Välkommen hit till min bloggmåndag 26 mars 2012

Kattskrällen som gräver i rabatterna!!!!!!!!!!!!!!

Först dagens glädjeämne….snart,snart blommar jag:)


Sen dagens sorgliga ämne…katter som gräver i rabatter!!!Grannens katt gräver i mina rabatter, och jag vet snart inte vad jag ska göra för att få den att sluta eller inte göra det. Det är inte kul då man ser att den grävt upp vårlökar eller grävt runt dem . Jag har aldrig haft detta problem förut, och vi har en del katter i området, men då grannen tog över dotterns katt ifjol sommar har jag fått detta problem. Då jag sår lägger jag på kompostgaller så den inte ska kunna gräva där och det blir inget problem då växterna har vuxit sig stora men nu innan alla lökar har kommit upp är det problem.

Gropar finns i rabatten där katten grävt 

Just nu har jag lagt ris och kvistar på en rabatt så den inte ska kunna gräva där, men har ni några tips hur man får bort detta problem????

Ingen vacker syn, men vad gör man inte för att rädda corydalis...
Ha det gott!!


24 kommentarer:

 1. Jag hade tänkt skriva att katter kan bli lite nervösa om man skrämmer dem med lite vatten, men så kom jag på att grannens katt "Svarta maran" återkommer ständigt till oss trots att jag testat det mesta för att hålla den härifrån så våra egna katter skall slippa rivet skinn av denna bjässe.
  Våra katter lämnar dock odlingarna ifred, här finns istället älg, sork, hare och grävande hundar att oroa sig för vad gäller rabatter.

  Hoppas att du kommer på något för att slippa grannens katt i dina rabatter.
  Använder den dina rabatter som toalett?
  Är det därför den gräver där?

  SvaraRadera
 2. Slänger vatten åt dem så fort tillfälle ges. Samtidigt vill jag ha katt i närheten, för sork finns en liten bit härifrån. Täcker med kycklingnät, kompostgaller, platsnät, plastbackar och brödbackar. Ingen vacker syn, men det stoppar grävande på de täckta områdena och förhindrar rådjurens hunger.

  Efterlängtad snödroppe du har fått!

  /Anette

  SvaraRadera
 3. Hej Berit! Hos mig har jag samma problem med katter, det kryllar av lösspringande katter här som gillar mina rabatter:( Något de inte gillar är kaffesump, så jag sparar kaffesump både hemma och på jobbet och strör ut i rabatterna och det hjälper faktiskt. Så fort jag har kaffesump i rabatten är det ingen som gräver där. Värt att pröva för dig:) Kaffesumpen varken syns eller luktar och lär ska vara bra näring dessutom!
  Ha en fin dag!

  SvaraRadera
 4. Även här finns det många katter och det händer lite då och då att de river upp i rabatterna.Har inget bra tips på hur du ska bli av med dom.MVH

  SvaraRadera
 5. Attans det är så himla besvärligt och när de pinkar runt på allt så luktar ju det bedrövligt.


  Du får sätta upp ett nät runt rabatten tills katten slutar gräva.

  Ha en bra dag
  Gunilla

  SvaraRadera
 6. Trist med grävande katter, hos oss har vi många katter som kommer från orådet bakom oss med de har aldrig varit i rabatterna vad jag kan se. Hoppas att det är övergående. Härligt att dina vårblommor börjar titta upp nu:) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 7. Trist när plantor och lökar ligger uppe på jorden, har tre katter som inte gillar vitpeppar i rabatten, har provat och katten går en omvägar runt rabatten. Gunilla

  SvaraRadera
 8. Hej Berit!
  Vi hade en katt en gång som inrättat toalett under grannens balkong. Inte så populärt naturligtvis. Vi köpte "fy-kristaller" i djuraffären och lade under balkongen. De ger ifrån sig en lukt som katter inte gillar. Katten kissade aldrig där igen, så vi behövde inte upprepa "behandlingen"

  SvaraRadera
 9. Vattenslang och att försöka passa riktigt ofta ett tag framöver kan nog hjälpa och helst ska misse inte veta att det kommer från dej. Här finns massor med katter (inklusive min egen) och nog krafsas det upp en del, som du säger värst när det är nyplanterat och lökar.
  Lycka till!

