Välkommen hit till min bloggtorsdag 8 mars 2012

I dag är det internationella kvinnodagen

Den 8 mars är det datum då världen firar den internationella kvinnodagen, men så har det inte alltid varit. Vägen till att fastslå det datumet har varit lång och pågått i närmre 100 år. Följande årtal är milstolpar som banat vägen till internationella kvinnodagen.

1909 - I USA hade kvinnor börjat kämpa för sin rösträtt samt bättre arbetsförhållanden. I New York blev det bestämt att sista söndagen i februari skulle vara en nationell kampdag för kvinnlig rösträtt.
1910 - I Köpenhamn under den socialistiska kvinnokonferensen föreslår Clara Zetkin en särskild kvinnodag. Men inget specifikt datum bestäms.
1911 - Den 19 mars firas den internationella kvinnodagen för första gången i Tyskland, Österrike, Schweiz och Danmark.
1912 - Internationella kvinnodagen firas för första gången i Sverige.
1917 - Efter ryska revolutionen splittras arbetsrörelsen i många länder. Firandet av kvinnodagen blir alltmer sammankopplat med kommunismen. Även i Sverige är det framförallt kommunistiska kvinnor som firar kvinnodagen.
1921 - Under kommunisternas andra internationella kvinnokonferens beslutas det att kvinnodagen ska firas den 8 mars. Detta datum är till minne av de kvinnor som demonstrerade för bättre levnadsvillkor i S:t Petersburg 1917 och därmed startade februari revolutionen.
1930 - De svenska socialdemokratiska kvinnorna firar kvinnodagen igen genom sina interna möten.
1945 - Tusentals kvinnor från 20 nationer samlas i London för att fira kvinnodagen. Deras budskap var att gemensamt kämpa för fred.
1946 - Kvinnodagen börjar firas i tredje världen.
1960 - Deltagare ifrån 73 länder firar 50-års jubileum i Köpenhamn.
1969 - Berkeley universitet i USA pådriver att internationella kvinnodagen ska bedrivas på en bredare front än vad det har gjorts innan. Kvinnodagen blir även en kamp för fred, rätt till fri abort, dagis för sina barn och internationell solidaritet.
1972 - Kvinnodagen får ett svenskt genombrott då Grupp 8 och SKV, Svenska Kvinnors Vänsterförbund anordnar en demonstration i Stockholm.
1978 - FN gör Internationella kvinnodagen till en av sina högtidsdagar.
1980 och framåt - Firandet ökar och fler etablerade organisationer arrangerar utbildningar och kulturella evenemang. 

Så denna bukett blommor tillägnar jag varje kvinna och man som kämpar för att jag och alla andra i världen får rösta, jobba och tala offentligt.
Ha det gott!!

7 kommentarer:

 1. I lantdagsvalet våren 1907 fick kvinnorna i Finland som de första kvinnorna i världen utöva fullständiga politiska rättigheter, både rösträtten och rätten att kandidera. I den första enkammarlantdagen invaldes 19 kvinnliga ledamöter. Enkammarlantdagen samlades första gången den 23 maj 1907.

  /Anja

  SvaraRadera
 2. ps
  Alltså:

  GRATTIS TILL DENNA INTERNATIONELLA KVINNODAGEN BERIT!

  ds

  SvaraRadera
 3. Underbart vacker bukett! En för oss kanske naturlig rätt att få rösta, äga egendom, jobba etc. etc. men tänk vad kvinnor före oss fått kämpa. Tack till alla dem! Grattis till oss i dag:) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 4. Bra!! Viktigt att uppmärksamma denna dag som sorgligt nog verkligen fortfarande behövs, trots alla fantastiska kvinnor som kämpat sig till de framsteg du tar upp ovan! Vacker bukett :-)

  Ha det gott!
  Annika

  SvaraRadera
 5. Ja, inte har vi kvinnor fått något gratis utan verkligen fått kämpa och många kämpar fortfarande
  ha det så bra
  maggan

  SvaraRadera
 6. Tack Berit för att du uppmärksammar kvinnodagen. Det är sorgligt att höra att många tycker det är en onödig dag och många säger sig inte veta varför den fortfarande ska finnas. Kvinnor före oss har slagits för att vi ska få göra vår röst hörd och ex rösta. Det bör vi visa respekt för. Världen är dessutom full av kvinnor som ex inte får köra bil, cykla , bära vita skor och som behandlas som paria för att de våldtagits. Kvinnodagen är en viktig dag.

  SvaraRadera

Till alla som skriver i min blogg. Tack för din kommentar, den värmer!

Om du inte har en egen blogg eller en g-mailadress, klicka i Anonym så kan du skriva en rad ändå.
Berit