Välkommen hit till min blogglördag 27 augusti 2011

Gräs-ligt, gräs-ligt!!


Vackra gräs finns det mängder av, både annueller och perenna, att använda gräs i planteringarna och i krukor gillar jag. Några av gräsen kan vandra i rabatterna och behöver sättas i hink eller planteras så att det inte kan ta sig någonstans eller invadera andra växter t.ex. randgräs. Här är några av alla gräs jag har..det har blivit en hel del genom åren:)

Carex morrowi 'Ice Dance'. Skickar utlöpare, marktäckare, Fast hos mig far det inte väg än så mycket. Jag har detta i en rabatt. Vill inte stå för torrt.

Glyceria maxima 'variegata' Strimmigt jättegröe ett gräs som vandrar och far med utlöpare därför har jag planterat det i stenmjölet där det kan vara lätt att rycka bort utlöpare. Vill stå i sol-halvskugga och gärna fuktigt.


Carex grayi Spikklubbestarr. Vill stå i sol-halvskugga. Får inte stå för torrt. C. grayi passar bra i ett woodland och får fantastiska fröställningar som liknar små spikklubbor.


Milium effusum 'Aureum' gulbladig hässlebrodd Halvskugga. Klarar av ett soligt läge, men blir vackrast i ett lite halvskuggigt, fuktighetshållande läge. Den gulaktiga färgen lyser upp fint. Blir ca 40 cm högtCalamagrostis acutiflora ’Karl Foerster’ Vill stå i sol- halvskugga . Blir högt kanske det högsta jag har. Ett av de vanligaste gräsen för trädgårdar. Upptäckt av, och döpt efter, den tyske grässpecialisten Karl Foerster.


Arrhenatherum elatius ssp. bulbosum 'Variegatum' Vitbrokig pärl eller knylhavre Det kanske mest vitstrimmiga gräset jag har , blir ca 40-60 cm högt. Vill stå i sol –hjalvskugga. Det här gräset har små pärlformade lökar som rötter och det är väl efter det som det fått sitt svenska namn.
Molinia careulea arundinacea ’Transparent’ Jättetåtel . Kanske det vackrast gräset jag har med de skira vipporna Vill stå i sol- halvskugga och blir högt med vipporna ungefär 2 meter.Carex comans ’Frosted Curles’ Bronsstarr ’Frosted Curles’ Sol- halvskugga. Höjd 40 cm. Det här gräset trodde jag varje vår att det var dött men en vår så lät jag det vara kvar och det lever nu sen nått år tillbaka. Gillar verkligen färgen på det.Ha det gott!!

4 kommentarer:

  1. Fina prydnadsgräs du har. Jättetåteln gillar jag skarpt fast alla prydnadsgräs är trevliga på sitt sätt...

    Kram Anna Vattenkanna

    SvaraRadera
  2. Hässlebrodden blev inte alls så fin hos mig som hos dig, ingen tuva utan bara något strå här och där... Annars gillar jag alla dina gräs, men särskilt Carex Ìce dance´är så snygg!

    SvaraRadera
  3. Vilka fina gräs! Jag är också förtjust i gräs, men har än så länge bara ett litet randgräs. I min förra trädgård hade jag ett helt stenparti med olika sorters gräs... så det är på min to-do-list även på kolonilotten.

    SvaraRadera
  4. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera

Till alla som skriver i min blogg. Tack för din kommentar, den värmer!

Om du inte har en egen blogg eller en g-mailadress, klicka i Anonym så kan du skriva en rad ändå.
Berit