  SvaraRadera
 10. Har själv katter men svär ofta över dom ändå. Grenar skulle jag tipsa om men blev helt klart sugen på att prova tipset om kaffesump. Ska spara direkt. Mina buxboms bebisar ligger lite överallt har jag sett. Bra tips. Fram med fler.Kram/Fia.

  SvaraRadera
 11. Ni kommer med helt underbara tips alla!! Allt ska prövas:)
  Ja hon har sin toalett på min gård och i mina rabatter, det är bara på våren och i nygjorda rabatter som jag ser alla gropar och uppgrävda lökar.Skittrist!!

  SvaraRadera
 12. Hos mig är inte kisse något problem, men Kråkan... Hon vill "bada" och det ska göras i rabatterna förstås. Ikväll har jag jagat henne från tre rabatter! Det blir till att täcka lökarna för hon bryr sig inte om att det är blommor i vägen. Dahliorna rök åt pipsvängen i fjol...
  Jaja, är det inte katter så är det påfåglar, fast Kråkis är min. Hade det varit grannens så vete tusan vad jag gjort!

  Kram, Lisa

  SvaraRadera
 13. Jag provade pressad citron förra sommaren. Köpte en massa förpackningar på någon lågprisbutik och duschade jorden runt mina värdefullaste småttingar. Det funkade bra ända tills det regnade, då försvann citrondoften.
  Om du är ihärdig och bara punktmarkerar det viktigaste så kan det nog gå med citron.
  I pallkragen med nysådd sallat stack jag ned massor med pinnar kors o tvärs så det inte plats en katt emellan dem. Det funkade där men jag vill inte ha tusen pinnar överallt i rabatterna...
  I år ska jag satsa på kattdusch varje gång de går förbi när jag är hemma.
  Kommer du på något som funkar bra så vill jag absolut veta.

  Kram
  Ingrid z 5

  SvaraRadera
 14. Fy vad trist! katter är ju söta men inte om de gräver upp ens rabatter. vet att vitpeppar funkar bra...har en sak till som kanske inte är så kul men har hört att människourin gillar de inte heller så om du har några män i familjen så kankse du kan skicka ut dom i rabatterna....se till att dom prickar rätt bara så inte dina blommor träffas....:) !!
  Mia

  SvaraRadera
 15. Hej Berit
  Vad roligt att du hittat till min blogg :-)
  då hittade ju jag hit till dig. Har lagt mig som följare så jag kikar in igen!
  Förstår verkligen din frustration över katter i trädgården!!! Tyvärr finns det massor av lösspringande katter i vår by och en del har utsett vår trädgård som toalett... Hittar deras bajs överallt. Försöker att lägga hönsnät på vissa ställen men jag kan ju inte täcka alla rabatter med hönsnät! Hade tänkt anlägga ett trädgårdsland i år men vet faktiskt inte om jag vågar pga katterna. Trist, trist!!!
  Önskar någon kunde "uppfinna" ett medel som till 100% höll katterna borta från ens trädgård :-)
  Ha det gott. Kram, Ingela

  SvaraRadera
 16. Vi har katt och han uppför sig, så vi behöver inte bli sura. Jo, han går förstås gärna och lägger sig där det är torrt och soligt, dvs mitt i nysådda landet...men jag tror att det mest är just torr jord som är av intresse för katterna. Kanske hjälper det att vattna så jorden är geggig och otrevlig att krafsa i?

  SvaraRadera
 17. Hej!Lägger till mig som följare. Så kul när man bor i så skilda delar av landet! Hos oss får gärna katten gräva lite i rabatten och gärna göra lite av sina behov oxå. Det kan jag ta bort lite senare, men det håller de förbenade sorkarna lite i schack...;)
  Hälsn Annica

  SvaraRadera
 18. Du har för bra jord Berit ;-) Här i min lera så kan dom nog inte gräva. Fast mina sand och flishögar har dom tingat som toalett. Inte kul när man skall nyanlägga något :-(
  Nu har ju jag ett annat litet monster som traskar och gräver i rabatterna, det blir nog enris där hon går ofta. På min sandbädd med sparris så har jag lagt ett armeringsnät för där tycker hunden det är så vam och gott att liga och solsteka sig.

