte alls att det är höst när jag nyss strosade runt i t-shirt blad blommor och blad där ute i min trädgård. Känner mig priviligerad som fått ytterligare en härlig kväll att njuta.

  SvaraRadera
 8. Jag har oxå missat höstdagjämningen... Lika bra det!
  Du har såna fantastiska växter i din trädgård och jag blir så imponerad av dem!
  Jag läser och lär......

  Kramar

  SvaraRadera

Till alla som skriver i min blogg. Tack för din kommentar, den värmer!

Om du inte har en egen blogg eller en g-mailadress, klicka i Anonym så kan du skriva en rad ändå.
Berit