Välkommen hit till min bloggonsdag 31 augusti 2011

Snickar-Berta har varit i gång


Jag skrev ju redan i går att jag höll på att bygga en portal eftersom jag inte gillade det svajande tornet i Öjebyn, d.v.s. de böjda armeringsnäten som jag gjorde som portal. Enkelt, visst men varken snyggt eller stabilt. Jag har gått och grunnat ett tag på hur jag skulle göra om jag bara skulle göra 2 fristående skärmar på vardera sida om rabatterna men kom fram till att jag nog ville ha en portal.

Helt nöjd är jag inte skulle ha velat ha det mer vinklat i taket men, men det där att räkna ut i vilka vinklar man ska såga är inte min starka sida.

så här såg det ut före, det svajande tornet i Öjebyn:)


En liten beskrivning hur jag gjorde:
 Eftersom jag redan hade nätet så var det bara att köpa stolparna, som jag valt att ha i dimension 4,5X 4,5 cm och inte i tryckimpregnerat virke, eftersom jag vill att brädorna ska bli gråa. Heter säkert nått annat på fackspråk men sådana har jag i alla fall köpt. Jag började med att såga 4 lika långa bräder i mitt fall 2 meter och 4 lika långa sidbräder de som ska vara mellan stolparna, tror jag hade dem 55 cm Så var det bara att skruva ihop dessa. Jag har gjort fötter på min portal, alltså nedersta tvärslån är ca 20 cm upp.

här är de färdiga sidorna med armeringsnät.

Så långt var allt okej, men så kom vi till det stora bekymret att klippa armeringsnät, säkert är det inte stora problem för andra men för mig med min nackskada blev det problematiskt och lite för tungt så det blev måånga vilopausar innan det var klart.

man förstår varför karlarna använder vinkelslipen istället för bultsax.Det är jobbigt att klippa med en tycker jag...och vinkelslip vågar jag inte köra:)

Sen la jag armeringsnätet på skärmarna och najade fast dem, finns en speciell spik som är u-formad. Sen var det taket tur att få armeringsnät, här fick jag skarva en hel del och eftersom taket ska sitta i ramen så var det bara 2 bräder, för att allt skulle bli rätt och att måtten skulle stämma la jag allt på en rad då jag najade fast armeringsnätet.

 Innan jag skruvade fast taket i skärmarna så borrade jag fast jordskona på stolparna, sen skruvade jag fast taket i skärmarna. Efter det skulle jag göra vinklarna eller vad det nu heter på portalen så det skulle bli mer stabilt.
 Man sågar dessa i 45 graders vinkel så det är inte svårt, däremot upplevde jag att vinkelbrädorna blev för små och jag hade slut virke, så det vara bara och fara och köpa en till bräda för jag var inte nöjd.

så här såg det ut med en vinkelbräda som blev alldeles för kort mot den storlek som är på portalen...

 Så nu har min portal 2 vinkelbräder det blev i alla fall bättre. Det stora problemet, att både ta ut portalen från garaget (min snickarverkstad på sommaren) och att resa upp den på plats löstes av ett samtal till min svärson som kom och bar ut och satt upp den på plats. Så nu står den där och bara väntar på att jag ska plantera nått som får slingra sig i den.

På ena sidan har jag redan planterat en vildkaprifol som jag fick på min resa till Göteborg, ska bli intressant och se om den fixar läget här uppe. På andra sidan tror jag att det blir rankspenat eller??? Under portalen har jag funderat på att ha bark .


Ha det gott!!

15 kommentarer:

 1. Så himla fint det blev! Du är ju hur duktig som helst, skulle aldrig fixa ett sånt projekt själv!
  Kraaaaaaam!
  Liza

  SvaraRadera
 2. Bra jobbat! Visst är det roligt att bygga i trä? Din portal blev väldigt fin och 1000 ggr bättre än den böjda armeringsmattan som du hade från början. Växterna behöver ju något rejält att slingra sig på dessutom.

  Kram Anna Vattenkanna

  SvaraRadera
 3. ja jag gillar att bygga i trä, har ju byggt mitt egna växthus också, sen blir det en hel del småpyssel också.

  SvaraRadera
 4. Det blev ju jättefint! Lata jag önskade mig en portal i metall från Claes Olson till min födelsedag och det fick jag! Den har inte blivit uppsatt ännu.
  Ha det gott!
  Kram
  Christina

  SvaraRadera
 5. Märla... ja, det är kul att snickra och när det blir så fint dessutom, pytt, vad ska man med manfolk till ;) Men ska du stöpa fast din portal eller klarar den stå upprest likaväl? Imponerande hantverk :-)

  SvaraRadera
 6. Ojoj...vad du är duktig och snyggt blev det. Och ännu snyggare när växterna börjar klättra upp på den.
  Kram!

  SvaraRadera
 7. Supersnyggt! Vad duktig du är. Nu fick du ju med armeringsnätet igen fast i stadigare trä. Suuuper!//Helen

  SvaraRadera
 8. Så himla fin! Jag måste erkänna att den blev 100% snyggare än den "svajande portalen";) Ser mycket mer arbetad och stabil ut:)) DUKTIGT av dig. Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 9. Både jag och solrosen på bilden böjer oss för den mycket duktiga Berith!!! Verkligen fint, för det finns knappt några fina färdiga i trä och jag älskar oxå den patinerade looken, men den kommer oxå på impregnerat virke....Kram Berith från M-L

  SvaraRadera
 10. Helt otroligt fint Berit! Vad du kan! Skitsnyggt på lite brutalt gatuspråk. Har du provat att svetsa? Jag är lite sugen på att pröva...;)))!..-men, jag tror att den förblir en dröm.../Anja

  SvaraRadera
 11. Tack alla!!! jag måste väl erkänna att jag gått flera snickarkurser och jag har snickrat möbler också:)Men en dag för läänge sen skulle jag göra en kaninbur och kunde inte hantera en skruvdragare, då bestämde jag mig för att nu ska det läras ( som så mycket annat jag gjort här i livet) så jag anmälde mig på en snickarkurs för tjejer och det ångrar jag inte.Man kan mera än man tror faktiskt och snickra är inte svårt!!!

  SvaraRadera
 12. Den blev ju grymt fin! Jag gillar den kantiga formen - och klokt att inte ta tryckat virke -:D kram/mags

  SvaraRadera
 13. Så fint det blev, var hittade du "receptet"?

  SvaraRadera
 14. Så fint det blev, kan du dela med dig av allt material, mått mm?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om du ser först i inlägget så står det ungefär mått...4 lika långa bräder i mitt fall 2 meter och 4 lika långa sidbräder de som ska vara mellan stolparna, tror jag hade dem 55 cm Så var det bara att skruva ihop dessa. Jag har gjort fötter på min portal, alltså nedersta tvärslån är ca 20 cm upp. sen bestämmer u själv hur bred du vill ha den.Lycka till!!!

   Radera

Till alla som skriver i min blogg. Tack för din kommentar, den värmer!

Om du inte har en egen blogg eller en g-mailadress, klicka i Anonym så kan du skriva en rad ändå.
Berit