Välkommen hit till min bloggmåndag 9 september 2013

Ett mycket bra år för att plocka frön..


Vädret häruppe är gudomligt nu och helgen har tillbringats i skogen för att både plocka lingon och svamp. Lingon hittades men ingen svamp, mest troligen är det för torrt för svamp eller så har de inte kommit än. Jag är ingen svampkännare så jag får ha med mig folk som kan då jag gör det. Detta var andra svampturen i år som det inte hittades svamp på. Tur att jag är bjuden upp till Burtäsk också på en svampexkursion med en som är jätteduktig på svampar, då ska vi försöka plocka kantareller, nått som jag gjort förr.

I år är det ett bra fröår och mycket kommer att både hinna mogna och inget har ruttnat som det gjorde i fjol. Jag har alltid melittapåsar och penna i fickan då jag är ute i trädgården ifall nått frön är moget och ska plockas. Vis av gammal skada då man inte minns vad man plockat för frö så skriver jag idag upp direkt på melittapåsen vad jag plockat. Det enda generella råd man kan ge om när fröer är mogna är när en frökapsel ändrar färg till brun eller svart och sprickor och hål börjar synas. En del växter som är nya för mig plockar jag ett frö för att kolla både vad som är frön och hur de ser ut och om de är mogna.

På kvällarna sitter jag och rensar frön. En del frön behöver tvättats för att få bort fruktköttet också t.ex. Kobrakalla, Fotblad, Feberrot det gör jag genom att tvätta fröna i ljummet vatten i en sil. Allt fruktkött ska bort. Efter jag tvättat dem sätter jag upp dem på ett papper så de får torka.Hos mig har Anemone obtusiloba den blåa formen börjat om att blomma


Nu Gentiana asclepiadea ’rosea’, rosa Knippgentiana  äntligen slagit ut.Phlox paniculata'Jeffs Blue' höstflox, en av de jag köpt i år.Och denna går jag i väntans tider för Kirengeshoma palmata, vaxklocka i hopp om att den hinner blomma i år hos mig. Vilket den aldrig har gjort. Men hoppet lever i år att jag ska kunna få se den blomma.
Ha det gott!!!

11 kommentarer:

 1. Visst är det härligt år för fröer! Jag plockar också fröer för full!
  Ha en fin dag!

  SvaraRadera
 2. Så bra att ta vara på fröerna, underbart!

  Ha en härlig måndag <3 Jennie

  SvaraRadera
 3. Många påsar har jag samlat på mig under åren men nu får det vara "färdigt" med den delen för mig. Har bestämt mig för att köpa färdiga plantor..hihihi...Sen får vi se HUR länge det håller ;-) Här växer Trattkantareller så mycket att man nu börjar gå förbi. Hoppas du kommer hitta lite svamp till vintern.

  Kram / Therése

  SvaraRadera
 4. Nu blev jag inspirerad att gå ut och plocka frön även jag.
  Så fint det blommar ännu, hoppas din vaxklocka hinner blomma före frosten.
  Hos några vänner i Boden började vaxklockan palmata att blomma redan i mitten av augusti, men de sa att det var två veckor tidigare än vanligt. Deras vaxklocka är gudomlig.
  Ha det gott.

  SvaraRadera
 5. Jeg plukker også frø, om enn ikke så mange som jeg har gjort tidligere år, så blir det litt uansett :) Mye flott som blomstrer hos deg!

  SvaraRadera
 6. Det ser lovande ut för Vaxklockan tycker jag, den blommar nog snart!

  Frötider är härliga tider! Jag plockar inte lika mycket som du, men litegrann blir det i alla fall:-)

  Kram!

  SvaraRadera
 7. Ja,Berit! Vilket fröår vi har. Så bra råd du ger ang. fröer med fruktkött. Vaxklockan har snart blommat över hos mig och du får kanske gardera dig med fiberduk på nätterna framöver?/Anja

  SvaraRadera
 8. jag plockar åxå frön men mest 1åriga till nästa års blomlådor mm
  ska försöka ta frön på tomaterna
  och svamp plockar jag inte gillar inte smaken på kantareller
  ha det så bra
  maggan

  SvaraRadera
 9. Har också samlat lite en eftermiddag efter uppropet på STA:s forum. Försommarens och vårens fröer är tyvärr borta hann inte med. Den rosa G asclepiadae vill jag så igen. Min försvann... ..tyvärr!

  Ha det gott! /Carina

  SvaraRadera
 10. Tjoho!
  Vad gör du på torsdag den 12/9 - alltså denna vecka?
  Jag kommer till Piteå och ska på lite studiebesök - kan man få audiens hos frk Berit?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Japp det kan man få:)Jättekul om du kommer hit!!!!

   Radera

Till alla som skriver i min blogg. Tack för din kommentar, den värmer!

Om du inte har en egen blogg eller en g-mailadress, klicka i Anonym så kan du skriva en rad ändå.
Berit