Välkommen hit till min bloggtorsdag 1 september 2011

Anemone tomentosa ' Serenade'


Idag har vi (jag och en kompis) varit och hälsat på en trädgårdsvän Lili-Ann Lindgren som har hemsidan Alpinegarden.se hon är en känd primula kännare här uppe. Vi har surrat och talat om växter, alpiner och stenpartiväxter. Mycket kul!! En del kort blev tagna men jag orkar inte redigera de ikväll. Sen kom jag hem med både växter och fröpåsar också, som det kan bli. Jag nös och nös där men sjuk jag näää inte det.

Ikväll blir det ett snabbt inlägg, känner mig inte fräsch och soffan är gode skön nu. Jag har åkt på förkylningen som så många andra, fast jag har försökt övertala mig själv om att nästäppa, nysningar, bränningar i halsen och frossbrytningar berodde på min allergi eller att jag är gode slut efter snickeriarbetet. Men det är bara att bita i det sura äpplet..jag är sjuk.

 
En liten chanstagning måste man ofta göra på växter, jag gör det ofta för dels är det lite kul att test sådant som i normala fall inte ska gå här uppe sen för att många inte vågar göra det så man vet inte om den funkar här uppe eller inte. Just perenner funkar de flest här uppe men förr fick vi alltid veta att den och den inte är härdig hos er och ingen vågade prova. Idag vet man bättre just om perenner och zon angivelserna är borttagna utan man pratar med om läge och förutsättningar. Som ett alternativ till det invecklade systemet med åtta odlingszoner, från 1 i Skåne och på västkusten till 8 längst i norr, har allt fler börjat använda en enklare indelning för perenner med fyra zoner: A, B, C och D.

A betyder att en perenn är helt härdig i hela landet. B betyder att växten kan odlas i hela landet i skyddat läge. C betyder att den kan odlas i stora delar av landet i skyddat och väldränerat läge, D betyder att växten bara kan odlas i landets mest gynnsamma delar.En sådan liten chanstagning är denna men vem kan motstå den?? Inte jag i alla fall. Jag köpte några på min resa ner till Götet men detta är den enda som blommar just nu, några andra står i knopp.

Anemone tomentosa ' Serenade' Silvrig höstanemon. Blir ca 80 hög . Blommar i augusti - september. Vill ha sol - halvskugga. Så var det här med härdigheten, den är bara härdig till zon 4 och jag bor i zon 5 men jag hoppas ändå att den överlever hos migen igelkott på besök.

Ha det gott!!!

5 kommentarer:

 1. Så fin anemon hoppas det klarar sig!
  Så roligt med finbesök i trädgården :-)
  KRAM från mig!

  SvaraRadera
 2. Har inte haft tur med de höstanemoner jag haft tidigare, men nu köpte jag i Tyskland några plantor som är rätt så små och hoppas att de ska ha hunnit att etablera sig så pass att de överlever vintern:) Mysigt med en liten igelkott:) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 3. Mina anemoner jag köpte ifjor kom sent i blomst, nästan så dom inte hann innan snön. Det är oftast problemet här med 'pysslingar'. Men iår har dom redan börjat, ja ivarje fall två av fyra, så det kan hända det går bättre efter den första vintern.
  God bättring :)

  SvaraRadera
 4. Förstår att ni haft trevligt, alltid roligt att prata trädgård och träffa trädgårdsvänner! Ser fram emot bilder när du orkar, inte roligt att bli förkyld. Söt höstannemon, håller tummarna för att den klarar sig fin-fint hos dej.

  Ha det gott!

  SvaraRadera
 5. Ja jag också håller tummar och tår att någon iallafall klarar sig..

  SvaraRadera

Till alla som skriver i min blogg. Tack för din kommentar, den värmer!

Om du inte har en egen blogg eller en g-mailadress, klicka i Anonym så kan du skriva en rad ändå.
Berit