  SvaraRadera
 19. Hej !! Min katt grävde i våran rabatt men jag köpte fy spray som man kan ha inne till möbler o då slutade den, fast fått sprutat fler ggr och efter regn !! Test kan funka för dig oxå kanske. Inte kul det där alls !!

  SvaraRadera
 20. Ja fy för dem! Här i området har alla katter utom vi, men det är här alla katter är....mittemellan allas trädgårdar. Här bajjar de massor o gräver i rabatterna och har sina gångstråk. Har testat med citron, skal, vatten mm, men fick tips om kaffesump eller aska om man eldar med ved. Är ganska trött på dem nu för de övernattar alltid i våran hammock o har förstört alla dynor med sina tassavtryck:) Blir sååå ledsen! Men vi testar o ser vad osm hjälper o sen kan vi dela med oss av et. Lycka till!//Helen

  SvaraRadera
 21. Visst är det trist om och när dessa underbara djur inte förstår var de får uppehålla sig och var det är förbjudet.

  Jag är själv en 'kattmännska' men, det betyder inte att jag tillåter vad som helst.
  Min flickkatt Maija är diskret och intelligent. Men Wille, han har en jädrans olat att gräva en djuuup grop och LÄGGA SIG DÄR! Helt otroligt. Och varje morgon då jag hämtar tidningen från brevlådan vill han följa med. Då passar han på att gå och kissa i grannens nygrävda rabatt.
  Igår pratade jag med henne, grannen alltså, och har lovat att göra vad jag kan, för detta kan jag inte acceptera. Det där med kristaller är värt att prova. Jag skall köpa och ge till grannen. Dessutom har jag också sagt att hon får spruta vatten på Wille och försöka få honom att känna sig ovälkommen där.
  Wille kom ju hem till oss för två år sedan från en kattsamarithem för dumpade katter. Han var då 6 år, trodde de. Med sig har han naturligtvis en massa i bagaget, kattskrället, och det är inte jättelätt att ändra hans vanor.
  Jag vet en som sticker ned gamla gafflar upp-och-ner i rabatter....(ajdå Wille om du råkar ut för något sådant ;)))...

  SvaraRadera
 22. Hej! Jag har samma problem med grannens hund, som ideligen gräver upp vårlökarna i rabatten. Maken har nu polisanmält allt eftersom det inte hjälper att prata med grannen för hon bryr sig inte nämnvärt.

  Jag hinner inte få ner lökarna för den är där och gräver igen.

  SvaraRadera
 23. Så blir du av med katter på din altan, tomt och rabatter.
  24% ättika i små burkar. Ställ burkarna där du inte vill att katterna ska vara.
  Så har vi gjort och katterna går nu mera omvägar förbi vår tomt.
  Men OBS! Det måste vara 24% ättika.

  SvaraRadera
 24. Har haft katt själv som alltid sprang till en granne o gjorde sitt i hennes rabatter. Hon fick skrämma livet ur han om ville o använda vatten o så, men han brydde sig inte nämnvärt om vad hon gjorde och hon hade ändå hund som katten struntade i också.
  Nu har jag hund istället och bor på ett annat ställe och vad händer då, jo karma säger jag bara. Har en katt, vet inte vems men det spelar ingen roll, som gör sina behov utefter hela rabatten där jag och min hund kommer ut flera ggr om dagen. Jag har lagt massa kaffesump och det hjälper men ska istället nu lägga stenar där så vi kan gå o komma som vi vill utan att min hund ska leta kattbajs :-)
  Jag skyller detta beteende på oss människor som lär katterna att gå i sandlåda och göra sitt behov, vad tror vi att dom ska göra sen när dom kommer ut??
  Så länge vi har katter som husdjur så kommer dom att gräva i grannens rabatter, tro inget annat och tro inte att DIN katt inte gräver i någons rabatter, för det gör alla katter.
  Ska testa med det där fy sprayet ni pratar om för jag misstänker att någon söt katt kommer att gräva i mina rabatter på baksidan nu till sommaren för dom brukar ligga på min uteplats mellan varven.
  Lycka till alla med katterna :-D

  SvaraRadera

Till alla som skriver i min blogg. Tack för din kommentar, den värmer!

Om du inte har en egen blogg eller en g-mailadress, klicka i Anonym så kan du skriva en rad ändå.
Berit