Välkommen hit till min bloggonsdag 17 augusti 2011

Projektet PROJEKTET är klart


Efter mycket möda och stort besvär så är äntligen mitt stora projekt klart, nja kanske inte riktigt men nästan, det fatts en hel del plantor än och framför allt lite omstuvningar men i det stora hela så är det klart. Det som jag vet ska dit i gruset är en flikbladig brakved men den ska flyttas senare i höst, den står redan i en rabatt men syns inte, den blir finare som solitär i gruset. Sen har jag tänkt försöka få tag i någon större sten också.

Så här såg det ut då jag planerade detta projekt i våras

Så här blev det
min fina gamla caféstolar, som jag fått av en kompis för många år sen.Det jag nyplanterat i skogsrabatten som blev lite bredare tack vara min mossdamm. Den har jag just för tillfället fått lägga kompostgaller över, för en tidig morgon hade jag nog säker 50 stycken trastar i den och runt den. Jag vill att mossan ska få en chans att etablera dig först innan jag tar bort gallret.


Pieris japonica 'Little Hearth', japansk buskrosling , den köpte jag på Lindhults i sommar och Magnus sa att den är dead on delivery,Så helt klart är detta en jättechansning,  men man vet ju inte förrän man provat!!

Spiraea taibai 3400  är denna spirea märkt som , även den inköpt på Lindhults,men jag kunde inte motstå en krypande spirea. Den blev jag ju tvungen att ha:)


Salix x boydii. Styvervide

Chamaecyparis pisifera Sq. Lombars ,Kruscypress är en till hel chansning, men går det så går det:)

Calluna vulgaris , en gulbadig ljung som jag just nu tappat namnet på, återkommer med det.Salix nakamurana var. yezoalpina, nakamuravide som är en krypande vide.

Detta har jag just nu planterat i gruset, många av dem är pyttar än, men tanken är väl att de ska bli större och ge ett lummigt intryck.


Hystrix patula,Flaskborstgräs en av mina egna frösådder så den är inte stor än . Den ska bli 1 meter hög.


Carex pendula, hängstarr


En liten alm som jag fått av Monica Hermansson den var otroligt fin hos henne!!Hoppas den blir samma hos mig då den blir stor.


Sambucus racemosa 'Sutherland Gold', flikbladig druvfläder.Den här har jag fått av en kompis.


Berberis ottawensis ´Superba´, Holländsk blodberberis
sen så hade jag ett fint Viburnum opulus ssp. trilobum 'Alfredo',  amerikanskt skogsolvon tills jag for på min resa ner till Göteborg då vi här uppe hade över 30 grader varmt och den fick för lite vatten, Men den har börjat spricka igen så den kommer tillbaka, men just nu ser den inte rolig ut.Rabatterna håller jag på att plantera upp och än har jag tomrum där. Men mycket ska stuvas om från andra rabatter och jag har en del egna frösådder som ska ner också där. En rabatt ska få bli min vårrabatt eftersom snön tinar bort först där på våren, det är den som är under sovrumsfönstret.


 Ha det gott!!

18 kommentarer:

 1. Wow vad det blev fint och framför allt annorlunda mot innan:) Vad härligt många nya rabatter och växter du fått. Kan bara föreställa mig hur det kommer att se ut om några år. Kul att testa olika växter som er tveksamt härdiga hos dig, men tar det sig så tar det sig som Göran och jag brukar säga:)) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 2. Åh så fint det blev och kul med så många nya rabatter och spännande växter! Så lummigt och annorlunda det kommer att bli när allt fått tid att växa till sig! Duktig du är som fått till allt så bra!
  Ha en fin dag!
  Margot

  SvaraRadera
 3. Hej!
  Åhh...så vackert det blev! Bra jobbat och nu får ni känna er nöjda och låta plantorna växa till sig.
  Jag har ett betydligt mindre projekt på G men kanske vi hinner få allt klart ändå innan hösten :)
  Kram /bea

  SvaraRadera
 4. Men så bra det blev, roligt att få följa ditt Projekt nu i sommar. Många fina och spektakulära växter du har planterat... jag ser redan framför mig hur det kommer att te sig om några år.

  Bra jobbat!
  Kram Anna Vattenkanna

  SvaraRadera
 5. Oj vilket jobb nu är det bara att vänta o se!
  Blir roligt att få se sen oxå då det börjar växa ihop.
  KRAM från mig!

  SvaraRadera
 6. Vilket jobb du gjort, men Oj, så snyggt det blev. Nu kan du sitta i dina cafe´ stolar och bara njuta av allt arbete du gjort.
  Kram!

  SvaraRadera
 7. Det blev ju jättebra! kul att du visar alla dina småplantor för oss, alltid kul att se och få nya tips. jag håller också på att göra om en del av min trädgård så jag behöver alla tips som jag kan få.
  blev lite nyfiken på din mossdamm..? har du mossa på kanterna bara eller i hela?
  mvh mia

  SvaraRadera
 8. Vilken härlig förvandling och jag kan riktigt se hur lummigt och fint det blir.
  Inga har ju en sådan framförhållning som trädgårdsälskare, "om ett par år" det är ju ett stående uttryck. :o)

  Ha det gott
  Gunilla

  SvaraRadera
 9. Ojjjj vad du varit duktig Berit!!! Och nöjd ska du vara över resultatet!!!

  SvaraRadera
 10. Hahha ... glömde skriva att det kommentaren kom från mej...... Anna i Gamla
  Sköt om dej

  SvaraRadera
 11. jättefint...arbetsmyra där.../maud

  SvaraRadera
 12. Kanon snyggt!! Och tänk när allt växt till sig. Är lite sugen på singel också . Vi ska göra om lite ev. nästa år. Men jag vet inte än om det blir trall, singel eller stenplattor.

  Kram

  SvaraRadera
 13. Det blev så himla bra! Och bättre lär det bli! Jag ser fram emot att se fler bilder på din anläggning, och skogstjärnen... :-D

  SvaraRadera
 14. Oj, vad du har legat i! Det blir ju jättesnyggt! Hoppas att allt klarar vintern!
  Ha det gott!
  Kram
  Christina

  SvaraRadera
 15. Det blev ju riktigt snyggt, jag hoppas att jag får möjlighet att se din fina trädgård igen.
  Många nya och spännande växter, hoppas att de övervintrar.
  Mossdammen är så snygg!

  SvaraRadera
 16. Så otroligt snyggt det blivit. Jag förstår att det känns riktigt bra nu. Det är bara att hoppas att så mcyket som möjligt överlever.

  Ha det gott, Kerstin

  SvaraRadera
 17. Vad bra det blev! Vilket jobb du har gjort och jag förstår om du är nöjd! Din tjärn kommer antagligen att älskas av fåglarna. Vi har bara en liten pyttebäck hos oss och den drar till sig fåglar (och grodor)!

  SvaraRadera
 18. Hejsan Berit! Så fint det blev. Och vilka trevliga växter du har planterat.
  Tänk bara på att skydda 'Little Heart' från vårsolen. När de röda topparna börjar visa sig och det blir kanske frost på natten är det inte en rolig syn för gudarna eller dig själv - fast, jag anar att detta visste du redan.
  Lycka till med alla dina nya fina växter (får man säga så?)
  /Anja

  SvaraRadera

Till alla som skriver i min blogg. Tack för din kommentar, den värmer!

Om du inte har en egen blogg eller en g-mailadress, klicka i Anonym så kan du skriva en rad ändå.
Berit